Lži o Hitlerovi

Lži o Hitlerovi https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87019/bmid_lzi-o-hitlerovi-v3h-87019.jpg 5 9 3

V dubnu roku 2000 byl postaven před soud kontroverzní historik-amatér David Irving, pokládaný za rasistu, antisemitu, popírače holocaustu a falzifikátora dějin. Klíčovým svědkem v procesu proti němu byl cambridgeský historik Richard J. Evans, jenž v této knize, kterou někteří nakladatelé odmítli vydat, popisuje svou úlohu v kauze. Rekapituluje, jak rozkrýval Irvingovy kontakty s krajně pravicovou scénou ve Spojených státech a jak Irving falšoval historické prameny o druhé světové válce; obecně se zamýšlí nad střetem důkazů v právním a historickém smyslu. Podle Evanse znamená proces s Irvingem pro jednadvacáté století totéž, co znamenal pro druhou polovinu století dvacátého soud s Adolfem Eichmannem. Prokázal totiž, že historie je schopna dojít k prokazatelným závěrům na základě pečlivého studia pramenů, a to i v době, kdy pamětníci a očití svědkové už nežijí, aby vydali osobní svědectví.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Telling Lies about Hitler , 2001


více info...

Přidat komentář

vvikingg
28.02.2024 5 z 5

Velmi skvělé čtení, kde se Irving u soudního procesu uvařil ,, ve vlastní šťávě,, on podal trestní oznámení na D. Lipstadtovou , která ho ve své knize Popírání holocaustu, sílící útok na pravdu a paměť na 6 stranách označila jeho některé výroky a fakta v knihách za popírání holocaustu. Evans před procesem prostudoval za pomocí 2 asistentů celé Irvingovo dílo i všechna vydání podle let kdy vyšla a velmi se liší v historických údajích a číslech, viz kapitola Drážďany. Evans nebyl sám z historiků kdo měl k jeho pracím výhradu. Většína historiků nepokládala Irvinga ani za historika, spousta faktů je založena na spekulacích a historicky nepodložených zdrojích, které Irving ani neověřoval a často pozměňoval ve prospěch, nacionálního socialimu a Hitlera, který měl jeho obdiv. Jestliže historik spoléhá jen na primární zdroje, které nemůže ověřit , nemá u kolegů důvěru, ale čtenářům to nevadí. Irving není sám kdo pozměňuje historii v knize zmiňuje Evans několik autorů. Líbí se mi, že Evans zmínil i D. J. Goldhagena, autora kontraverzní knihy Hitlerovi ochotní katani, který označil všechny Němce za vražedné antisemity, největší antisemita byl už ve Martin Luther, King Goldhagen o holocaustu píše , Irving ho popírá. Irving si byl před soudem moc jistý doložil množství dokumentace, měl i tlačit na Lipstadtovou , aby doložila dokumenty, odkud pochází za staletí nenávist k Židům. Korunu všemu nasadil Irving , když oslovil soudce Mein Führer a soud musel být pro smích přerušen. Doporučuji nejdřív přečíst Evanse a potom zkusit Irvinga jak píše uživatel Belbo.

pavlikberan
22.09.2020 5 z 5

Nevím jestli je to kontroverzní kniha, ale oblast II. světové války je zneužitá možná od 50. let minulého století. Někdo si přidá kousek a potom kousek odebere a máme podivnou pravdu. Ten kdo zpracovává hodnoceni téhle války, tak by si měl tuhle knihu přečíst.


Belbo
14.11.2019 5 z 5

Bez Evense nemá cenu se Irvingem zabývat.