Lovec

Lovec https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16196/lovec-16196.jpg 3 23 6

Joseph Paul Franklin je muž, který mezi lety 1977 a 1980 zastřelil více než dvacet lidí, černých i bílých, kteří praktikovali rasové míšení. A tomuto muži, jeho pohnutkám a jeho vražednému dílu Pierce v roce 1989 svou Lovec je děsivě skutečný. Příběh románu, který se odehrává někdy na konci osmdesátých let, je postaven na akcích a uvažování hlavní postavy knihy, Oscara Yeagera (Yeager je poangličtělá verze německého jaeger, čili lovec). Yeager je veterán z Vietnamu, který pracuje ve Washington D.C. jako technický konzultant na volné noze pro ministerstvo obrany. Znechucen tím, jak se společnost okolo něj mění, vyráží na \"lov\" a na odlehlých místech střílí rasově smíšené páry, které si předtím vybral na ulici. Jak se proti němu obrací hněv veřejnosti, kterou skrze média tlumočí různí občanští aktivisté, zaměřuje svou nenávist i na ně a během série atentátů povraždí ty nejpřednější z nich. Většinou Židy. Při jedné vraždě však udělá chybu a je dopaden vysoce postaveným agentem FBI Ryanem. Ten jej nezatýká a místo toho mu nabízí, že ho nechá na svobodě, když pro něj Yeager bude zabíjet vlivné Židy, kteří se prý snaží ovládnout FBI. Yeager je překvapen a nechápe, proč zrovna Židy. Ačkoliv je Yeager rasista, není antisemitou. To ovšem překvapuje i agenta Ryana, který si díky tomu, že většina Yeagerových obětí byli Židé, myslí opak. V této chvíli se kniha od Yeagerových vražedných rasistických akcí posouvá ke klasickému antisemitismu. Pierce pomocí Yeagera, který toho o Židech příliš neví a ke kterým cítí spíše sympatie, začíná svou nenávistnou anitsemitskou ideologii popisovat od samého začátku, bod po bodu. Yeager je horlivým žákem, který se chce o Židech všechno dozvědět a v jeho hledání mu pomáhá jak agent Ryan, tak i lidé z organizace Národní liga, jíž se Yeager stává členem. V jejich vzájemných rozhovorech, ale i v Yeagerových monolozích, které při svém \"studiu\" vede, se setkáváme se všemi představitelnými antisemitskými stereotypy a argumenty, které lze jen najít. Ačkoliv si Pierce s románovým podáním své nenávistné ideologie dal velikou práci (mezi Turnerovými deníky a Lovcem je rozdíl 11 let), není příliš přesvědčivý. To, jak Yeager postupně \"objevuje\" světové židovské spiknutí a z člověka nejprve se Židy sympatizujícího se nakonec stává horlivý antisemita, je psáno Piercovou naivní formou a jako u všech antisemitských tvrzení jde o směs polopravd, vytržení z kontextu a sprosté lži. Ale právě proto, že kniha obsahuje téměř kompletní výčet antisemitské propagandy, je dobrým zdrojem znalostí pro ty, kdo chtějí s anti-semitismem bojovat a chtějí propagandu svého nepřítele znát. Kromě svého vzdělávacího významu je kniha i historickým svědectvím smutného období rasové nenávisti, se kterým se naše společnost stále ještě potýká. Piercův \"Lovec\", jako jedna z předních knih bílého rasismu, je čtením, které vás rozhodně nenechá klidnými.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontingent Press
Originální název:

Hunter , 2006


více info...

Přidat komentář

WolfIssen
07.03.2023 3 z 5

Nemohu nesrovnat s Turnerovými deníky. Oproti nim je příběh alespoň ve své první polovině vcelku čtivý a nepostrádá i momenty akce, kdy Oscar Yaeger jedná na vlastní pěst a později pod "ochranou" Ryana. Zbytek je v podstatě totožný - příliš americký, příliš utopický a příliš rozvláčný. Lovec je v podstatě knihou, jejíž velká část pojednává spíše o autorových názorech.

n.ezn.amy
15.09.2020 5 z 5

Oscar Yeager má své přesvědčení, díky kterému se rozhodne k činům, díky kterým již není cesta zpátky. Po odhalení detektivem FBI musí plnit jeho úkoly, ale díky tomu se dostane do organizace, kdy její šéf Harry Keller mu při osobních rozhovorech změní styl a způsob myšlení a on díky tomu procitne a pozná skutečného nepřítele. Filozofické debaty mezi ním a Harrym Kellerem jsou trochu obtížnější a je nutno se na ně plně soustředit, aby člověk mohl pochopit. Nemohu si pomoci, ale William Luther Pierce byl svým způsobem vizionář s dnešním pohledem co se v současné době děje ve Spojených Státech.


Lesní_chodec
20.09.2017 3 z 5

Turnerovy deníky mě bavili o něco více. První půlka knihy mě bavila více než ten závěr, který už mě tak nenadchl. Přesto jako oddechovka to není špatné. Největší přínos pro mě měly rozhovory mezi Oscarem a Ryanem popřípadě Harrym, kdy autor zajímavou formou poukazuje na stpoustu zkutečností, které pěkně uceleně představuje.

toecutter
25.12.2014 5 z 5

kniha,která se těžko hodnotí,je totiž zvláštně napsaná a moc mě nebavila.Příběh člověka,který si puškou vyřizuje svoje ůčty a je zneužit policií-Turnerovy deníky se mi líbili o hodně víc..Update:kniha na druhé čtení se mi začala líbit snad ještě o hodně víc než TD-obsahuje opravdu mraky zajímavých myšlenek-hlavně o židácích a je napsaná opravdu zvláštním stylem,který mě na poprvé neoslovil,ale na podruhé ůplně nadchl-vřele doporučuji všem,kdo se chtějí dozvědět něco o židovském spiknutí proti lidstvu

mutace
23.04.2013 odpad!

Knihu jsem nedočetl, zasekl jsem se někde kolem strany 100. Kniha napsaná naprosto amatérským způsobem. U Turnerových deníků se to dalo snést, vzhledem k tomu, že se jedná o "zápisky člena podzemního hnutí", dokonce to tomu propůjčovalo určitou autentičnost. Ne tak v knize Lovec. Je to nudné a těžkopádné čtení.

guru
22.04.2013 5 z 5

V knihe sú vyjadrené zaujímavé myšlienky.
Podľa popisu knihy aj autora som čakal nejakú rasistickú príručku, ale kniha propagovala aj myšlienky zasluhujúce viac priestoru ako kritické myslenie apod.
Hlavná postava má zaujímavý charakter, rozmýšľa a bráni sa voči nepodloženým myšlienkam (aj keď sám má svoju ideológiu, nie je však čitateľovi vnucovaná a tak sa môže podľa predložených faktov rozhodnúť, či sa mu pozdáva alebo nie).

Štítky knihy

rasismus

Autorovy další knížky

Andrew Macdonald (p)
americká, 1933 - 2002
2008  62%Turnerovy deníky
2008  61%Lovec