Lincoln: Tým rivalů

Lincoln: Tým rivalů https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143952/lincoln-tym-rivalu-143952.jpg 4 67 12

Abraham Lincoln se narodil v rodině chudého farmáře, matka mu brzy zemřela a číst a psát se naučil sám vlastními silami. Ve čtrnácti opustil domov, vystřídal řadu zaměstnání jako dřevorubec, lovec či obchodník a díky své houževnatosti, lásce ke knihám a v neposlední řadě řečnickému umění se vypracoval až na samotný vrchol. Ve své době však měl nejen věrné přátele a obdivovatele, ale i nesmiřitelné nepřátele, jak dokládají události ze 14. dubna 1865. Právě jeho posledními lety se podrobně zabývá tato biografie z pera skvělé americké autorky, nositelky Pulitzerovy ceny.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln , 2005


více info...

Camelot
Camelot
30.12.2022 4 z 5

Neškodí si v době, jež je chudá na výrazné charakterní politiky, přečíst něco z dávných dob, kdy ideály a pevné zásady byly něčím, co bylo velebeno a mělo pevné místo na misce vah, jimiž byla vážena všechna pro a proti uchazečů o politické funkce.
Lincolnův životopis z pera Doris Goodwinové vlastně není plnohodnotným životopisem, protože se soustředí na nepříliš dlouhé období Lincolnovy kariéry od okamžiku stranických primárek před jeho první volbou do pozice prezidenta USA po jeho smrt na počátku druhého funkčního období. Na jednu stranu je to škoda, protože Lincoln prožil velmi bohatý, ale také tvrdý život, o němž rozhodně stojí za to číst. Na druhou stranu se kniha soustředí na tu etapu Lincolnova života, v níž nejvíce prospěl veřejnému životu a Spojeným státům jako takovým.
A největší pozornost je věnována jeho schopnosti sjednocovat a vést osobnosti, jež ho obklopovaly, ke společnému cílům, jimiž bylo zrušení otroctví a zachování jednoty USA. Spíše tedy než za historickou literaturu lze knihu označit jako příručku rozvoje osobnosti pro manažery s podtitulem „Jak to dělají opravdoví lídři“.
Dělám si z toho trochu legraci, ale upřímně dodávám, že schopnost Lincolna zapřáhnout do káry národních zájmů své dřívější soupeře, již předtím porazil v politické soutěži a motivovat je ke spolupráci a vzájemnému respektu je vskutku obdivuhodná. Kéž by se nám i dnes dostávalo politiků, kteří jsou schopni takových velkorysých gest.
Doporučuji to. Už jen proto, že těch návodů na skvělé lídry je dvanáct do tuctu, ale toto se obejde bez těch marketingových blábolů a proniká to do mysli aktérů, kteří řešili a vyřešili největší krizi, kterou kdy Spojené státy prožily.
Je to čtivé a poučné. Kniha je našťouchaná reáliemi převzatými z různých archivů. Možná je to přece jen trochu krátké.

MC87
MC87
18.02.2017 5 z 5

Naprosto fantastická knížka Doris Goodwin (opravdu její jediná?), která pojednává o 16. prezidentovi USA (a čtvrtém který byl zavražděn ve svém úřadě), který se díky totálnímu charismatu a vysoké úrovni diplomacie dokázal prosadit v primárkách a stát se prezidentem. Ke své smůle však "zdědil" konflikt Severu proti Jihu, který kopíruje jeho prezidentské období.

Ze vzdělávacího hlediska jsou pro mě naprosto zásadní informace, že republikáni vznikli ze 2/3 ze zaniklé Whig party a vůbec že bojovali proti jižnímu otrokářskému systému, protože dnes je republikánská strana právě doménou jižních států. Pro Lincolna byla zásadní budoucnost Unie (tzn. aby se neodtrhly jižní státy), kterým byl v prvních fázích ochoten zachovat otrokářský systém. V průběhu války svůj názor, ve prospěch úplného zrušení otroctví, změnil díky tomu,že díky otrokům, kteří zastávali "údržbu", se mohl Jih lépe soustředit na válečné tažení. I návrh na zrušení otroctví však počítal s nerovnoprávným postavením černochů, což ostatně platilo i dalších 100 let až k M.L.Kingovi.

Zajímavost? Plnovous, s kterým ho známe, si nechal narůst na základě dopisu 11leté holčičky. Jako bývalý právník a hlavně humanista si uměl udělat čas na návštěvy z řad "obyčejných lidí" a i v průběhu války se dokázal hodiny zabývat případy vojáků odsouzených především k smrti za dezerci a hledal u všech (!) polehčující okolnosti k zmírnění jejich trestu a prohlásil "Ty chudáky by strašně vyděsilo, kdybychom je chtěli zastřelit".

Skvělá knížka o skvělém prezidentovi.


ber-tram
ber-tram
16.11.2016

Jak já se tím prokousával... Jedině vítězství Donalda mě nakoplo, abych to dočetl. Přál bych si spíš přečíst kandidátsko-prezidentský životopis jeho. Ne že by to bylo napsáno nečtivě, ovšem takřka mě to nechytlo. Historická fakta přezkoumat neumím, musím jim věřit, ačkoliv u těch osobních dialogových fabulací to jde jen stěží. Přečetl jsem z úcty k dárci, ne ze zaujetí látkou, zůstávám proto výjimečně bez hodnocení, objektivně by totiž mohlo být *****, subjektivně však klidně *.

miro.čtenář
miro.čtenář
15.11.2016 5 z 5

Výborná kniha. Autorka spojila neskutečné množství dobových tiskovin, osobní deníků a korespondence a poskládala z nich příběh Lincolnovi politické kariéry. Zajímavé je prolínání několika rovin a přesah knihy, kdy fakta jsou zasazena do společenského a osobního kontextu jednotlivých aktérů a doby.

Zároveň pobaví dnes nepředstavitelná romantika té doby:
např. Lincoln v létě jezdil ze svého letního bytu do práce (Bílého domu) 6 mil sám na koni.

laepus
laepus
28.10.2016 4 z 5

S filmem to nemá společného skoro nic. Ten si z knížky bere jen pár stránek týkajících se zrušení otroctví. Tady je ale Lincoln v celé své kráse a dokonalosti. Ano, občas ta kniha zavání totální glorifikací tohoto prezidenta, ale občas se prostě rodí osobnosti takového formátu, u kterých to dobré a záslužné, co vykonali, natolik převyšuje vše ostatní, že to prostě jako čistá oslava vypadat musí. To je případ právě Abrahama Lincolna, dost možná nejslavnějšího prezidenta USA. Jeho politické schopnosti by dodnes mohly být učebnicí kteréhokoli politika.

wally
wally
19.02.2015 5 z 5

Nějaké biografie mám už načtené, ale tato knížka mne svou kvalitou obsahu opravdu dostala. Knížka se čte strašně dobře a v podstatě v ní nenajdete slabou stránku. Lincoln je pojem v anglo-amerických reáliích, ale myslím, že i pro nás může být jeho příběh velkým ponaučením a vzorem.... Tato knížka by se měla stát povinnou četbou našich poslanců a vlastně všech politiků...

martin9885
martin9885
19.11.2014 5 z 5

Hodnocení B. Obamy na přebalu knihy sedí: učebnice jak vést lidi.

Skylar Vincent
Skylar Vincent
04.01.2014 3 z 5

Místy zábava, místy nuda. Jinak velice zajímavá kniha, trvalo to přečíst díky těm nudnějším pasážím déle, ale rozhodně stojí za to.

Tess.96
Tess.96
16.12.2013 4 z 5

Kniha o Abrahamu Lincolnovi mě místy nudila, místy bavila, ale hlavně mile překvapila. Musím uznat, že jsem Lincolna odjakživa obdivovala jako prezidenta, který zrušil otroctví. Po přečtení této knihy ho obdivuji daleko více a to nejen jako prezidenta, který toho v úřadu dokázal tolik, co jiní vůbec, ale obdivuji ho také jako člověka, citlivého člověka, kterým si mnohým prošel.
Velice jsem si užívala politiku, která je v knize často a mou nejoblíbenější kapitolou je poslední. Tu jsem si užila nejvíce.

vhojta
vhojta
03.05.2013 5 z 5

Tuto knihu jsem si přál přečíst a vlastnit z velmi prostého důvodu: V nejrůznějších knihách, dokumentech, časopisech nebo hodinách dějepisu a angličtiny ve škole, jsem se během studia okrajově dostával k odkazu A. Lincolna.

Asi před půl rokem, když jsem se dozvěděl, že tato kniha bude zanedlouho dostupná i u nás, jsem si dokonale uvědomil celou situaci: To jméno LINCOLN ve mne vždy vzbuzovalo pocit něčeho kolosálního a jeho charismatická tvář jakbysmet. Problém byl v tom, že o občanské válce a životním příběhu tohoto státníka jsem toho věděl poskrovnu. Chtěl jsem to napravit a znát odpovědi na otázky, které jsem měl do té doby v hlavě.

Kniha, na kterou autorka D. Goodwin sbírala materiály přes deset let, je opravdu brilantní. Vykresluje Lincolnův život od jeho nástupu do funkce prezidenta až po atentát ve Fordově divadle. Přibližuje Abeho čtenářům jako člověka s neobvyklým humánním porozuměním a morálním kreditem, což pro mne osobně mělo obrovskou přidanou hodnotu. Fascinovala mne ještě jedna skutečnost, v české politice věc téměř nevídaná. Když si Lincoln po zvolení vytvářel svůj politický kabinet, jmenoval do něj téměř všechny, ne-li úplně všechny, své dosavadní rivaly, kteří vehementně usilovali o prezidentský post spolu s ním. Jeho přemýšlení můžu parafrázovat slovy: "Je pro mne velmi důležité, aby všichni tito schopní politici pracovali v této těžké době se mnou a ne proti mně."

S každou další knihou kroutím hlavou nad tím, kolik nových pohledů a nových vědomostí, v této knize ani tolik nejde o ty americké reálie, získávám. Poměr cena/výkon je u knih zkrátka velmi nevyvážená položka.

martula.07
martula.07
12.04.2013 5 z 5

Neuvěřitelná a emotivní kniha. Dalo by se říct, že o Abrahamu Lincolnovi jsem toho moc nevěděla, ale těšil se u mě velké oblibě, ani jsem nevěděla proč. Teď už vím proč. Po přečtení knihy, jsem získala ucelený obraz mimořádného a velkého muže, který mi přirostl k srdci. Kniha se v podstatě točí okolo událostí, které vedly k válce severu proti jihu, samotné válce a událostí, které se odehráli bezprostředně po ní.

Abraham Lincoln tu s námi žije bezmála 200 let a ještě hodně dlouho bude žít. Pane Lincolne, je to tak, Váš sen se stal skutečností.

Safienka
Safienka
04.02.2013 4 z 5

Styl podání tohoto díla je určené těm, kteří se o období vlády Abrahama Lincolna více zajímají a je pro ně přínosem ta spousta informací, které zde autorka podává. Ač jsem přivržencem spíše vyprávění v první osobě, toto se mi četlo až překvapivě dobře.

Shrnutě řečeno - v ruce jsem měla možnost držet knihu, která je zaměřená hodně politicky, přesto velice čtivě napsaná. Nelituji, že jsem ji mohla přečíst a posoudit. Naopak jsem nyní obohacena alespoň o několik málo pocitů, které mi vytváří úsudek o člověku, který byl v pravou chvíli na správném místě. Slova, která byla součástí jeho projevu, mě o tom nenechávají na pochybách.

„ ... se zlou vůlí vůči nikomu, s laskavostí vůči každému...“

Autorovy knížky

Doris Kearns Goodwin
americká, 1943
2013  82%Lincoln: Tým rivalů

Kniha Lincoln: Tým rivalů je v

Právě čtených3x
Přečtených100x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených7x
Knihotéce67x
Chystám se číst165x
Chci si koupit34x
dalších seznamech2x