Lži v plameňoch

Lži v plameňoch https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505507/bmid_lzi-v-plamenoch-KGa-505507.jpg 4 37 13

Päť priateľov a jedno klamstvo, ktoré zanechá spúšť Obyvatelia kalifornského mesta Gap Mountain vedia, kedy hrozí obdobie požiarov. Vtedy je každá manipulácia s ohňom prísne zakázaná. Stačí iskrička a následky môžu byť katastrofálne. Osemnásťročná Hannah Warnerová, šerifova dcéra, to má stále na pamäti. Keď však s priateľmi nechtiac založia požiar, z miesta činu ujdú a dohodnú si alibi. Oheň sa však nekontrolovateľne šíri a plamene zachvátia aj blízky národný park. Priatelia sú pod veľkým psychickým tlakom a strácajú nervy. Hannah robí všetko, čo je v jej silách, aby spoločné tajomstvo ochránila, veď aj dobrí ľudia občas urobia chybu. Lenže tu ide o veľa. V hre sú ľudské životy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (SK)
Originální název:

Lies Like Wildfire , 2021


více info...

Přidat komentář

Tucaka
03.04.2024 4 z 5

Všechny činy mají své následky, i ty zdánlivě malé a nevinné. Ze čtení se mi dělalo značně mdlo... že se člověk dokáže dostat do tak zoufalé situace a způsobit nechtěně něco tak ničivého jako je obrovský lesní požár.
Dost mě bavil i vývoj myšlení a poznávání charakteru hlavní postavy. Jak dokáže člověk mít Hannah rád, avšak postupně si uvědomuje, že je tak trochu psychopatka.

ValiPages
26.11.2023 3 z 5

Tahle knížka za mě je ten tip co nenadchne a neurazí. Chvíle mě to úplně pohltilo a chvílemi jsem si říkala, že je to celkem nuda. První část mě hodně bavila a druhá už trochu míň i když zbožňuji detektivky :) Potom mě hodně zaujal dovětek autorky. Jak vlastně tahle knížka vznikla. Připadalo mi že, děj z malé části je složený na základě jejího života. Ale nebyla to úplně špatná knížka. Byla celkem i poučná. Třeba když chceš zakrýt stopy před FBI :)
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mojí recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mojí recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)


E.T.007
22.10.2023 4 z 5

Táto kniha má dobre prepracovanú zápletku, ktorá čitateľovi poskytne slušnú dávku napätia. Bolo to zaujímavé a bavilo ma to, takže odporúčam.

petka.f
09.10.2023 5 z 5

Poslední dobou mám dojem, že young adult thrillery překonávají ty primárně pro dospělé. Napínavé čtení, zajímavá a skvěle zpracovaná myšlenka.
Opravdu doporučuji, ale pro slabé povahy to úplně není, jsou části, které budete hodně prožívat.

Bettybook
06.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Opět jsem podnikala takzvané rande naslepo. Absolutně nic jsem o knize nevěděla, kromě strhující anotace. Znělo to skvěle, tak jsem si řekla proč sakra ne. A ejhle, trefa přímo do černýho. Za mě jeden z nejpovedenějších YA thrillerů, které jsem zatím měla tu možnost okusit.
Sledujeme osudy pěti hlavních hrdinů (ačkoliv je příběh z jednoho pohledu) a doufáme v dobrý konec. Nekecám, beze srandy, měla jsem pocit, že jsem jedna z nich a že vězím ve stejné kaši jako oni. V Hannu bylo velmi jednoduché se vcítit. Chovala se občas někdy tak na facku, jako já. Takže tak (ᴗ-)
První půle, kde se tam řešilo to žhářství, tak to bylo velice zajímavé a ještě zajímavější to bylo, když přišla půle druhá. Jasně, bylo snadné uhádnout, kdo mohl za Violetino zmizení, ale ani to mi nezabránilo koukat na konci s otevřenou pusou. Protože jak to skončilo? Taková zatracená nespravedlnost! No... Dlouho se mi nestalo, že bych byla po dočtení až tak moc rozrušená. No každopádně rozhodně doporučuji. Mezi YA thrillery by se rozhodně ztratit neměla.

MollyCornelia
29.06.2023 3 z 5

3,5*/5*
Ya thriller s obrovským dosahem. Podle anotace jsem čekala, že půjde jen o požár, ale hlubších významů měla kniha daleko víc. Řešilo se zmizení, nezdravá posedlost, zatloukání a samozřejmě lži. Krátké kapitoly mi vyhovovaly, styl se mi četl dobře a rychle. Nemohla jsem se od příběhu odtrhnout, měl hnací sílu, co mě táhla stále dál.
Vytýkám ale ne moc podařenou charakterizaci postav. A existují podařenější podobné knihy.
Ještě bych dodala, že jsem díky knize nahlédla do problematiky ohňů a způsobu vyšetřování.
Doporučuji teenagerům od 13 let a dospělým, které baví ya thrillery.

Ronnie68
08.06.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem četla (takový typ detektivky).... Je rozdělena na dvě části ... První část je vice akčnější a druhá zase detektivnější (aspoň za mě) ... Zajímavé je rozuzlení zápletky na konci příběhu v retrospektivním vyprávění ... Doporučuji... Přečteno během max dvou dnů...

Iva095
09.02.2023 4 z 5

Po téhle knize jsem sáhla hlavně z toho důvodu, že mi anotací připomínala YA thrillery od Karen M McManus, které mám ráda. Příběh byl skvělý, rychle plynul, pořád se tam něco dělo. Tajemství, lži, manipulace taková klasika co do takovýchto knížek patří, ale tuto knížku bych neřadila mezi YA thrillery na to je až moc drsná.

kalinkacz
05.02.2023 3 z 5

Lži v plamenech jsou young adult thriller, který zněl neskutečně zajímavě!
Pět přátel, jeden omylem založený požár, spousta tajemství a zvrat v polovině knihy, který změnil děj celé knihy.
Příběh byl čtivý, kapitoly krátké a vše mělo spád. Ten originální námět s požárem neměl chybu. Jen se teda musím přiznat, že první polovina mě bavila mnohem víc, než ta drhá. Asi ani úplně nevím, čím to bylo, protože ten zvrat uprostřed dobře zmátl a přesměroval vše, co se v knize dělo, ale i přesto mě první půlka chytla víc.
Jsou Lži v plamenech nejlepší young adult thriller? Ne! Bavily mě? Jo! Takže tak, pokud vás láká anotace, směle do čtení.

kathaerina
31.01.2023 5 z 5

(SPOILER) V prvé řadě – nemám slov. Myslela jsem si, že to bude fajn thriller, ale tohle jsem nečekala. Cítím se tak zrazená Hannou a celým jejích chováním. Jak to mohla udělat? Zatloukat, lhát, vraždit… v kapitole 40 mi došlo, že je to psychopatka. Ta její brutální obsese Drummerem, ta neustálá potřeba lhát, tajit, snažit se vysekat z něčeho tak obrovského. A ještě ten fakt, že z toho vyklouzla čistá a neskončila za mřížemi, je deprimující a není to vůbec fér. Violet si to nezasloužila, nikdo z příšer si to nezasloužil a i přesto si Hannah myslí, že je tím svým chováním chránila - a přitom jenom škodila. Příběh napsaný to byl ale skvěle, fakt jsem takhle dlouho nebyla už rozhořčená postavou. Ale já prostě nemám slov.

konicekbily
26.01.2023 4 z 5

Na pozadí ničivého požáru, na jehož založení se podílela skupina právě odmaturovaných studentů, autorka rozebrala vyvíjení vztahů mezi jedinci po hrůzné události, zda patřičnost k nějaké partě je důležitější než přiznání pravdy, vztahy k odpovědnosti, psychické odolnosti jedince a otázky viny a trestu a různých vztahů mezi dospívajícími.

mikika
14.01.2023 4 z 5

loňský velký požár nás naučil, že tohle už se může stát fakt kdekoli. a všichni tehdy chtěli vědět, kdo to zavinil. stejnou otázku si kladou i v tomhle příběhu v Kalifornii, kde už jsou ale na požáry celkem adaptovaní, mají systém varování i klasifikaci trestů za neúmyslné žhářství. tohle všechno dobře ví hlavní hrdinka, která je dcerou šerifa a ví, co by všechno ztratila. dost dobrá studie pocitů viny a boje se svědomím. na to, že jde o Young adult...

DK197
07.11.2022 5 z 5

KNIHA: Tohle je naprosto neuvěřitelný počin pro mládež, který ale určitě zaujme i leckteré dospělé. Co byste dělali vy, kdybyste omylem založili požár, který se proměnil v totální katastrofu? Co byste dělali, kdyby vám v tu chvíli bylo teprve 17, 18 a měli jste před sebou celou budoucnost? Vyměnili byste nástup na univerzitu za místo ve vězení? Napínavý příběh plný zvratů. Také je o přátelství, žárlivosti, oddanosti, svědomí... A snaze přežít. Najdete tam nejspíš i mnoho dalšího, na co si teď nedokážu vzpomenout... Rozhodně doporučuji ke čtení a neuvěřitelně moc obdivuji nádhernou obálku, která se pravděpodobně stává tou nejhezčí obálkou, jakou jsem doteď kdy viděla. A nejde jen o to, že je nádherná, ale jak krásně navíc vystihuje obsah příběhu.