Maják Uctívačů ginga

Maják Uctívačů ginga https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492962/bmid_majak-uctivacu-ginga-JEA-492962.png 4 23 6

Uctívači Ginga série

< 3. díl

"Bratrstvo ztraceného talismanu" – závěrečný díl trilogie Svatopluka Hrnčíře. Opět se v něm vydáváme do Stínadel a na tajuplný ostrov za záhadami, které začaly objevem neznámého příběhu Rychlé šípy hledají gingo. Parta současných kluků jde ve stopách legendárních Rychlých šípů a snaží se objasnit záhadu ztracené vzácné depeše. Dobrodružné čtení pro starší děti. Kniha vychází v druhém vydání s původními ilustracemi kreslíře Rychlých šípů Marko Čermáka, s novou obálkou od téhož autora.... celý text

Přidat komentář

tatjana1737
21.08.2023 4 z 5

(SPOILER) !!! POZOR SPOILERY !!!

V roce 2005 mi zcela uniklo vydání třetího dílu, a tak jsem to nyní, ve svém Rychlé šípy - revival období napravila. Po přečtení doslovu se musím trochu kát za své dva předchozí příkré komentáře k uctívačské trilogii. A proto, aby nedošlo k mýlce: Svatopluk Hrnčíř píše pěkně, jeho knížky jsou čtivé, hrdinové sympatičtí, děj napínavý a je zde i výchovný prvek. Jako prázdninová letní oddechovka naprosto ideální čtivo. Proč tedy to nízké hodnocení? Protože Hrnčíř nerozvíjí Foglara, on si jen půjčil jeden jeho motiv (uskupení Uctívačů ginga) a ten si napsal po svém. Samozřejmě, není to hřích, ale pro pravověrné Foglarovce (A Foglarovky? Jak se vůbec říká čtenářkám Jestřábových knih??!) to není Foglar, ale jen volné navázání a vlastní pojetí některých reálií.

S oblibou o sobě říkám, že jsem dítě analogu, a jako takovému mi nevadila absence zasazení do nějaké konkrétní doby, v níž se příběh odehrává. Nebýt některých pojmů, přísahala bych třeba, že Zapletalovy Sedmička, Ostrov přátelství a další se odehrávají v současnosti. Taktéž zde. V průběhu četby mne však několikrát napadlo, jak by na děj nahlížely dnešní děti - když hrdinové hledají místa ze zašifrovaných vzkazů, nepoužívají google. Když Kůk kreslí mapy anebo něco s ostatními hledá v terénu, nemá k tomu chytrý telefon s GPS a online mapami. (Mně to nevadí a na uvěřitelnosti to knihám neubírá, ale pro někoho to může být pravěk.) Stejně tak ty Hrnčířovy hrátky s češtinou a autorské novotvary, tentokrát viditelné už u stínadelských Vos, ale i jinde. Co Vavřich ml. udělal se svým pražským domem? Copak se o něj po jeho zmizení nepřihlásili žádní dědicové? Kolik let je vlastně hlavním hrdinům? Z Káti už je slečna, ve druhém díle dokonce jezdila na motorce s místním borcem, tak se mi nechce věřit, že by jí bylo třináct. Pustili by dnes rodiče dvanáctileté kluky samotné přes noc tábořit do neznáma? A co Fárovo shánění vlastního výtisku Stínadelských pověstí, které měl kromě něj v knize snad každý druhý? To si nemohl zajít do knihovny?

Děj knih jsem si pro sebe zasadila do doby, kdy jsem je četla poprvé, takže nějaká 90. léta, a k RŠ jsem přistupovala jako k prvorepublikové záležitosti. Proto mi poněkud haprovala časová osa příběhu. Kdy se zjevil Struna? Vždyť, co vím, Uctívače založil Štěpán Mažnák. Kde Jastrův turistický oddíl sehnal sazenice ginga, které sázel všude možně po světě? Proč nikoho nenapadlo zasadit gingo nové poté, co to původní ve Svatyni uschlo? Kdy se Dominik druhý vydal na Východ? (Nebyl on takhle náhodou emigrant?) Pokud se knihy odehrávají v 90. letech, byla by Stínadla stále v tak bezútěšném stavu? Nu a pak to, co si na Foglarovu čtvrť narouboval Hrnčíř: co ta černá věž alias Maják? Ze stínadelských pověstí by se mohlo zdát, že alchymista tam žil někdy ve středověku, ale když si čtenář spojí všechny narážky, muselo to být v době ne tak dávné. Věž sice využívala Kaskova mýdlárna jako sklad, ale nikdo ve sklepě nenašel původní alchymistickou výbavu (o kandele nemluvě), na kterou narazil Franta Hurych?

Hrdinové kupu věcí rozluštili a našli díky mnoha náhodám (objev svíčky, Kůkova návštěva starožitnictví, setkání s malířem Zimolou coby dalším spřáteleným dospělým), což možná přijde neuvěřitelné dospělému čtenáři, ale cílové věkové skupině ne. Při čtení mne trklo - a souhlasím v tomhle s Turloghem - že místopis v závěrečné části knihy byl inspirován Protrženou přehradou, čemuž nahrávají už jen ti netopýři.

Docela by se mi líbilo pozorovat Bratrstvo spouštějící boty do díry a pak přicházející na Druhou stranu obuté - neobuté. Proto mě mrzelo, že třetí díl neobsahuje žádný komiks jako ty dva předchozí. To byl, zejména v 1. díle, moc hezký nápad a RŠ i noRŠ byly velmi zdařilé. Líbila se mi i obligátní šifra, kterou jsem rozluštila už jen proto, abych nebyla nařčena, že jsem pohodlný čtenář. Hrnčíř oproti 2. dílu přidal více Stínadel, ale hrdinové stejně nakonec skončí jinde. I když už do klubu více méně přijali i Káťu, záhady opět řeší především klukovský trojlístek, a to navzdory Františkově i čtenářově dojmu, že to vůči Tomášově sestře není fér. V závěru knihy jsem čekala, že kromě Katky do party přibude i Ondra Šír, který by si to už s ohledem na svůj rodokmen zasloužil, ale skutek utek. A vůbec spousta věcí zůstala nedotažených: Co Jork? Anebo Klub obnovující tradice Vontů? Ti se sice na scéně mihli, ale v průběhu děje vyšuměli do ztracena. Alchymistův původ nám SH neodkryl a stejně tak poslední Velký Vont Gabriel zůstal zahalen tajemstvím. Nemělo on být nakonec ještě 4. díl?

Jako pokračování Rychlých šípů je to (zejm. ve srovnání s Velinským) spíše průměr. (Já jsem prostě zatvrzelý skalní Půrýš - původní Rychlý šíp.) Jakožto čistokrevný Hrnčíř to, i když mým favoritem jsou stále především Lovci z Ohňové hory, ale vůbec není zlé. Ten ostravácký jangin bych na vlastní oči viděla moc ráda, a pokud by místní dovolili, sáhla si na něj.

P.S.: Komentáře níže obsahují spoilery, doporučuji pročítat a hodnotit po samotném přečtení knihy.

Turlogh
22.10.2018 5 z 5

No hmm, k některým komentářům, Jestřábovi se hned tak nevyrovná nikdo, to asi nelze srovnávat. Ale Sváťa Hrnčíř dle mého odvedl perfektní kus spisovatelské práce v celé trilogii. Sice se mi zdá, že téma této knihy již je trošičku slabě nastavované další stínadelskou záhadou, ale děj příběhu se opět znamenitě rozvíjí, některé ze záhad jsou velmi dobře vymyšleny a sympatické námořní téma kapitána Rolfa, strážce majáku vhodně doplňuje čtivý děj. Jen mi bylo líto toliko lehce zmíněné smrti jeho syna, osmého kurýra, Vika, šerifa Nilssona. Nicméně všimli jste si, že Sváťa umísťuje patrně záhadu majáku do stejného místa o kterém píše o pár let dříve ve své knize Stezka odvahy Miloš Zapletal - Zet? Myslím tím vodárenskou věž u protržené přehrady na Bílé Desné. Zet tedy ve svém románu ještě zvyšuje tragický osud přehrady a okolí při protržení, a to tím, že hrdina Ježek cituje na místě z pomníčku události "Postůj poutníče...."a tak dále. Byl jsem na tom místě a skutečně je to místo krajiny zvláštní, jak se říká Genius Loci.


Kakho-Oto
17.08.2018 3 z 5

O něco lepší než první díl, ze všech dílů nejvíce připomíná klasické foglarovky. Rozuzlení nebylo zdaleka tak temné a dramatické, jak jsem očekával, proto nakonec nemohu dát lepší hodnocení než tři hvězdičky. Z trilogie Uctívači ginga se mi nejvíce líbil druhý díl. Maják Uctívačů ginga: 65 %

Karnager
09.02.2016 4 z 5

Pro mě nejlepší díl trilogie..

Yarwen
17.11.2015 3 z 5

Poslední díl trilogie, ve kterém parta kluků (a Katka, samozřejmě) pátrají po dávných odkazech Uctívačů ginga, někdejšího klubu ze Stínadel. Tentokrát je hlavním předmětem jangin, jakási cennost, se kterou uprchl vontský kurýr.
Celou trilogii považuji za zdařilou, autor rozpracoval námět ohledně Uctívačů ginga, kterému se Foglar ve svých stínadelských knížkách moc nevěnoval. Ale Foglarova tetralogie je samozřejmě o třídu výš.

Pavelpi
21.04.2013 1 z 5

Byl jsem zklamaný.Asi jsem čekal,že kniha naváže v duchu Jaroslava Foglara,ale nenavázala.Zmatený pokus zvýšit napětí na závěr se vůbec nepovedl a knihu jsem dočetl do konce s velkým přemáháním a dost pochybuju,že se k ní někdy vrátím.