Logikomiks

Logikomiks https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137257/bmid_logikomiks-9Fp-137257.jpg 4 70 14

Tento neobvyklý grafický román pojednává o prvním období života filozofa Bertranda Russella a o jeho vášnivém hledání pravdy. Pronásledován tajemstvím své rodiny a neschopen ovládnout svou mladickou náruživost, propadá Russell posedlosti prometheovským úsilím: chce položit logické základy pro veškerou matematiku. Během jeho strastiplné pouti za absolutní pravdou se Russellovy cesty kříží s cestami legendárních myslitelů, jako jsou Gottlob Frege, David Hilbert a Kurt Gödel, a jeho vášnivým studentem se stává velký Ludwig Wittgenstein. Ale cíl jeho původní pouti mu stále uniká. Russell se k němu však vytrvale upíná, v časech lásky i nenávisti, války i míru, dokonce i když hrozí pohltit jak jeho kariéru, tak jeho soukromý život, aby ho nakonec dovedl na samý práh šílenství. V jádru je Logikomiks příběhem o konfliktu mezi ideální racionalitou a beznadějně nedokonalým předivem skutečnosti. Komiks z pera matematika, spisovatele a filmového režiséra Apostolose Doxiadise a profesora infomatiky na univerzitě v Berkeley Christose Papadimitrioua se stal po svém anglickém vydání senzací. Po řadu týdnů byl na prvním místě komiksových bestsellerů listu New York Times a prosadil se i do první desítky nejprodávanějších knih vůbec v USA a Velké Británii. Dosud byl přeložen do více než 20 jazyků.... celý text

Literatura světová Komiksy Romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Logikomics , 2010


více info...

Přidat komentář

tomexx
23.11.2019 3 z 5

Náročnejší komiks. Vždy po prečítaní pár stránok som googloval pojmy, ktoré sa v knihe vyskytli, aby som im lepšie porozumel. Pre ľudí, ktorí až tak veľmi neobľubujú matematiku a príbuzné obory to nemusí byť príliš zaujímavé dielo...

Tomas@S
21.05.2019 3 z 5

Zajimavy a dost nezvykly pocin v oblasti komiksu. Uplne nahodou jsem pred timto komiksem cetl knizku "Pi na nebesich", ktera se podrobne zabyva i filozofii matematiky a zminuje i hlavni postavu komiksu Bertranda Russella. Musim se priznat, ze jsem z 80% vubec nevedel o cem vlastne v te knizce "Pi na nebesich" pisou a proc ty filozoficke veci vubec resi, ale prelouskal jsem to. Tak jsem se ted tesil, kdyz jsem zjistil tema tohoto komiksu, ze treba pochopim vic o cem ta filozofie matematiky vlastne je, ale bohuzel jsem zklamany, vubec nic mi to neobjasnilo. Spis jsem se dozvedel trochu vic o zivotnich peripetiich hlavniho hrdiny a i ostatnich matematiku a logiku, ale jinak jsem stale nedotceny chapanim o co vlastne v tech filozofickych valkach vlastne slo. Takze hvezdicky davam za odvahu takove v podstate strasne nezazivne tema vubec zpracovat.


Hanka_Bohmova
12.02.2019 5 z 5

"...ale možná si nakonec popletli skutečnost se svými mapami."

Za mých studentských časů jsme základnímu kurzu logiky a teorie množin přezdívali TEMNO. A o temnotě je i tento příběh, nezdráhám se říct existenciální drama, vzájemně zrcadlící světy psychologie, filosofie a matematické logiky. O temnotě, která je zhmotněním nejistoty - nevíme, co se v ní skrývá, mohou to být příšery. Je těžké jí čelit. Můžeme rozsvítit světlo. Můžeme vzít někoho za ruku.
Myslím, že člověk by měl být přeneseně schopen jednoho i druhého - rozsvěcet světlo rozumu všude tam, kde je to možné. A důvěřovat tam, kde se rozumem ničeho dobrat nelze. Kdo cítí, že si postoj důvěry nemůže dovolit, vyčerpá sebe i své okolí pokusy rozsvítit světlo všude. Všechno dostat pod kontrolu. Neponechat nejistotě ani jeden čtvereční centimetr živné půdy. Nebo omezí svůj život na výsek, který kontrolovat dokáže. Postaví zeď. Zavede kategorii věcí, o nichž nelze mluvit. Známe to z mezilidských vztahů - takové chování není symptomem zdravé racionality, ale pořádného vnitřního průšvihu. Konečná konfrontace s poznáním, že neosvětlená místa ze svého života nikdy, z principu, nevymýtíme, může pak mít fatální následky. Anebo může být tou příslovečnou temnotou před svítáním.

Po dlouhém a důkladném zvažování jsem přidala ještě pátou hvězdu.

martinstefko
23.01.2017 5 z 5

"Logikomiks: Hledání absolutní pravdy" je pro mě jako zjevení. Krásná ukázka toho, že komiks opravdu může prezentovat cokoli, a to i něco tak komplikovaného, jako jsou myšlenky, jež zde zazní. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/01/1356-logikomiks-hledani-absolutni.html

LordSnape
02.10.2016 5 z 5

Tohle mi hodně sedlo, ale je jasné, že to nebude pro každého. Vyprávění hlavního aktéra je strhující a napínavé. Komiksový tvůrci v knize pak formou rozhovorů promlouvají i sami k sobě. Aj o té logice se člověk něco dozví. Připomnělo mi to mé "chápání" tohoto odvětví při přednáškách na vysoké škole.

parxel
04.09.2016 3 z 5

Kniha pro všechny milovníky populárně naučné literatury zabývající se matematickou logikou. Tentokrát v trochu netradičním - komixovém podání.

Rozjezd mi přišel poněkud pomalý, ale budiž. Nicméně co mě od začátku do konce vyloženě štvalo, to byly vstupy autorů, které narušovaly kontinuitu a plynulost děje. No a potom ten závěr přirovnávající příběh k řecké tragjédii, tak to už prostě neberu. Pointa tohoto příběhu přitom spočívá podle mého názoru v tom, že extrémě jednostranný přístup k životu vás přivede tak leda do blázince, ale nikdy vám nedá vám odpověď na ty nejzákladnější otázky lidské existence.

Shrnutí: velmi zajímavé a poutavé téma, netradiční pojetí, avšak podle mého názoru lze najít jiné knihy ve kterých je tato problematika zpracována mnohem lépe (např. v knize Velká fermatova věta). Za mě tři hvezdy tedy průměr.

yenda1
21.07.2016 5 z 5

Pro mě kniha tohoto léta.
4. září 1939 má mít Bertrand Russell přednášku na jedné americké univerzitě. Skupina "izolacionistů" zahradila vstup do budovy, kde má přednáška probíhat. Chtěli pacifistickou hvězdu Russella přesvědčit, aby nepřednášel a protestoval spolu s nimi proti zapojení se USA do války. Russell přesvědčil protestující, aby si šli poslechnou jeho přednášku a tím příběh začíná.....
Uznávám, že mé nadšení pramenilo především z toho, že ústřední postavy tohoto příběhu jsou mému srdci blízké. Někteří jsou jen zmíněni, ale většina es filosofie, logiky, matematiky se zde objeví. Matematik Cantor, otec moderní logiky Frege, Boole, Gödel a jeho věta o neúplnosti, "souboj" Poincaré versus Hilbert a jeho seznam problémů, Vídeňský kruh, Whitehead nemůže chybět. A samozřejmě Wittgenstein, scény s ním jsou ozobou příběhu. Všechny známé postavy jsou do příběhu umně zakomponovány.
Logika i matematika se v tomto příběhu stávají zhoubou lidí, kteří se jí zabývají příliš do hloubky. Většina těchto gigantů myšlení končí s těžkými psychickými problémy.

Já si ji jdu přečíst znovu. Doporučuji všem lidem libujících si v myšlení, lidem kterým imponuje intelektuální poctivost a oddanost gigantů, nad kterými si většina lidí ťuká na čelo. Je nanejvýš zajímavé a inspirativní číst výroky oněch velkých myslitelů.
"Není žádná královská cesta k pravdě."
"Všechny fakty vědy nestačí na to, abychom pochopili smysl světa."
"Věci o kterých nelze mluvit logicky, jsou ty jedině skutečně důležité."

repli2dev
17.04.2016 5 z 5

Strhující příběh o Russlovi, šílenství, matematice a snaze formalizovat matematiku uvnitř ní samotné. Dramatické, napínavé a velmi dobře zpracované, že autorům člověk odpustí drobné (umělecké) úpravy děje.

Bylo fajn vědět o čem se to tam vlastně baví i když mi přijde, že o tento rozměr bude část čtenářů ochuzena, protože knížka se nesnaží logiku vysvětlovat.

Perfektní kresby, velmi dobré zvládnutí 3 paralelních li­nií.

bzucino
04.04.2015 4 z 5

Jako komiks (nebylo by lepší psát komix?) nic moc dílo. Oceňuji na něm, že podobně jako byl vydán např. Labyrint světa v komiksové podobě, tak také Logikomiks předkládá tému, které se pro komiksaci moc nehodí.

Pro lidi nepolíbené logikou a základy filozofie je toto dílo těžce uchopitelné. Nemohou rozumět jemným obratům v logice, a nemohou si uvědomit dalekosáhlý důsledek některých paradoxů. Rovněž je někdy důležité všímat si tváře osob a znát jejich postoje k rozumu, logice etc. Možná je rozumné si komiks přečíst, a pak se k němu za pár let vrátit ... a za pár let vrátit ... a vrátit ... mezitím si přečíst Wittgensteina, Russella a něco o Godelově větě.

ubiq
18.02.2015 4 z 5

Na komiksovym poli trochu odvazny cin, ketry rozhodne nezklamal. Hlavni akteri jsou filozofove, matematici a jejich zivoty. Vstupy do pribehu party autoru je ozivujici a dava natesenost do dalsich casti pribehu nasich hrdinu.

Makrela Liška
10.01.2015 4 z 5

až na výtvarnou stránku, kvůli níž sem málem knihu ani neotevřela, mě tento grafický román na začátku spolehlivě vtáhl a vyplivl zas zdárně až na samotném jeho konci.nejsilnější pro mě byl motiv balancování mezi logikou a šílenstvím jakožto i motiv logiky, která je nakonec jen nástroj chápání, nikoliv nositel absolutních řešení a pravd. Rozhodně jde o obduvuhodný kus ve svém žánru

Peter.Melon
17.11.2014 5 z 5

Celkem dobrý komiks.Docela se mi líbí.Stojí za přečtení.Mohu
doporučit...

Paulie
26.07.2014 5 z 5

Četl jsem v anglickém originále a je to opravdu skvělé! Člověk intuitivně pochopí některé věci z logiky, které jsou na vysoké škole mnohdy podávány složitě, a zároveň zábavnou formou pronikne do historie logiky. I samotný příběh nebo pointa knihy stojí za to.

Petrvs
02.07.2013 5 z 5

Po Jimmy Corriganovi můj snad druhý nejpodivnější komiks, o to zajímavější, že se rekurzivně odkazuje sám do (na?) sebe, resp. lze s přimhouřením očouší prohlásit, že je v zásadě knihou o vzniku a tvorbě Logikomiksu vlastního (a cítíte? šnečí ulita se uzavírá sama do sebe v nekonečné spirále). Pro dílo zabývající se logikou a matematikou nemůže snad být příhodnější formy...

Bertrand Russell byl pozoruhodná a snad až renesanční osobnost a alespoň pro mě je fascinující jeho touha po logickém vysvětlení prostého jevu, kdy se jedna a jedna rovnají dvěma, sysifovské úsilí položit a ustanovit základní logická pravidla matematice a najít absolutní pravdu...

Logikomiks Russellovo lopotění (profesní i osobní) předkládá čtenáři velice zajímavou formou, čtivou, atraktivní a přesto ne příliš banální a až příliš zevšeobecňující - ačkoliv je pochopitelné, že od určitého okamžiku se hlubší znalosti matematické logiky hodí, přesto nejsou nebytně nutnou podmínku pro pochopení Logikomiksu a jeho sdělení.

Tleskám a křičím bravo - po pro mě nezáživných a v zásadě nudných komiksech s archetypem superhrdiny v pláštíku, tohle je pro mě komiks, který zpracovává extrémně složité téma a dovede to na jedničku!