Lionel Aspo

Lionel Aspo https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191516/bmid_lionel-aspo-V8B-191516.jpg 4 18 4

Hlavním hrdinou nového románu Martina Amise je Lionel Aspo: agresivní, ale nepříliš úspěšný zločinec z londýnského předměstí Diston, je zároveň opatrovníkem svého osiřelého synovce Desmonda Pepperdinea. Divoký, zábavný a dráždivý Lionel Aspo je moderní pohádka a zároveň podivuhodný román o ne vždy normálních rodinných vztazích od jednoho z nejlepších anglických spisovatelů dneška.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Lionel Asbo: State of England , 2012


více info...

Přidat komentář

jaryn
11.06.2023 5 z 5

Tohle byla jízda!!

Crimble
01.01.2016 5 z 5

Zábavné, občas trochu mrazivé. Působivé v popisu chudinského dějiště příběhu ("... v tabulce průměrné délky života by se Diston nacházel někde mezi Beninem a Džibuti ... v tabulce porodnosti by se Diston dostal někam mezi Malawi a Jemen..." :) ) Lionel je celou dobu totálně nesympatický záporák (hloupý, násilnický, buranský ... a ještě ke všemu posléze i nechutné bohatý), až ke konci jsem se přistihl, že přicházejí určitě záblesky sympatií. Je to taky člověk ... Des je jeho pravý opak a nemůžete ho nemít rádi. Výborná kniha.


Honzeecheck
09.02.2015 5 z 5

Už od první věty ve stylu "je mi 15 a šukam svojí babičku" jsem věděl, že tohle bude především nehorázná zábava. Kurvahošigutntág po anglicku, dá se říct. A i když stejně jako Dědictví celkem srozumitelně tepe do kapitalsitický společnosti, budu si pamatovat především zábavný scénky konfrontace burana s těma "lepšíma lidma". Zásadní rozdíl není v tom, že Lionel je vopravdovej hajzl ale v postavě Desmonda, který je v podstatě jen pozorovatel a snaží se žít podle svého navzdory strýčkovu řádění. Nad vší tou bžundou se celou dobu sbírá tma, která exploduje ve skvělým finále. I když je to v podstatě banální kniha bez nějaký větší myšlenky rozhodně doporučuju.

pagac17
06.07.2014

Knihu jsem nedočetl. Nenadchla mě. Vyprávění je pro mne nepřehledné, trochu drastické a nevypovídající námět o současné krizi anglické společnosti. Autor je považován mezi současné nejlepší autory tohoto druhu literatury. Já jsem ji nepochopil. Jistě je blízká anglickému čtenáři. Toto je můj názor na knihu. Tím nechci urazit autora. Nezdá se mi, že by Anglie byla v takovém společenském úpadku. Nebo jsem to správně nepochopil.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Martin Amis
anglická, 1949 - 2023
2016  86%Zóna zájmu
2001  75%Peníze
2003  82%Šíp času
2007  76%Londýnská pole
1996  72%Jiní lidé: Tajemný příběh