Môj rodný cintorín

Môj rodný cintorín https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36834/bmid_m-j-rodny-cintorin-AIR-36834.JPG 4 23 4

Dušan Mitana, jeden z najobľúbenejších slovenských spisovateľov, začal tieto Pamäti písať dva roky pred vydaním svojho debutu. Prvý fragment vyšiel v časopise Mladá tvorba v roku 1968 pod názvom “Hrob ako stvorený pre svadobnú noc”. Druhá kapitola mala byť uverejnená v roku 1970 v poslednom čísle Mladej tvorby, ktoré však “vďaka normalizácii” bolo zošrotované. Po tridsiatich rokoch však autor knihu konečne vydáva. Opisuje v nej kľúčové obdobia života, prežité so svojou rodinou, vo svojej rodnej obci, na svojom rodnom cintoríne, ktoré osudovo poznačili jeho budúci život i tvorbu.... celý text

Romány Literatura slovenská
Vydáno: , KK Bagala (Koloman Kertész Bagala)
Originální název:

Môj rodný cintorín , 2000


více info...

Přidat komentář

Zuna1990
18.08.2021 4 z 5

"Začal som chápať, že tomuto životu vôbec nerozumiem, a vtedy som si zaumienil: Raz na to prídem, raz pochopím, prečo je to také, aké to je, prečo je to tak, ako to je... Buď to pochopím, alebo sa na to vyseriem a obesím sa na rodnom cintoríne, jak sirota žijúcich rodičov."

Kutcho
02.08.2021 4 z 5

Môj rodný cintorín je pre mňa trochu orieškom. Keďže časť mojej rodiny pochádza z dediny kúsok od rodiska pána Mitanu, s daným nárečím som v dostatočnej miere oboznámený.
Musím povedať, že mi v tejto knihe nevadilo, ale stále si myslím, že to je tvrdé a nepekné nárečie, nelahodiace uchu ani oku.
Čo sa týka nejakého deja, skôr išlo o úseky, zápisky života, niečo sa tam udialo, nie mnoho, a skôr to bol výsek zo života ako nejaké ucelené dielo.
Kniha sa mi páčila, bola veselá, celkom zábavná, hlavne postava deda si nebrala servítku pred ústa a celkovo mal pán Mitana zaujímavú rodinu.
Ako ale vravím, s podobnou náturou, aj keď nie až v takej miere, mám vďaka rodine skúsenosti, preto to nebolo pre mňa až také jedinečné a originálne.
Kniha fajn, má príjemnú dĺžku, niektoré rozhovory o náboženstve boli zaujímavé, iné mi prišli ako krčmové mudrovanie.
Skutočne neviem, určite má kniha svoje kvality, ale nie je pre každého.


kapr
08.04.2019 4 z 5

Prozatím dávám 4 x *. Úvodními částmi jsem nadšený, myslím si, že nakonec to bude těch * pět. Uchvátil mne mimo jiného především jazyk, což se mi zase tak často nestává. Starší vydání knížky zatím hledám po českých i slovenských antikvariátech marně.
-
2019 11 20
Tak dlouho jsem si jí šetřil. A už mne vyhmátli. Už to někdo nevydržel, a dal si na knížku rezervaci. A tak urychleně dočítám. Asi zůstanu u těch čtyřech hvězd. Je to skutečně nádherná knížka. Přesto se občas v některých místech trochu ocitám ve vzduchoprázdnu. Ale to je možná mojí vlastní vinou. Uvidím jak se budu cítit až to dočtu. V každém případě jsem narazil na pár nádherných momentů. No, na pár, bylo jich mnoho. Včera jsem učetl snad 100 stran. Zhasnul jsem v 11, a budík byl nastaven před půl čtvrtou. V každém případě se s prvním vydáním této knížky budu opravdu jen nerad loučit. Jen doufám, že na ní někde narazím. V každém případě se k ní určitě budu chtít znovu vrátit, a některé momenty s autorem prožívat znovu.
22:50
Bohužel si pořád vybavuji onu letošní událost.
Škoda, že vždycky nejdříve ti nejlepší.

michael4483
28.04.2014 5 z 5

Skvelá cynická čiernohumorná autobiografia Dušana Mitanu. Čo viac si priať? 100%

Autorovy další knížky

Dušan Mitana
slovenská, 1946 - 2019
2001  87%Psie dni
1976  86%Nočné správy
1988  80%Lampa s růžovým stínidlem
1995  70%Miesto v príbehu
2000  89%Môj rodný cintorín

Kniha Môj rodný cintorín je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x