Malá encyklopedie šamanismu

Malá encyklopedie šamanismu https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16760/bmid_mala-encyklopedie-sa-16760.jpg 5 5 2

Kniha představuje šamanismus jako transkulturní fenomén, který byl zřejmě prvním světonázorem od úsvitu dějin, kdy si člověk začal klást otázky o světě a kosmu. Šamanismus neměl jednotnou formu, neboť byl úzce napojen na individualitu a osobní schopnosti každého jednotlivce-šamana. I proto byl posléze vytlačen různými náboženstvími na celém světě, ale nikdy nezmizel. Část magicko-religiózních praktik přešla do náboženských systémů, jinde existoval na okraji společnosti či dodnes existuje v omezené působnosti. Autor je uveden jako Mnislav Zelený-Atapana; Atapana je jeho indiánské jméno.... celý text

hu_87
hu_87
06.10.2021 5 z 5

Odborná a souhrnná publikace. Základní myšlenkou je popis nejrůznějších šamanismů napříč světem a kontinenty. Je to super knížka, protože pro zájemce o šamanismus je to super volba, už hlavně z důvodu všeobecnosti a exaktního popisu různých samanistickych směrů, rituálů a zvyklostí.
Bohužel není k dostání, max. v antikvariátech.

stanlus
stanlus
28.04.2020 4 z 5

Velmi kvalitní práce našeho předního znalce světa indiánů a šamanismu. Sice se encyklopedie u některých hesel neobešla bez notných zjednodušení a někdy možná až sporných generalizací, ale to je omluveníhodná daň za publikaci podobného omezeného rozsahu. Encyklopedie určitě plní svůj účel pro základní seznámení se s šamanismem, který prezentuje jako transkulturní fenoném, jenž nemusí být modernímu člověku západní kultury tak vzdálen, jak bychom si mohli myslet.