Lehni, bestie!

Lehni, bestie! https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13240/bmid_lehni-bestie-bll-13240.png 4 41 4

Podnětem pro Kratochvilův nový novelistický román se staly události z 11. září 2001. Onou bestií ovšem není bin Ládin a islámský fundamentalismus, ale tvoří jen jakousi analogii k jiným formám zla a násilí v hororovém příběhu, který je zasazen do padesátých let v Čechách. Přestože se nikdy nestal, jeho vyznění je neskutečně skutečné a aktuální.... celý text

Přidat komentář

honza8369
06.08.2023 1 z 5

První setkání s autorem a zrovna takové nepěkné čtení. Asi budu těžko hledat odvahu na jeho další tvorbu. Kniha, která připomíná spíše popis noční můry, kterou se snažíte druhý den marně zachytit na papír, na kterém už ale nedává téměř žádný smysl. Roubování na reálie 50. let v Československu jsou podle mě více na škodu, jak nereálně to celé vyznívá. Strohost, absence snahy vysvětlení, zlom a přesun v čase v poslední třetině knihy je jakoby uspěchaným zakončením, jakoby autor zašrouboval chvatně na příběh v zavařovací sklenici víčko a tím obsah uzavřel. Několikrát se mi při čtení vybavila mistrná Kohoutova Katyně a její komplexní a mnohovrstevnatý příběh. Naštěstí je Kratochvílová kniha rozsahem střídmá, takže ani má muka, ani muka hlavního hrdiny nebyla zbytečně utahaná.

meluzena
04.03.2023 2 z 5

Autor si za minulého režimu asi užil svoje a já se nemohla zbavit dojmu, že se ze své frustrace vypisuje v této knížečce (po níž jsem sáhla kvůli Výzvě a těžce šlápla vedle).
Vypravěč tu popisuje realizaci a následky jedné zvrácenosti prezentované jako "nápad Stalinova v posledních letech už zcela šíleného mozku" - totiž sebeobětování dětí ve jménu revoluce (podrobnosti nechci úplně vyspojlerovat).
Vypravěč krátce představí svůj dosavadní obyčejný život 13-letého premianta, následný životní zlom - přípravu na své "poslání", i to, co se odehrálo po Stalinově smrti.
Jenže... Celé to "poslání" (vč. zaslepenosti poskoků režimu) je samo o sobě tak absurdní, že působí jako karikatura, jako (špatný) vtip. Navíc autor to vypráví "svým posluchačům" protivným žoviálním stylem, což ve mně vyvolalo dokonalý odstup a otázku, co je to za blábol a jak hodně musí být autor zatrpklý, že vymýšlí něco takového.

Ne, mně to nesedělo. Když se budu chtít potrápit nad komunistickými zvěrstvy, raději si přečtu nějakého ruského/sovětského autora, kteří si nebudou muset až tolik (nebo vůbec) vymýšlet. Dobře poslouží třeba Šalamov, Platonov nebo Alexijevičová.


Janek
22.09.2021 4 z 5

Originální námět děsivého příběhu a jeho precizní literární zpracování zvou ke čtení každého, kdo se nebojí.

Livien
28.11.2015 5 z 5

Velmi strhující vyprávění, které čtenáře chytne, stáhne a pak ho na konci vyplivne naprosto vyřízeného. Tím nechci říct, že by šlo o úmornou četbu, to přesně naopak, ovšem námět knihy je tak přišerný, při domýšlení důsledků tak děsivý, že se od knihy nelze odtrhnout, aniž byste věděli, jak to dopadne. Dle mého názoru stojí za přečtení.