Magorův ranní zpěv

Magorův ranní zpěv https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389627/bmid_magoruv-ranni-zpev-xDE-389627.jpg 3 20 6

Jirousova samizdatová prvotina je vlastně souborem, jemuž vládnou úsečná dvojverší, básnické připomínky či poznámky. Není zde příliš místa pro něhu, Magorova poezie je krutá, glosuje drsnost života, pohybujícího se ve společenském ghettu. Toto místo, v oficiální mluvě nazývané odpadem a smetištěm, se však pro básníka stává odrazovým můstkem, z něhož lze pozorovat a účastnit se toho pravého a nefalšovaného bytí, v němž vlají přátelská setkání lidí stejného druhu, koncerty Plastiků či podobně nekonformní akce a události. I to byl jeden ze způsobů, jenž dodával odhodlání i návody, jak čelit nepřízni doby. Znění tohoto textu vychází z díla Magorova summa I tak, jak bylo vydáno v Praze nakladatelstvím Torst v roce 2015. Pro potřeby vydání Městské knihovny v Praze byl text redakčně zpracován. Zdarma legálně ke stažení na https://goo.gl/Hzf8Wc.... celý text

Přidat komentář

markulina711
13.03.2024

Hvězdičky neuděluji. Četla jsem vícekrát, pokaždé s jiným prožitkem. Záleží na duševním rozpoložení čtenáře.Velmi skromná sbírečka s velmi skromnými, co do délky, básněmi. Magor reaguje na určité situace ve svém životě, sice je na konci vysvětlení,ale prožité někým jiným je těžko přenositelné. Vulgární, cynické vyjadřování mi nevadí, hodilo mě to o hodně let zpátky, v období pubertálních gymnaziálních časů jsem veršovala dost podobně,když jsem potřebovala ventilovat vztek a rozčarování.

Sabina335
09.05.2020 5 z 5

Velmi svébytné, např. :Ču*ák ču*ákem zůstane i když mu nikdy nevstane." Není to pro každého, ale mě to prostě svým způsobem baví.


Šnek86
17.03.2020 2 z 5

Další z Magorových težkohodlotitelných vejšplechtů.
Člověku nad tím rozum i č**** zůstává stát.

mahdal
28.01.2020 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila; sice kratší básně, ale Magor nezklamal!

Skallarix
29.03.2019 odpad!

Tak tady tkví jedna z ukázek kultury jistých "lahvoidních" skupin... Duchaplnější texty i slovní zásobu naleznete obvykle na veřejných záchodech starých nádraží, či putyk čtvrté, páté cenové.

iceVS
05.11.2018 4 z 5

Jeho hudba mě minula, jeho verše mě oslovily...