Má přítelkyně

Má přítelkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439490/bmid_ma-pritelkyne-myi-439490.jpg 3 13 7

Po skandální popravě Anny Boleynové se stává novou Jindřichovou ženou Annina dvorní dáma Jana Seymourová. Vrací na dvůr ctnost a pokoru a vzbudí v Anglii novou naději na dědice tudorovského trůnu. Dokáže skromná a tichá Jana probudit v panovníkovi lidskost i vášeň a vystoupit ze stínu „zkažené“ královny?

Markett
Markett
26.01.2022 4 z 5

Stejně jako u předchozího dílu, tak i tady mi čtení zabralo jen pár hodin, protože Má přítelkyně je tenká knížka nabitá zajímavým příběhem a historickými fakty z období manželství mezi Janou Seymourovou a Jindřichem. Nutno podotknout, že o Janě jako takové toho noc nevíme, a nepřijde mi, že bych se při čtení o ní dozvěděla něco nového, spíše více prostoru zde mělo povstání, které se řešilo v té krátké době, co byla Jana královnou. Ale i tak bylo super se něco nového z této doby dozvědět, díky vyprávění šaška Willa se člověk při čtení dostane i trošku blíže k Janě, a v tu chvíli si čtenář o ní může tvořit svůj obrázek.
Je pravda, že se člověk nevyhne srovnávání Jany s její předchůdkyní Annou, která je v této knížce často jmenována, a pokud budete oba díly číst hned za sebou, určitě se tomu srovnávání nelze vyhnout, protože zatímco Anna byla taková temperamentní, živá a celkově průbojnější, Jana vedle ní působí trošku nudně... Ale to Jindřich koneckonců chtěl - pravý opak Anny.
Za mě se ale dá říct, že Má přítelkyně je příjemná jednohubka a určitě stojí za přečtení.

milena8281
milena8281
30.11.2021 3 z 5

Jako informace o 3.manželce Jindřicha VIII. asi fajn, ale moc mě to nebavilo. Je pravda, že po uragánu, jakým byla Anna Boleynová, musela Jana Seymourová působit jako nudná šedá myš. Nejspíš to potřebovala Anglie i Jindřich.


niknikita
niknikita
28.10.2021 2 z 5

Kniha, která mne docela nudila i přes zajímavé téma. Alnahu to vyjádřila přesně. Tak trochu literatura faktu proložená dopisy.

LiKa00
LiKa00
12.08.2021 5 z 5

Mně se kniha líbila. Nebyla teda taková jako ta o Anně Boleynové, ale taky nebyla špatná. Šlo tam hodně o srovnání mezi Anninou a Janinou povahou. Nejvíce hlavně o splnění povinnosti, co se mužského potomka týče. Kniha by byla určitě lepší, kdyby se o Janě Seymourové vědělo všeobecně více informací. Jinak byla ale kniha zajímavá i z historického pozadí, jako byly nepokoje kvůli rušení klášterů a podobně.

Nazli
Nazli
27.06.2021 3 z 5

Pro mě osobně to byla taková rychlá seznamka s třetí manželkou Jindřicha VIII. Avšak musím čestně přiznat, že místy jsem narazila na zajímavé postřehy, o nichž jsem netušila nebo mě nenapadly a mozaika, jež si skládám o tehdejší době dostala pár nových a zajímavých kamínků.

alnahu
alnahu
26.05.2021 2 z 5

Tak tentokrát mě příběh z tudorovské Anglie zklamal.Tato kniha se věnuje milenecký vztahu mezi JindřichemVIII. a Jane Seymourovou-bývalou dvorní dámou královny Anny-která byla popraven.Kniha je spíše literaturou faktu a to jí ubírá na čtivosti.Četla jsem od této autorky i knihu Má paní o manželství mezi Jindřichem VIII.a Annou Boleynovou a jejím tragickém konci a ta se mi líbila.

jahlina
jahlina
19.04.2021 4 z 5

Tahle knížka je spíše taková historická jednohubka. A tak jsem ke knížce také přistupovala. Pokud si chcete přečíst něco kratšího, abyste se seznámili s postavou Jany Seymourové, není tato knížka špatnou volbou.