Les

Les https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521780/bmid_les-fwU-521780.jpg 5 9 4

Les je pradávný složitý organismus, který má svá pravidla, svá nedostupná místa, svůj vlastní dech. Všechno tu souvisí se vším, jedno bez druhého nemůže žít. Je to tajemný svět, někde v hloubce dýchá svým rytmem a žije svým vlastním životem. Dnešní lidé lesy především drancují a plení, a často pak nemohou zabránit různým kalamitám a katastrofám. Starat se dobře o les, tak aby mohl čelit nepředvídaným nástrahám, ale znamená skutečně ho poznat, naslouchat mu, jeho tichu, jeho stínům, jeho prastarým písním vody, větru, kořenění a růstu. Znamená to dívat se a pozorovat a také trpělivě pracovat. Tak jako to dělá malý Zbyšek v tomto strhujícím příběhu Terezy Říčanové... Výpravná obrazová kniha pro děti od šesti let.... celý text

Přidat komentář

adela2316
29.01.2024 4 z 5

Překrásné ilustrace, příběh je hluboký (část se skřítky slabší), velice mě zaujal tvar knihy, netypický.

natymau
29.12.2023 5 z 5

Absolutně nádherná knížka působící jako duševní potrava. Pro mě hlavní roli zcela bez debat hrají ilustrace, které jsou doplněny o trochu textu. Text sám o sobě nijak strhující není, ale jednotlivé obrazy a požitek, co přinášejí, to je čistá krása.


Hanina61
28.10.2023 5 z 5

Poprvé jsem měla tuto - velkou - knihu v rukou na letošním táborském Tabook festivalu, kam ji přijela představit samotná Tereza Říčanová... jen jsem ji prolistovala a pomyslela si, že je nádherná, že si ji určitě budu chtít přečíst, takže když jsem ji teď uviděla v knihovně, byla moje... Četla jsem ji v klidu na státní svátek, za oknem les, vzduchem poletovalo listí a já obdivovala jako obvykle úžasné ilustrace Terezy Říčanové a prožívala krásný - dojímavý, smutný, radostný, povzbuzující - příběh o zkáze a obnově lesa. Krásná kniha k zamyšlení nejenom pro děti, ale pro každého, komu není lhostejná krajina kolem nás... :-)

capricornus
20.10.2023 5 z 5

Nádherné, čtěte, prohlížejte, přemýšlejte.