Letní sázka

Letní sázka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472707/bmid_letni-sazka-PD5-472707.jpg 4 292 82

Augustus Everett je uznávaný autor klasických románů. January Andrewsová píše romantické příběhy. Zatímco její příběhy končí happy endem, jeho knihy vrcholí tragickou smrtí nebo deziluzí všech hrdinů. Pro January byla rodina vždycky oporou, Gusovo dětství nebylo zrovna procházkou růžovým sadem. Jsou jako noc a den (nebo jako leden a srpen). Jenže jsou skutečně všechny věci v životě tak, jak se jeví na první pohled? January přijíždí do nově zděděného domu na břehu Michiganského jezera v ne úplně dobrém rozpoložení: tíží ji otcova smrt a tajemství, které se po jeho smrti dozvěděla. Navíc se jejím novým sousedem stane právě Gus, bývalý spolužák z vysoké školy, s nímž celé roky studia soupeřila. Rychle ale zjistí, že toho mají společného mnohem víc než jen zážitek z dávného kolejního večírku. Například to, že oba shodně trpí neschopností dopsat svou knihu. A tak spolu tihle dva jednoho pošmourného večera trochu nečekaně uzavřou sázku, která je má vyvést z autorské krize: Augustus stráví celé léto psaním o něčem se šťastným koncem a January se pokusí napsat velký americký román. Ona ho pro inspiraci bere na výlety do míst, k nimž patří pořádná dávka romantiky, zatímco on s ní objíždí přeživší pamětníky sebevražedného kultu (co jiného by se od něj taky dalo čekat?). Plán je, že oba svou knihu dokončí a nikdo se do nikoho nezamiluje. Vážně.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Beach Read , 2020


více info...

Přidat komentář

mia.com
23.04.2024 3 z 5

Neni to uplne oddechovka,jelikoz se tam resi vaznejsi temata a vtipnych scen tam je pomalu. Nejvic me bavil zacatek a pak se toho vlastne moc nedelo. Jenom premysleni a vzpominky a premysleni a vzpominky. Na jedno precteni fajn, ale za chvili si nebudu nic moc pamatovat.

Any26
08.04.2024 5 z 5

Upřímně nechápu proč to má tak nízké hodnocení. Za mě je to vynikající romance, nabitá spousty zajímavých postav, vtipných narážek a dialogů, alkoholu :D, ale i vážných témat. Přesto jde z celé knížky cítit příjemné letní čtení. Autorka příběh dokázala tak nádherně popsat, že cokoliv co hlavní hrdinové dělají/prožívají/popisují, prožíváte taky.

"Počkej tady," vyzval mě Gus. Než jsem stačila zaprotestovat, odešel z pokoje. Naslouchala jsem zvuku jeho kroků na schodišti on se za chvilinku vrátil s lahví whisky.
"Na co to je?" zeptala jsem se.
"Aby se ti neklepala ruka," vysvětlit mi.
"Jako než se střelím do ruky nebo co?"
Gus zvedl oči v sloup a odšrouboval uzávěr. "Než otevřeš ten sejf."
"Kdybysme místo alkoholu pili zelený smoothies, tak bysme byli nesmrtelný."
"Kdybysme místo alkoholu pili zelený smoothies, tak bysme pořád seděli na záchodě a teď by ti to stejně nepomohlo," kontroval Gus.

Takžee jestli si chcete udělat hezký víkend někde na sluníčku s milou knížkou a třeba i dobrým pitím, tak tohle je za mě ideální volba. Mohu doporučit!
(4,5)


Marfuška89
05.10.2023 3 z 5

Taková jednoduchá romantická kniha. Bylo to milé, ale přiznám se, že jsem se místy trošku nudila... Neurazí, ale ani nenadchne.

Sixtínka
26.09.2023 3 z 5

3,5 hviezdičky

Príbeh je to vcelku fajn, autorka okrem romantickej linky rieši aj vážnejšie témy a to predovšetkým, aké to je vyrovnávať sa so stratou rodiča a navyše, keď po jeho smrti zistíte, že nebol celkom taký, ako ste si po celý život mysleli, no vy už nikdy nedostanete príležitosť sa s ním o tom porozprávať. Námet s dvomi spisovateľmi, ktorí majú blok a uzavrú stávku, že skúsia napísať niečo mimo svojho štýlu, je zaujímavý. Aj to o kulte sa mi zdalo zaujímavé. Napriek tomu ma niektoré časti knihy trochu nudili a príbeh vo mne nezanechal hlbší dojem.

dooky
05.09.2023 3 z 5

Čekala jsem jednoduchou letní romantiku. V knize ale naleznete příběh k zamyšlení, který se dotýká i smutných a velmi vážných témat. To většinou beru jako plus v příběhu. Tady mi to ale nějak nefungovalo a při čtení jsem se celkem často nudila. Je to vlastně má letošní nejdéle čtená kniha. Nějak nevím co si o knize myslet.

Rosse
22.08.2023 2 z 5

Kniha se zaměřuje na vztahy, ztrátu i smutek. Autorka se nebojí osvětlit "temné" stránky života a přináší čtenáři pohled na život plný nedokonalostí.

Co se týče stylu psaní, Emily má zajímavý a osobitý přístup. Její kniha má mnoho vtipných a sarkastických momentů, což pomáhá uvolnit atmosféru v těžších scénách. Avšak, místy kniha ztrácí tempo a je poněkud předvídatelná.

Ráda bych knihu hodnotila v pozitivnějším duchu, ale já jsem se u ní nudila tak, že bych si nehty nudou ukousala.

Námět byl skvělý, ale v celkovém výsledku mi kniha prostě nesedla. Už od první stránky bylo jasné jak to všechno dopadne, což mi obyčejně u románů nevadí, ale tady jsem s tím hodně bojovala.

Možná na tom měla svůj podíl i January, která mi moc nesedla. Gus byl naopak skvělý! Bez něj bych to asi nezvládla.

Ráda bych knihu hodnotila v pozitivnějším duchu ale bohužel jí nedokážu dát více než 2,8*/5*.

Téra
21.08.2023 3 z 5

Příjemné letní čtení. Asi není nic víc, co bych k tomu dodala.

PerfectionistKa
07.08.2023 2 z 5

| January je spisovatelka romantických happyendů a právě si prochází tvůrčí krizí. Zašije se v domě u jezera, který zdědila po otci, s jehož smrtí vyplavalo na povrch taky jeho velké tajemství. Jejím sousedem se neukáže být nikdo jiný než Augustus, její dávný spolužák, taky spisovatel, akorát bez té romantiky a happyendů, taky procházející krizí. To je mi ale náhodička. Rozhodnou se uzavřít sázku a navzájem se vytáhnout z tvůrčí krize tím, že každý napíše knihu ze žánru toho druhého. K tomu jim dopomáhej Hugh Grant!

| Knížka, do které jsem čekala, že se zamiluju. Začátek skvělý, smála jsem se u toho a stránky mi plynuly pod rukama, ale postupně přišla studená sprcha. Romantika mě neskutečně nudila, až jsem měla nakonec problém to dočíst. Obálka je hrozně zcestná, protože se tváří, že to bude letní plážová roztomilost, ale léto jako takové, ani ta pláž, tam nejsou vůbec důležité. Styl vyprávění mě moc nepohltil, asi to bylo tím, že mi nesedla hlavní hrdinka. Zdlouhavé vykecávání a opakování. Fajn bylo to spisovatelské prostředí, jenže to je fajn v každé knize, kde se objeví. A že jich je. A jsou lepší.

Zážitek vylepšovalo především to, že jsem Letní sázku četla s kamarádkou v Řecku na pláži. Tím četla myslím předčítala nahlas a dělala tím program pro všechny Čechy v okolí :D Mohly jsme to tak spolu hned rozebírat a když jsem to po dovolené konečně frustrovaně dočítala, měla jsem si komu postěžovat. Pak mě taky bavil Gus jako osobnost, ten cynický, nemůžu-vystát-Meg-Ryan, patnáct-let-jsem-nezvracel, šťastné-konce-neexistují Gus, moje krevní skupina. To trvalo tak první půlku knihy, pak začala ta romantika a on úplně obrátil. Všichni normální to asi vnímají jako plus, já jako minus :D

Průměrné romantické čtení, které u mě moc nepochodilo, proto hodnotím takovými slabšími 3*. Kniha není sama o sobě tak špatná, ale mě minula účinkem. Plánuju zkusit od autorky i jiné dílo, abych zjistila, jestli to je jejím stylem, nebo to bylo pouze tímto příběhem. Taky mi hrozně vadil ten mluvenej překlad, ostatně jako mi vadí ve všech dílech, kde je. Zlatá spisovná čeština.

kikizubik
01.08.2023 4 z 5

Překvapilo mě, že kniha byla vážnějšího rázu, než jsem předpokládala od letní romanťárny. Gus a January byly snesitelné postavy nechtěla jsem je zabít, což je krása. I když se kniha trochu vlekla, na požitku to knize neubralo. Hype u mě obstál.

zuzis
18.07.2023 4 z 5

Knížka se mi četla výborně. Hlavní postavy super, dialogy super. Na konci jsem se u toho docela dojala. Můj jediný problém (stejně jako u všech knížek od Emily Henry, které jsem četla) - tak o čtvrtinu bych to zkrátila. Ale jinak její styl miluju a dostane se mi vždycky přesně to letní čtení, které si přeju.

zuzana2599
30.06.2023 4 z 5

Letní sázka je příjemné odpočinkové letní čtení pro milovníky knih a romantických příběhů. Román je plný vtipných a rychlých dialogů, dobře se čte, a je kouzelný tím, že oba hrdinové jsou spisovatelé, je tam knihkupectví, spousta knih a lásky k nim. January a Augustus, no nejsou to báječná jména ? Veselé čtení, které pobaví, ale pozor, není to jen bezduchá romantika, ale román má i linku o ztrátě blízkého člověka, či nemoci.
Ráda zkusím od paní autorky i další románek ! Může být !

krevetinka
18.06.2023

Nedočteno, skončila jsem někde za půlkou. Hrozná nuda, nechápu ten hype.

Mandlevest
10.06.2023 4 z 5

Musím přiznat, že předchozí kniha autorky, Alex, léto a já se mi líbila o trošku více, ale v rámci žánru romantické literatury je i Letní sázka dobrou volbou. Baví mě, že ač je základ příběhu jasně daný, což se u tohoto žánru tak trochu očekává, Emily Henry umí dát tomu jiskření mezi hlavními hrdiny takovou sympatickou jiskru, že se usmíváte a musíte jim fandit. A vždy v jejich knihách nějak funguje i rodinná linka, i zde tomu tak bylo, která dá příběhu přidanou hodnotu a osvěží ho. A navíc, vždycky je to i o knížkách a o knihomolech a to mě baví. Příjemné čtení, škoda, že jsem ho již musela vrátit do knihovny a proto rychle přečíst, jinak bych si ho určitě přibalila na hromádku knížek, která se už těší, že zanedlouho pocestuje se mnou na dovolenou:-).

FejKýý
06.03.2023 3 z 5

Dobré na téhle knize bylo, že mi tu nikdo nelezl na nervy. Špatně byla ale sekta. Jako bylo fajn, že jsme se dočkali romantiky a pár okamžiků to bylo i smutné a báli jsme se. Ale podle obálky jsem čekala úplně něco jiného. Do poloviny knihy jsem se nudila. Pak už se konečně dělo více věcí, tak to bylo lepší. Rozhodně bych to ale už znovu číst nechtěla. Byl to skvělý námět na knihu a podle anotace mě to zaujalo. Ale ač má kniha skoro 400 stran a v příběhu bylo docela hluboké téma, tak to za mě do hloubky moc nešlo a já si tam úplně nestihla ani nikoho oblíbít. Kdo mi tam ale byl hodně milý, to byla Shadi ale ta bohužel, tam byla asi tak jen na 5ti stránkách. Taky jsem od příběhu čekala, že hlavní postavy, se delší dobu nebudou moc mít rádi. Ale ono to tak nebylo. Najednou se prostě rádi měli hned. Ani jsem si nevšimla, kdy přišla ta náhlá změna. Za mě dost věcí špatně. Ale podprůměr to zas nebyl. A ta pláž na obálce, wtf?! Byli u jezera max pět stran v příběhu..

bekule
02.03.2023 4 z 5

Příjemná milá pohodová oddychovka.

barcamilujecist
20.01.2023 5 z 5

Hezká oddychová knížka, zhltla jsem ji za 2 dny. Augusta zbožňuju:D

Books_by_Dee
29.10.2022 1 z 5

INSTAGRAM: books_by_dee

K této knize jsem se dostala díky Tik Toku, kde všichni na knihu pěli chválu. No, já měla se čtením hrozný problém. Šla jsem do toho asi s velkým očekáváním, ale hrozně jsem se nudila a přemáhala jsem ke čtení. Některé pasáže mě přišly úplně zbytečné (ten kult hlavně) a vůbec jsem se nemohla najít v hlavních postavách. Vůbec ve mě nevyvolávala ty pocity, která romantická knížka má.

Damonka12
10.10.2022 3 z 5

3,5 milá romantická kniha, bez jakékoliv přidané hodnoty. Takový lepší průměr. Dobře se čte, ale znovu bych ji číst nepotřebovala.

001Terka456
02.10.2022 4 z 5

Od tohohle příběhu jsem čekala něco trochu jiného, myslela jsem, že půjde o pohodovou a nenáročnou letní romantiku. A ano, romantika tam byla, ale těch vážných věcí se objevilo mnohem víc než jsem čekala. Asi bych zvolila jinou obálku... Nakonec jsem byla z příběhu častěji smutná než romanticky naladěná, i když se mi moc líbil.

Veju007
22.09.2022 3 z 5

Poslední dny kalendářního léta jsem stihla dočíst poslední letní romanťárnu. A slavnostně přísahám, že si s tímto žánrem dám na rok pauzu, jsem úplně přecukrovaná.

Letní sázka je o dvou autorech, kteří se vsadí, zda dokážou napsat knihu mimo svůj typický žánr. A samozřejmě je tam kopa lásky.

Od autorky jsem letos přečetla i Alex, léto a já a trošku mi přijde, ze autorka používá na hlavní postavy vcelku podobnou šablonu - (za)milují se, ale vlastně si nejsou jistí, zda se k sobě hodí, zda si nakonec neublíží, no prostě cukrkandl.

Ale ano, na léto, kde chcete případně číst sladké a nenáročné knížky, je to opravdu ideální volba.