Má paní: Nesmrtelný příběh Jindřicha VIII. a Anny Boleynové

Má paní: Nesmrtelný příběh Jindřicha VIII. a Anny Boleynové https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403610/bmid_ma-pani-nesmrtelny-pribeh-jindricha-OnR-403610.jpg 4 22 9

Legenda o neobyčejné síle lásky vzešlé spojením z vědomí moci i touhy, veškeré její čistoty i prosté živočišnosti, silnější než strach z hříchu a obav z odsouzení či pohrdání mocných i prostého lidu. Vášnivý vztah, který nedbal výsměchů monarchů ani výhrůžek papeže. Živoucí a tajuplná romance s krvavým koncem, kterému se i po staletích zdráháme uvěřit.... celý text

Přidat komentář

Markett
26.01.2022 4 z 5

Velice známý příběh Anny Boleynové a Jindřicha zpracovaný úplně jinak - příběh vyprávění Jindřichovým šaškem Willem, protkaný dopisy a historickými reáliemi.
Má paní je tenká knížka, kterou jsem přečetla za pár hodin. Jelikož je příběh Anny a Jindřicha velice dobře znám, nemám pocit, že bych se dozvěděla něco nového, ale když už se mi knížka dostala do rukou, bylo velice zajímavé si jí přečíst, společně i s pokračováním.
Za mě se knížka četla dobře, je nutné si v hlavě "oddělovat" všechny části - hlavní příběh, dopisy a fakta - aby se člověk úplně nezamotal. Ale pokud pro vás osudy Anny a Jindřicha nejsou nic nového určitě se nezamotáte.
Takže jen s chutí do čtení, mě tento originální styl psaní zaujal a jsem ráda, že jsem měla tu čest si tuto knížku přečíst.

Radka2564
01.02.2020 3 z 5

Myslím,že vkládání dopisů do plynoucího příběhu nebyl příliš dobrý tah. Poněkud to tříští děj


VendulaB
20.01.2020 3 z 5

Moje oblíbené téma zpracované zatím nejhorším způsobem, s jakým jsem se kdy setkala. Nápad prokládat text autentickými dopisy Jindřicha VIII. je zajímavý, v praxi bohužel nefunguje. Kniha se čte špatně, působí zmateně a nepřehledně. Dalších případným čtenářům bych ji nedoporučila - tématu se věnují spousty jiných autorů a dle mých čtenářských zkušeností tak činí mnohem lépe.

LiKa00
01.10.2019 5 z 5

Nádherně napsaná kniha. Dopisy a vyprávění z pohledu šaška bylo opravdu skvělé spestření. Miluji historii a opravdu je až k nevíře, jak bylo v té době s ženami zacházeno a jak byly brány.

alnahu
19.07.2019 4 z 5

I mě tato tato kniha upoutala.V této knize ,která má pouze několik stran se dočteme o celém osudu Anny Boleynové .Zajímavé jsou i dopisy,které si vyměnila s Jindřichem VIII.Manželství Anny a Jindřicha patří mezi nejslavnější v historii .Její konec byl opravdu velmi smutný -zemřela stětím za cizoložství a velezradu .

zuzana2599
07.05.2019 5 z 5

Má paní je útloučká knížka, která mě nesmírně okouzlila. Já dokonce váhala zda ji číst, četla jsem o Anně Boleynové a Jindřichu VIII. spoustu knih a nečekala jsem tedy nic nového... Má paní je ale napsána nesmírně zajímavě, zase úplně jinak a co mě dostalo - to jsou dopisy, které píše Jindřich VIII. Anně, své lásce. Krásné zpracování ! A perličkou na závěr byla fakta o těchto dopisech. Jako milovnice historie jsem nadšená. Skvělé !!

faraonka
19.04.2019 3 z 5

Kniha je napsána dobře.Ale připadá mi jako diplomka na knihu od Alison Weirové o Anně Boleynové.Kdybych ji nečetla a neviděla film Tudorovci ,tak se v knize ztratím.Je to její první kniha o historii Anglie.Počkame si na další a uvidíme.

Bobina74
07.04.2019 3 z 5

Trochu jsem se lekla, když jsem zjistila, že celá kniha je hojně prošpikována dochovanými dopisy Jindřicha VIII., protože to není zrovna můj oblíbený šálek kávy. Ale díky vyprávění šaška získala celá kniha na čtivosti a vlastně to bylo docela dobré.

LindaB
09.03.2019 5 z 5

Tisíckrát obehraný příběh a přesto může být opět jiný. Tentokrát autorka zvolila soubor dochovaných dopisů, především Jindřichových adresovaných Anně, které prolnula vyprávěním králova šaška. Děj je svižný a čtivý, takže čtenář hltá každé slovo i přesto, že konec tohoto až neuvěřitelného příběhu je všeobecně známý. Anna je v knize vykreslena jako bezskrupulózní manipulátorka, nicméně v závěru si opět kladu otázku, zda byl její trest adekvátní. Ovšem popravy v té době byly součástí běžného života a pro Jindřicha to byl zřejmě nejjednodušší způsob, jak se své nevhodné ženy zbavit.
Kniha mě opět (jako žánrově obdobné knihy) donutila ponořit se hlouběji do dějin, pro tentokrát do dějin Anglie. Samozřejmě klíčovým bodem jsou historická fakta o všech šesti ženách Jindřicha VIII. a o jejich dětech. Osobně mám právě toto na historických románech ráda, když mě donutí bádat a štrachat se v konkrétním tématu z různých stran. Díky za takové knihy a díky za internet.