Má čtvrtá žena Alžběta

Má čtvrtá žena Alžběta https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212181/mid_ma-ctvrta-zena-alzbeta-212181.jpg 3 23 8

Alžběta Pomořanská byla čtvrtou ženou Karla IV. O tom, jak ji viděl sám český král a římský císař, vypráví tato kniha. Děj se odehrává v roce 1368, kdy byla Alžběta korunována v Římě císařovnou.

Přidat komentář

Amneris
25.05.2021 5 z 5

Kniha se četla dobře i přes zajímavý styl psaní autora. Dobu Karla IV. mám ráda, takže mě se příběh líbil.

Mirka2778
10.01.2021 1 z 5

Tak hned na začátku mi spadla čelist. Bohužel ne nadšením, ale zděšením. Děj knihy se odehrává v prostředí královské rodiny, ale já měla pocit, že se mezi sebou handrkují chvilku služky, chvilku žoldnéři u džbánku v krčmě. Nápad předvést Karla IV jako bodrého kumpána mi připadá otřesný.
Nicméně, kdybych se smířila s tou děsivou podobou, jak je příběh napsán, tak ať v něm, prosím, nejsou alespoň faktické chyby. To že Karel IV posnídal kukuřičnou caltu, mnoho let před objevením Ameriky, mě velmi překvapilo. A nad tím, že si papež Klement VI, přibližně dvanáct let po své smrti, četl kázání Milíče z Kroměříže, můžu jen kroutit hlavou.
To ten text po autorovi už nikdo nečetl?


emilieselden
24.06.2020 3 z 5

Nejdřív se mi kniha zdála trochu nereálná, to jak spolu postavy mluvily, jak se chovaly, jak se oslovovaly. Docela mi to tam vadilo a až potom jsem zjistila, že to vlastně byl záměr. Že nám tímto způsobem chtěl autor postavy přiblížit. Bylo to zajímavé ale mám raději klasické historické romány.

Schamila
12.04.2019 4 z 5

Pro mě příjemné čtení a zase nový střípek ze života Karla IV. a jeho manželky Alžběty Pomořanské, o které jsem v žádné historickém románu nečetla tolik.

VendulaB
05.02.2019 1 z 5

"To si, Karle, zapiš za uši. Jsi marod, fajn, přijeli jsme se na tebe s Jeníkem mrknout, ale až se ti zítra uleví, padáme zase odtud do Holomóca." - volba jazykové formy, kterou používají postavy v knize, je mírně řečeno neuvěřitelná a celé "dílo" posílá do literárních hlubin. Celou dobu jsem přemýšlela, proč to autor svým postavám (a čtenářům) dělá. Knihu bych historickým románem rozhodně nenazvala.

alnahu
19.09.2016 1 z 5

I já jsem byla z této knihy dost zklamaná a připadala mě též jako, parodie na historický román.

Ranuncul
17.11.2013 3 z 5

Tak historický román nevím,ale já jsem se u této knížky velice bavila.Zatím všechny co jsem od autora četla se mi líbily.Některé momenty velice vtipné.

stopni
08.07.2011 odpad!

Jestli tomuhle někdo říká "historický román", tak já na to říkám, že se, dle mého názoru, jedná o "parodii na historický román".....Vřele NEdoporučuji čtenářům, kteří chtějí číst solidní historický román a ne parodii....:-(