Lokomotivy dějin

Lokomotivy dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66039/lokomotivy-dejin-66039.jpg 5 5 5

Poslední kniha amerického historika Martina Malii přináší originální a přitažlivý pohled na fenomén revoluce a sílu, s níž je schopna přetvářet dějiny. S obdivuhodnou šíří záběru zkoumá revoluční tradici Západu - od husitského hnutí přes francouzskou revoluci až po socialistické revoluce dvacátého století. Nabízí rovněž novou interpretaci vzniku a rozvoje socialismu v detailním pohledu na události ruského Velkého října. Dokládá, že tento převrat má hluboké kořeny v evropské historii. Kniha je vyvrcholením autorova dlouholetého zájmu o novodobé, zejména ruské dějiny.... celý text

Přidat komentář

Thrawn89
09.11.2018 5 z 5

Výborná historická analýza vývoje revoluce jako hybné dějinné síly. Autor rozebírá a komparuje jednotlivé revoluční události od husitské revoluce po Říjnovou revoluci v Rusku. Snaží se hledat jak styčné body, tak rozdíly, především však určitou návaznost a provázanost. Dějiny revoluce nejsou nahodilými událostmi v jednotlivých zemích, ale určitou linií vývoje, kdy daná revoluce je živena tou předešlou (i když v prvních "protorevolucích" to nebylo tak výrazné jako v moderních revolucích). Ačkoliv je samozřejmě pojem revoluce silně negativně konotován komunistickou minulostí, je bezesporu jednou z klíčových hybných sil západní civilizace. Je samozřejmě přirozené, že autor neměl prostor pro detailnější a hlubší popis jednotlivých revolucí nebo širšího filozofického vysvětlení, ale to ani nebylo smyslem této knihy.
Je otázkou (kterou se již autor nezabývá), jak pojímat revoluční tradici dnes, v době politické i myšlenkové normalizace kapitalistického systému, kdy si již nikdo revoluci představit nedokáže. Může se ještě revoluční lokomotiva rozjet?

Autorovy další knížky

Martin Malia
americká, 1924 - 2004
2004  95%Sovětská tragédie: Dějiny socialismu v Rusku v letech 1917–1991
2009  92%Lokomotivy dějin