Magdino znamení

Magdino znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513657/bmid_magdino-znameni-oQC-513657.jpg 4 34 12

Ne všechny bitvy vždy vybojují vojáci. Protektorát Čechy a Morava 1942: … opatrně položila spícího chlapečka v peřince do stís­něného tmavého prostoru a umístila podlahová prkna zpátky. Sotva se zvedla, usly­šela, jak dole práskly dveře a domem se rozlehly němec­ké povely a psí štěkot… Když do domu židovských man­želů Tauberových vtrhne gestapo, má služebná Magda jen pár minut na to, aby se pokusila zachránit alespoň jejich novorozeného syna Samuela. Do prázdné vily se i s rodinou na­stěhuje nacistický důstojník König odhodlaný lovit v okolí Litoměřic příslušníky odboje jako divokou zvěř. Magdě nezbývá než zůstat. Později se jí podaří ukrýt maličké­ho Samuela u přátel. Sama se snaží pomáhat, jak může — posílá odbo­jářům tajně informace o Königovi a pašuje jim jídlo. V nebezpečné hře, kterou Magda hraje, nejde zdaleka jen o její život. Aby dokázala ochránit Samuela, bu-de muset riskovat mnohem víc, než by kdy považovala za myslitelné.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Girl from the Mountains , 2021


více info...

Přidat komentář

uzivatel1190
02.04.2024 5 z 5

Velmi dobře se to četlo, nemohla jsem se vůbec otrhnout. Čtivé, chvílemi napínavé, chvílemi kruté. Určitě doporučuji.

Leena87
28.01.2024 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, baví mě romány z 2SV, tahle se navíc odehrává v sudetskech. Ale hlavní hrdinka mě že začátku štvala - postavu s takhle nízkým sebevědomím jsem v knize dlouho nepotkala. Neustále se shazovala, že kvůli znaménka na tváři není nikomu dobrá.. Během příběhu se ale hodně změnila, až tak, že mi byla zase protivná, jak byla chladná.. V příběhu chybí dost zásadních události. Jak se z Magdy, která nic neumí, stane ošetřovatelka? Jak se s Karlem dostanou ke skupině hlavního odboje? Mrzí mě, že na konci nebylo vysvětleno co se stalo s Tauberovými a s Magdinými bratry.. A že to nebylo vyřešeno s Königem.. Příběh se zajímavou zápletkou, ale letem světem, vyprávěn jen povrchově..


Mojepočteníčko
21.08.2023 4 z 5

Všechno, co se týká lásky, je svým způsobem hrdinství

Magdalena vyrostla na statku spolu se dvěma staršími bratry, smála se, pracovala a žila vcelku poklidným rodinným životem. Jenže pak přišla druhá světová válka, Němci jim všechno vzali a rodině nezbylo nic jiného než se přemístit do Lidic k příbuzným. Odtud se Magdalena vydává za prací zpět do města s nadějí, že se jí válku podaří nějak přežít.
Službu nakonec získává ve vile u židovských manželů. V tu dobu ještě nikdo netuší, že brzo okusí zradu z řad blízkých lidí.
Magda je vlastenkou celým svým srdcem. Nikoho tedy nepřekvapí, že se vlivem prožitých, velmi bolestných událostí nakonec stává platnou členkou domácího odboje

Válečné romány jsou moje parketa, takže vítám témata, o kterých toho nemám načteno tolik a členství v odboji, navíc líčené pohledem ženy, je zrovna jedním z nich.

Magda pro mě byla (a vlastně stále je) velmi neuchopitelná. Neuměla jsem ji odhadnout, překvapovala mě, neustále se měnila, dělala rozhodnutí, za která bych ji chtěla strašně moc vynadat (takový Karel by si rozhodně zasloužil svatozář) Na druhou stranu byla chytrá, svá, řídila se svou intuicí, byla odvážná, a to se mi líbilo.

Když se na tenhle příběh dívám s odstupem času, něco mě nutí neustále nad ním přemýšlet. Je to jeho závěr. Doposud nevím, zda Magdu za její rozhodnutí a čin obdivovat nebo ji odsoudit, ačkoli její chování plynulo z minulých zkušeností a z dobrého úmyslu něco napravit. Snažím se na to dívat z různých stran a pořád to zůstává takovébolavé.

Čili na závěr - druhá světová válka (zvládnou přečíst i ti, kteří tomuto tématu kvůli krutostem zrovna nehoví), odboj, život mezi partyzány z pohledu ženy i romantická linka. Pokud hledáte něco jiného než děj, odehrávající se uprostřed pekla koncentračního tábora, věřím, že se vám bude knížka líbit.

Knihomolka97
24.07.2023 5 z 5

Knihy z období druhé světové války čtu ráda a Magdino znamení mě zaujalo okamžitě. Překvapilo mě ale, že autorka je americká a byla jsem tedy hlavně zvědavá, jak se s tím popasuje. Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává v Protektorátu, konkrétně v okolí Litoměřic.

A kniha je skvělá. Nechybí zásadní historické události, příběh pěkně plyne, je rozdělen na několik částí a odehrává se během několika let.

Hlavní hrdinku Magdu jsem si oblíbila od prvních stran, vše s ní prožívala a držela jí palce. Každý, kdo se nějakým způsobem zapojil do odboje, má můj neskonalý obdiv.

Magda byla statečná, vytrvalá, odhodlaná, i když to bylo sakra těžký. Navíc s lehce rozpoznatelným znamením na tváři byla o to ve větším nebezpečí a zvlášť když se dostala do hledáčku vysoko postaveného nacistického pohlaváře.

A ano, romantická linka tu je taky. :)

barus.rydlova
18.07.2023 4 z 5

Beletrizovaná kniha s příběhem který se odehrává za 2.světové války na našem českém území okolo Litoměřic a Terezína.Zajímavou věcí je, že autorka pochází z Minessoty, nyní žije v Rakousku a dokázala vystihnout krajinu a oblast kde se příběh odehrává přesné tak jako by tu sama žila.
Knihu zdobí překrásná obálka s podobiznou hlavní hrdinky Magdaleny.

Musím uznat,že mi tato kniha velice dobře sedla do noty.Sféra tohoto tématu se může zdát pro někoho náročná a těžká.Já tento druh knih vyhledávám.Každé další dílo z období 2.světové války a Holocaustu mě něčím překvapí a zaujme.Můj názor je takový,že by se mělo ve školách více dbát na takovouto povinnou četbu.Nesmí se zapomínat na to co se v této době odehrávalo.

Hlavní představitelka Magdalena je velice odvážná žena.Je odtržena od své rodiny a musí se o sebe sama postarat.Vlivem okolností a dobrého skutku rodiny Tauberových nastoupí do služby jako guvernantka jejich dcery Elišky.Tato rodina je židovského původu a jak všichni můžeme předpokládat čekají je těžké časy.Manželům Tauberyovým se narodí syn Samuel o kterém nemá gestapo ani jejich okolí ponětí.Na poslední chvíli se povede Magdaleně jejich syna ukrýt.Zde začíná boj o jeho přežití
Jak tento příběh dopadne?

To se dozvíte když se do knihy pustíte.

Ctenar1202
12.07.2023 4 z 5

Příběh nás zavede do Protektorátu Čechy a Morava do židovské rodiny Tauberových, kteří mají několik zaměstnanců a mezi nimi i Magdu. Mladou dívku, která přišla o celou svoji rodinu, protože se rozhodli odjet do Lidic...stále věří, že žijí, ale informace z Lidic jsou děsivé.

Magda je rozhodnutá bojovat proti válce, protože nesouhlasí s umíráním lidí, nesmyslným zabíjením a celkově válkou. Magda se přidá k odboji, učí se sebeobraně a vnitřně stále věří, že rodina Tauberových u kterých pracovala, žije...

Kniha je rozdělena na několik částí a musím smeknout před autorkou. Je cizinka a přesto si dala obrovskou práci s historickými prameny, diskuzemi s pamětníky a dohledáváním informací, aby byl její příběh co nejpravdivější. Na konci knihy si můžete přečíst, které informace si musela domyslet či pozměnit, ale jsou to jen drobnosti.

Příběh v knize je velice poutavý ač mi zpočátku trvalo se začíst. Po několika stranách nabral příběh na obrátkách a dostala jsem perfektní historický příběh, který je o válce, ale zase ze zcela jiného pohledu. A všem doporučuji si ho přečíst.

Klímuška
10.07.2023 5 z 5

Když se ve Voštinách objeví nacističtí vojáci Magdina rodina zůstane bez střechy nad hlavou a její dva bratry si odvezou. Ubohá rodina míří k příbuzným do Lidic. Magda se vydává do služby do Litoměřic. Ve vile Liška najde útočiště u židovské rodiny Tauberových, kde pracuje jako chůva malé Elišky. Když paní Tauberová porodí synka Samuela, stahují se nad vilou mračna. Rodina končí v Terezíně a podaří se jen ukrýt Samuela.
Do vily se stěhuje německý důstojník König, který je odhodlaný lovit příslušníky odboje v okolí. Jelikož Magda odboji pomáhá, je jasné, že v Lišce není bezpečno.

Kniha psaná er-formou je rozdělena na čtyři časové části od roku 1938 až
1945. Autorka, ač není z Čech, se knihy bravurně zhostila. Vydala se dokonce do našich končin a navštívila místa, o kterých píše. Lidice ji hluboce zasáhly, a proto je zmínila i v knize.
Hlavní i vedlejší postavy jsou skvěle vykresleny a události čtenáře zasáhnou. Čtete bez dechu a spolu
s Magdou prožíváte emoce.
Pokud máte rádi tento žánr sáhněte po něm. Tohle je sice fiktivní příběh, ale klidně se mohl stát.

Madelisi
04.07.2023 3 z 5

Příběh mladé dívky, které propluje dějinami a zanechá v nich svou stopu. Okolnosti ji donutí bojovat proti Němcům. Bylo zpracováno mnohokrát, ale autorka našla svůj unikátní pohled a provedla nás válečnými událostmi od Litoměřic po Karpaty.

Znamení v názvu musíme brát doslovně. Magda si ho nese na své tváří a její jinakost ovlivňuje pohled jiných lidí. Mnohokrát jsem přemýšlela, jak je to znaménko velké.

Pozitivně hodnotím dějových spád. Autorka rovněž poskytla historický doslov, takže známe její důvody výstavby příběhu. Bohužel je určený spíše pro zahraniční čtenáře.

Uvedu pár příkladů. Magda si musí najít službu. Rodiče, kterým Němci zabavili statek, ji poradí Litoměřice. Hned tato úvodní situace mi připadá nepravděpodobná. Po zabavení statku našla rodina azyl v Lidicích. Sice autorka chtěla připomenout osud vesnice, ale tato zmínka byla jako pěst na oko. Občas bylo až moc zkratkovité shrnutí událostí, které neodpovídá chronologii. Co bylo dřív - smrt Heydricha, boj parašutistů nebo vyhlazení Lidic?


Tyto nedostatky plně vynahrazuje skvělý vývoj postav i romantická linka, která vůbec není prvoplánová.

Fidibus
03.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Bohužel mi to přišlo výsledně divné - příběh s dívkou, která našla azyl u bohatých Židů a zachránila jejich syna, přičemž neví co se sebou s Waltrem. Jenže o této pointě se záchranou se čtenář dozví už na obálce knihy, navíc je děj prostřídán a tak je vyznění takové divné. Autorka do děje zapojila vzdáleně i lidickou tragédii, což je asi zajímavější pro ne zcela znalé. Pak už se děj roztříštil do útěků a bojů až po šťastné shledání na konci.
Téma zajímavé, ale zpracování mi nesedlo.

Maky78
25.06.2023 4 z 5

Čtivá a poutavá kniha. Děj je místy méně uvěřitelný. Navštívila jsem Terezín i Lidice a těžko se o těch místech čte.

Luca84
08.06.2023 5 z 5

Knížka z velké části vypráví o životě v odboji a to vám teda nebyl žádný med. Pokud vás zajímá jak to uvnitř odbojových skupin vlastně vypadalo a fungovalo, v knize se to dozvíte. Velmi okrajově se příběh také dotýká Lidic (jedna linka), v příběhu je též zmíněn atentát na Heydricha a zmiňuje také výsadkáře Operace Anthropoid. A jeden fórek s bicyklem. Přesto bych neřekla, že to bylo přeplácané. Chvilkami je příběh hodně napínavý. Čte se to dobře a rychle. Pokud jste někdy navštívili Terezín, užijete si čtení ještě víc. Pokud ne, budete se tam chtít podívat.

Paja1709
07.06.2023

Ja nějak nevím jak knihu hodnotit. Kniha nebyla špatná i se dobře četla. Podle mě i autorka umí psát, ale nějak si ukousla velké sousto. Jako by nevěděla co dřív psát, vše nacpat do jedné knihy. A tim padem tam nějak skákala a proto tam zůstalo plno věcí nedoresenych, otevřených,zapomenutých. Myslím si,kdyby se držela jednoho směru ,tak kniha bude o dost lepší.

Štítky knihy

romantika ženy v 2. světové válce

Autorovy další knížky

2023  78%Magdino znamení
2023  76%Vzpomínky na Ukrajinu

Kniha Magdino znamení je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených3x
Knihotéce55x
Chystám se číst47x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x