Linka

Linka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469136/bmid_linka-Xix-469136.jpg 3 32 9

Matka s malou dcerkou na útěku. Chlapec, co nikdy nic nevyhrál. Lupič s taškou plnou peněz. Milenky procházející krizí vztahu. Policista, který pátrá po vrahovi svého kolegy. Slepec, co miluje bibli a vaření... Ti všichni se sejdou v půlnoční lince dálkového autobusu. Odvážíte se nastoupit? Vydáte se s těmito losery na cestu, nebo si tuhle linku raději necháte ujet a počkáte si na další? Komiks Linka představuje v dnešní době nečekaně nekorektní čtení. Nedělá si hlavu s ničím, s nikým, jemnocit tu jde stranou a zůstává pořádně „erková“ zábava.... celý text

Přidat komentář

Torin95
25.07.2023 4 z 5

K víceméně dokonalému zážitku v tomto žánru by mi stačilo kdyby mluva nebyla tak vágní, počeštěná angličtina by byla normální angličtinou a závěrečná ilustrace by byla o něco více děsivější. Jinak komiksu jako takovému nemám co vytknout, jedinečná kresba, zajímavá premisa příběhu a skvěle zvládnutá struktura děje. Na české poměry komiksu docela kvalitní záležitost.

evickakyticka
23.02.2023 3 z 5

Zajímavé, drsné. Příběh i kresba na jedničku. Ale asi už mi není náct, abych ocenila příliš sprostých slov...


Arkagas
30.05.2022 3 z 5

Po dlouhé době český komiks, který se mi zalíbil nekonvenčním námětem - pozornému čtenáři bude sice asi ve třetině knihy jasné, o co tu jde, ale přesto si to užije. Kresba zajímavá, brutální scény vybarvené tak, že Vám sem tam vážně naskočí husina a hromada černého humoru, který rozhodně není pro všechny, ale jeho milovníci budou nadšení. Příběh několika vyvrhelů ze společnosti, kteří se sejdou v jednom autobuse, aniž by cokoliv tušili. Tohle asi už od pohledu nemůže dopadnou dobře. A taky že ne... Je to sice velkoformátovka, ale přečtenou ji budete mít cca za hoďku. A vážně za to stojí.

puml
22.09.2021 4 z 5

Nekorektní černý humor a slušný drsný příběh plný akce. Jen ten závěr je takovej trochu moc zběsilej. Kresba k příbehu sedne, ale občas mi to rozfázování panelů na stránce přišlo takový divný, hlavně teda v závěru, kterej je možná trochu moc zbrklej. Ale hodnotím vysoko, je to taková svěží jednohubka do autobusu. Hlavně bacha abyste nastoupili do toho správnýho...

jarynek
30.07.2021 3 z 5

Po dočtení jsem měl smíšené pocity. Hlavní dějová linie i s tím závěrem, který vše propojí, mi přišla dobrá a hodící se právě pro komiksové zpracování. Ale ty jednotlivé minipříběhy moc propracované nebyly a působily v některých pasážích dosti zkratkovitě. Namísto toho byly přes krátkost těchto linek do nich vsouvány ještě věci, které asi měly přidat na drsnosti vyznění celé knihy, ale působily spíše rušivě a děj nijak neposouvaly. Celek tak působí jak dort, do kterého bylo přidáno až příliš mnoho přísad, protože kuchař chtěl ukázat, co všechno má ve spíži.

Denny456
17.07.2021 1 z 5

Za mě bohužel těžké zklamání. Kresba je mimo můj vkus a příběh mi nějak nevyhovoval. Tak snad někdy příště.

Fuckenbrau
06.05.2021 3 z 5

Ale jo! Na českej comics hodně dobrý, spokojenost! Napsáno to je velmi slušně, je tam dostatek násilí i sprostých slov. Některé situace co jsou na hranou mě přijdou trochu nemotorně naroubované (aby to bylo prostě fakt za hranou), ale když v tom příběhu na konci se všechno propojí a zapadne do sebe, tak je to fajn. A některé kapitoly jsou vlastně celkem nepříjemné, občas dost černej humor, to já rád.
Kresba není úplně excelentní, ale zas atmosféru to má. Jednotlivé příběhy jsou v barvě a hlavní motiv je v příjemných temných barvách.

Jediný co mě mrzelo, že jsem už snad někde na začátku uhodl pointu.

fvalek
01.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Tak tohle je zcela jistě nekorektní, ale přemýšlím jakým způsobem... Není to úplně takové to milé "jsme realisté a ukazujeme věci, jak jsou", ale spíš "jdeme schválně proti všemu a trošičku to přeháníme". Takže třeba na můj vkus to bylo trošku přehnané, ale chytil mě celkový příběh, takže jo, proč ne.

Je vtipné sledovat české myšlení, české postavy a české prostředí umístěné někam do amerického prostoru, protože se to k sobě vůbec nehodí. Zajímalo by mě, jestli zkrátka autoři chtěli pracovat s USA z nějakého jejich důvodu, nebo jestli je to snaha ukázat ohavnou společnost, ale distancovat ji od Česka, aby to nebyla zase tak velká kritika, co by české publikum mohla otrávit. Hodně dějových linek je naivních a fungují na bázi "prostě jsme to takhle napsali, i když by to tak v reálu neprošlo nebo by to ani nebylo možné". Ale je to komiks, musí redukovat prostor a jít k věci, ukázat, co ukázat chce, a výsledek mě pobavil a líbil se mi. Bylo zajímavé spojovat vodítka z jednotlivých příběhů do jednoho velkého a epického zakončení. Vše do sebe hezky zapadlo a někdy v předposlední kapitole začal takový nepříjemný pocit toho, že tušíte, kam to asi směřuje. Mystický rozměr mě nadchl a nejvíce věta: "Peklo není křesťanský konstrukt."

Nebudu se moc vracet k té korektnosti, ale sprosťárnami se to jen hemží a proboha co je ten rasistický židovský gang? Jak říkám, netřeba to přehánět za každou cenu, jen aby komiks dostal cejch "nekorektní", někdy stačí být i decentnější, ale jako ve své podstatě proti tomu nic nemám. Je to zkrátka čtení pro dospělé, které je drsné a surové. U pár stran jsem se opravdu cítil špatně, protože to bylo velice přímé a opravdu nepěkné. Výsledná emoce ze čtení byla smíšená, příběh se mě jistě dotkl, ale zanechalo to pěknou depku.

Kresba... mě zase tolik nenadchla, slabší průměr, možná originální, ale už jsem viděl i podobnou. Přehršel černých stránek alespoň dotváří atmosféru. Možná by se hodila dospělejší detailnější kresba, bylo by to vše vážnější a tvrdší. Na český komiks ale slušné dílo.

assa
07.04.2021 5 z 5

Tak tohle byla tedy velká paráda. Skupinka několika osob jako vystřižených z té nejlepší tarantinovky, se setkává uprostřed jedné noci v dálkovém autobusu, aby jeden po druhém odvyprávěli své životní příběhy. A věřte, že to nejsou ledajaké příběhy. Každá z kapitol se věnuje jednomu z nich, aby se ve finále vše krásně propojilo a vyvrcholilo v grandiózní finále a čtenář konečně zjistí, kam autobus vlastně uhání.
Jak již anotace knihy uvádí, humor je tu opravdu velmi nekorektní a je tak černý, že by mohl česat na plantáži bavlnu, ale přesně tohle dělá z knihy opravdovou lahůdku pro fajnšmejkry. Miluju Tarantina a tohle mi přišlo, jako kdybych sledoval další z jeho filmů. Jsem přesvědčen o tom, že se tvůrci nechali inspirovat, což nasvědčuje i zjevení samotného Tarantina jako uvaděče v pornokině (a mám takový pocit, že svého času takovou práci skutečně vykonával). Z některých scén dokáže i pěkně zamrazit. Tento skvost musí mít každý fanoušek grafických románů rozhodně ve své sbírce. Vše je ukryto v pevné vazbě, velkém formátu a papír je velice vhodně zvolený nezanechávajíc mastné otisky prstů, s čímž mám já osobně u většiny těchto literárních forem problém. Zvedám všechny čtyři palce a teď už mě nerušte, jelikož si tuhle jízdu musím dát fakt ještě jednou, aby mi podruhé vyrazila dech.

Autorovy další knížky

Max Bubakoff (p)
česká, 1971
2006  56%Okolnosti smrti S. H.
2012  65%Space Trashers
2021  68%Linka
2008  40%Lucky Boy