Limonov - Deník ztroskotance

Limonov - Deník ztroskotance https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145203/bmid_limonov-denik-ztroskotance-3vx-145203.jpg 4 23 8

Emmanuel Carrère románově zpracoval životopis jedné z nejbizarnějších postav, které ovládají dnešní Rusko – Eduard Limonov po emigraci v roce 1974 působil v bohémské a mediální sféře New Yorku, pak v Paříži jako spisovatel, bojoval po boku Srbů v bosenské válce a po návratu do Ruska se stal vůdcem protiputinovského hnutí (Národně bolševická strana). Autorovi předci pocházejí z Gruzie, on sám mluví rusky, k ruskému prostředí má velmi blízko a v knize ho dokázal velmi zasvěceně vylíčit.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Limonov , 2011


více info...

Přidat komentář

booklovertina
10.04.2022 4 z 5

Ponoriť sa do príbehov zo života významných osobností dejín, ktoré sú nám samotnou existenciou sympatické, môže byť nesmierne obohacujúce, no rovnako pútavé, hoci značne frustrujúcejšie, vedia byť aj príbehy tých kontroverznejších postáv – postáv ako Limonov, postáv, ktoré máte chvíľkami chuť ovaliť lopatou či nimi aspoň rozhorčene zatriasť.

Eduard Veniaminovič Savenko. Spisovateľ, disident, burič, politik i občasný skrachovanec. Postavička pre mňa vcelku neznáma, no z hľadiska sovietskych (či ruských) dejín pomerne významná, hoci by to o ňom v mládežníckom období jeho života povedal len málokto. Z chudobného predmestia do Moskvy, z Moskvy do New Yorku či Paríža a späť na rodnú hrudu. Chvíľkami si užíval priazeň zbohatlíkov a s gustom sa zapájal do bojov či povstaní, inokedy hladoval či depkárčil zalezený v biednom príbytku.

Práve búrlivosť, nepredvídateľnosť či revolučnosť jeho škandalózneho života prešpikovaného, sklamaniami, pádmi i (dlho nenaplnenou) túžbou preraziť, niečo dosiahnuť a získať obdiv či uznanie más, fascinovali Carrèrea natoľko, že sa ho rozhodol zvečniť, pričom však pozornosť neupriamoval len na Limonovov postupný vývoj a čoraz väčšmi sa vyhrocujúce profašistické, prostalinistické či antizápadniarske názory, ale priestor ponúkol aj samotnému obdobiu – socializmu. KGB, pracovné tábory či mocenské hrátky – Carrère nič nevynechal

Limonov sa v mojich očiach rozhodne nezaradí medzi sympatických aktérov dejín (na to má na rováši až priveľa pochybných či problematických „kúskov“), no zaujímavosť, výdrž či závideniahodnú hnaciu silu jeho životu nemožno uprieť. Nahneval, no aspoň nenudil.

Napriek Carrèrovej snahe miestami vykresľovať Limonovova ako sympaťáka, čo knihe trochu uberalo na kráse, vytvoril autor pútavý a vskutku obsažný životopis, výsledkom ktorého je zaujímavé čítanie

EsoRimmer
17.08.2019 3 z 5

Kniha slibuje pohled na historii SSSR a Ruska, ale ve skutečnosti se nejedná o nic jiného než (ne)obyčejný životopis kontroverzního ruského spisovatele Eduarda Limonova prokládaný osobní zkušeností a hodnocením autora a občas nějakou tou historickou souvislostí.
Bohužel kniha je mnohem víc o kontroverzním životě jejího hrdiny než o Rusku a jeho historii, takže nabízí poutavý dobrodružný příběh plný sexu a alkoholu, který čtenáře nutí věcně hodnotit hlavního hrdinu, avšak nic víc nepřináší.


speciale88
11.01.2019 3 z 5

Knihou mi trvalo se prokousat hodně dlouho za mě nic moc nezáživného. Některé pasáže mě bavili ale bylo tam více nudy než akce.

LuciLux
05.03.2015 3 z 5

Život Limonova se četl jako fantastický špionážní román s občasnými sexuálními vsuvkami a la James Bond a jeho bondgirls. Neuvěřitelné, jak život hrdiny, kterého jednu chvíli nenávidíte, druhou chvíli minimálně obdivujete, zasáhly dějiny druhé poloviny dvacátého století. Avšak jestli něco tento skvělý příběh tak trochu udusilo, tak to bylo naprosto příšerné "rozžvaněné" psaní, tak typické pro mnohé francouzské autory. Carrere nám o sobě samém sděluje vše, od toho, kde odmaturoval, co dělala jeho matka, až po myšlenkové pochody, kterého ho při psaní provázely. Nechápu, který editor mohl tohle rozvláčné sebestředné vykládání nevyškrtat. Vše vrcholí v pasážích, kdy se jak opravdovy pařížský bobo naivně podivuje nad mnohými zvěrstvy totalitních režimů a např. válku v bývalé Jugoslávii přirovnává k nějakému imaginárnímu konfliktu v Tintinovi ! Občas jsem při čtení těchto pasáží měla pocit, jakoby si chtěl autor trochu slávy přivlastnit, jakoby nám chtěl dokázat, že i on zažil leccos dobrodružného a strašně moc toho ví o politice a historii, ale z každé takové polovychloubačné věty lze cítit na sto honů, že to on je nějaký francouzský pisálek a Limonov je ten, co má "koule"...

exitus
12.06.2014 3 z 5

Mezi 3 - 4 hvězdičkami. Některé pasáže byly skvostné, ale zejména části, kde se autor soustředí na sebe či na rozličné události a kde Limonov ustupuje do pozadí mne příliš nebavily a popravdě jsem se ve spoustě jmen a politických taškařicích trochu ztrácela. Nicméně Eduard Limonov má za sebou skutečně zajímavý život, ačkoliv rozhodně ne vše je hodno obdivu, což ale jen přispělo k zajímavosti knihy. (souhlas s předchozím komentářem - okolnosti kolem Jelcina a Putina jsou nesmírně zajímavé)

Márinka
02.04.2014 5 z 5

Kniha ze seznamu Noc literatury 2014. "Normálně" bych ji asi do ruky nevzala. Je však zajímavá a kupodivu - vzhledem k tématu - velmi čtivá.

Yetti
21.03.2014 5 z 5

Musím souhlasit s předchozím komentářem. Zejména v dnešní době je objektivní pohled na postsovětské Rusko mimořádně cenný. Teprve v Carrérově románu jsem se dočetl, že Vladimír Putin se po odchodu z KGB živil jako taxikář a že si ho pro funkci prezidenta vytipovali sami ruští oligarchové typu Abramoviče, Berezovského či Chodorkovského, kterých se, když se chopil moci, začal zbavovat. Kvůli faktografii a věrohodnému vykreslení postav odpouštím autorovi i jeho, na můj vkus příliš "žurnalistický" styl.

puml
22.12.2013 5 z 5

Vynikající román, jehož předností je to, že je zčásti dokumentem o Rusku od konce 2. sv. války až po současnost. Carrére dává nahlédnout pod pokličku sovětské a později ruské skutečnosti a předkládá příběhy mnoha politiků, podnikatelů, umělců a ztroskotanců, pro něž byla společným jmenovatelem touha po moci, úspěchu a uznání. Doporučuji.