Madonna - Životopis

Madonna - Životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227927/madonna-zivotopis-227927.png 4 38 10

Madonna Cicconeová je finančně nejúspěšnější zpěvačka všech dob, jedna z největších žijících popových ikon a nejspíš i nejslavnější žena na světě. Autorka vypráví složitý příběh umělkyně, která neustále přicházela s něčím novým a třicet let po vydání prvního singlu stále ovládá první příčky hitparád. Nechybějí detailní analýzy Madonniny hudby ani zajímavé rozhovory s lidmi jejího okolí - hudebníky, producenty, tanečníky a filmovými režiséry. Autorka sleduje Madonninu cestu od nelehkého dětství přes bouřlivá první léta v New Yorku, skandály v 90. letech, kontroverzní knihu ''Sex'' až po jednadvacáté století, v němž se Madonna stává anglickou dámou a řeší skandál s adopcí malawijského chlapce. - anotace z přebalu knihy... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , BB art
Originální název:

Madonna. Like an Icon , 2007


více info...

Přidat komentář

Dejnau
16.01.2022 2 z 5

Madonna, zpěvačka, která není pro mě ta nej, ale i přesto jsem si tuhle knihu vypůjčila ze zvědavosti jaký je život královny popu. No, posílám do světa.. Nedočetla jsem ji..
Sex, rozchody, AIDS.
Tři slova, které mi zůstaly v hlavě.

Můj obdiv má autorka, která si sehnala veškeré podklady, aby mohla tohle dílo vytvořit.
Spousta času a práce.
Vytkla bych fotky v hřbetu.

capricorn__
11.01.2021 5 z 5

Já jsem četl ještě o něco rozšířenější verzi v angličtině, která sahá až někam do roku 2017, ale ta tu (pochopitelně) není... Sám sebe beru za obrovského fanouška Madonny, je jen málo hudebních umělců, kteří by mě fascinovali tolik, jako ona. Myslím si, že hlavní věc, která ji (pro mě) dělá tak zajímavou, je, jak s každým albem přijde s úplně jiným stylem a často dokonce i žánrem, tématikou a do všeho se umí obout tak přesvědčivě. Od večírků a taneční parket, přes lásku a erotiku, po náboženství a politiku. Madonna je jedinečný a velice komplikovaný člověk, o kterém je těžké si vytvořit jednoznačný obrázek. Měl jsem šanci přečíst si o ní ještě další dvě knihy, ale tato je tou nejlepší. Lucy O'Brien totiž nepíše o Madonně jako o bezchybné ikoně, královně popu, ale ukazuje, jaká je ve skutečnosti zač a nebojí se popsat ty stránky života, které (Madonna jakožto člověk, který potřebuje mít kontrolu nad vším) kontrolovat nedokáže a ve kterých bohužel mnohdy i selhává. Podle knížky mi připadá jako velice osamělý člověk, zjevně za to může absence matky. Nejsem takový ten fanoušek, který bere jako modlu všechno, co vypustí z úst, sám dobře vím, že Madonna má svoje chvilky, kdy byla k nevydržení (a i je - viz ten její vzkaz ve vaně na začátku epidemie) a sice autorka psala, že určité její kroky měly člověka probudit, já si o nich myslím své a věřím, že se jen chtěla zviditelnit, protože už nevěděla co. Nejvíce jsem se s ní dokázal ztotožnit v 90. letech, konkrétně album "Ray of Light" řadím k mým nejoblíbenějším ze všech. (Škoda, že Madonně tahle spirituální stránka vydržela jen na chvíli a dvojnásobná škoda, že jsem v té době nebyl ani na světě.) Věřím, že to není naposledy, co jsem tuto knihu otevřel - jak jsem řekl, Madonna mě fascinuje a do jisté míry inspiruje (má takový ten hlas, co vás nutí "jít makat"), stačí si poslechnout její interview, to, jak mluví a vyjadřuje se a člověk zjistí, že to není jen nějaká hloupá popová hvězdička. (Proto mě občas zaráží to, jak se chová.) Líbí se mi, že (na rozdíl třeba od Celien Dion či Cher) napsala a vyprodukovala drtivou většinu svých písní a neměla na všechno lidi - její hudba je autentická a upřímná, to oceňuju asi nejvíc.


Petra186
28.08.2017 5 z 5

Madonnu obdivuji od mala, když jsem knihu dostala, přečetla jsem ji jedním dechem. Zajímalo mě, jak žila jako malé dítě a jak se z ní stala hvězda popu. Stále se ke knížce/životopisu vracím.

madonna6956
02.01.2017 5 z 5

Čtenář se dozví, něco málo o Madonně. Dávám přednost autobiografii před biografií, ale musím přiznat, že tato kniha je napsána poutavým stylem, čte se jedním dechem. Kniha obsahuje spoustu fotografií. Fanoušci ocení podrobnosti a detaily z koncertů, nahrávání alb a TV vystoupení.
Určitě se k téhle knize vrátím. :)

whiterose
27.12.2015 5 z 5

Kniha je skvěle napsaná, ani chvíli jsem se nenudila a líbí se mi, že je zde Madonna prezentována především jako umělkyně a ne jako ženská, která se proslavila jen skandály. Jen mi vadilo, že místy Madonnu vykreslovala jako nějakou Bohyni. Také bych knize vytkla, že zatímco dětství a mládí je tu rozpitváváno do detailů, od roku 2006 nahoru už to autorka bere dost "hopem".

mira.l
13.08.2014 5 z 5

Kdo se chce dozvědět něco víc o královně popu, tak tohle je dle mého názoru velice vhodný zdroj informací. Čtenář tu najde podrobné informace z jejího soukromého života, tvorby, jsou tu popisovány okolnosti vzniku prakticky všech jejích desek, světových turné i mnoha videoklipů. Jediná věc, která mi vadila, bylo počešťování ženských příjmení. Číst si o tom, že na jednom z turné se při jedné skladbě na pozadí promítá obraz, jehož autorkou je Tamara LempickÁ by mi vzhledem k jejímu původu zas tolik nevadilo, ale Britney SpearsOVÁ, Angelina JolieOVÁ, Alanis MorissettOVÁ a další počeštěné paskvily mi vadí jakože dost. Copak se nemohla česká verze držet původního tvaru příjmení?
EDIT 26.5.2015 A pak možná ještě jedna připomínka. Autorka tu vzala období po vzniku desky Confessions docela "hopem", o desce Hard Candy není prakticky zmínka, posledních pár stran se věnuje pouze tolik propírané adopci.
I přesto ale hodnotím plným počtem, od přečtení jsem do knížky už mnohokrát nahlédl.

Daniela
14.07.2014

Opravdu podrobný životopis, tato kniha se mi líbí i fotografie.Lepší kniha o Madoně už asi nevznikne.

Ivaksa
07.07.2014

Nic moc.Příliš vaty,příliš podrobností o vedlejších postavách.Ještě prohlédnout obrázky a odložit.Nedočteno,nehodnotím.

Kateriska
30.08.2013 4 z 5

Za touhle knihou je vidět obrovský kus práce. Autorka musela určitě přečíst mnoho článků, rozhovorů, aby s docela velkou úspěšností dala osobnost Madonny dohromady. Musím se přiznat, že se mi zpěvaččina práce líbí, ale zdá se mi, že na konci knihy začne Lucy Madonnu přirovnávat k Panně Marii a jakoby ji nazývala novodobou svatou. I přesto, že kniha obsahuje plno úžasných informací a velkého informačního materiálu, dávám knize čtyři hvězdičky a ne pět. I tak ale spisovatelku za tento životopis obdivuji.

Patw
29.05.2012 5 z 5

Zatím nejlepší biografie o Madonně. Autorka to bere hezky pomalu - co se prvních dvaceti let Madonniny kariéry týče. Ovšem od roku 2000 to autorka bere "hopem" - asi Lucy nebavilo psát o Madonně a jejím ex-manželovi Guyi Richiemu(?). Líbí se mi i začáteční autorčin pohled do minulosti a její úhel pohledu na samotnou Madonnu.

Štítky knihy

životopisy, biografie umělci populární hudba Madonna, zpěvačka, 1958-

Autorovy knížky

Lucy O'Brien
anglická, 1961
2009  84%Madonna - Životopis