Anabase

Anabase https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55758/anabase-55758.jpg 4 5 3

Legionářská epopeja série

< 5. díl

Poslední díl legionářské pentalogie (Ohnivý dar, Veliké dny, Ostrov bouří, Mohutný sen). Pojmem anabáze je označován hromadný přesun Československých legii do Vladivostoku na Sibiř, který se uskutečnil v roce 1918. Byl přerušen, tím že se československé legie cestou zapletly do Ruské občanské války. Román popisuje i návrat legií do vlasti.... celý text

Přidat komentář

MaxK
12.02.2019 4 z 5

Poslední díl legionářské epopeje. Začíná v prosinci 1918, nezávislé Československo se stalo skutečností a československé legie ovládají rozsáhlé prostory Sibiře. Není to však idylická doba po vítězném tažení. Medek, občas komplikovaným stylem, vykresluje demoralizaci československého vojska pod náporem bolševické agitace, neochoty bojovat za reakčního Kolčaka, který převratem odstranil ruskou demokratickou vládu a sám má carské manýry, a prosté touhy vrátit se konečně domů. Prostřednictvím styků hlavních postav s ruským obyvatelstvem Medek zachycuje rozporuplné vnímání Čechoslováků Rusy: od okupantů až po vojsko vyvolávající naděje. A to naděje na více stranách, jak u bolševiků, tak i u ruských demokratů. Postava tatarského obchodníka Agafurova umožní čtenáři nahlédnout dokonce i do touhy neruského obyvatelstva Sibiře po vytvoření nezávislého sibiřského státu. Všechen tento neuvěřitelný zmatek a protikladná očekávání se v románu promítá do osudů jednotlivých postav známých z předcházejících dílů.

betka
25.01.2015 5 z 5

Betka
četla jsem všechny tři díly ze dvou důvodů: 1- nic jsme se o této části naší historie neučily
2-můj děda byl ruský legionář. Vrátil se až v roce 1920 plul kolem Číny až do Hamburku a tento důvod byl hnací silou ke koupi těchto knih na bazaru a přečtení- jedním dechem. Nevím kde a pod kým děda sloužil. Nejsilnější momentem byla smrt plukovníka Ševce a před tím pokus o odzbrojení legií. Myslím ,že by tato trilogie měla být povinnou četbou ve školách.Aby i naše děti byli hrdé na své předky.


maryzka
01.05.2013 2 z 5

Kniha je jedním z dilu legionářského cyklu Rudolfa Medka. Ukazuje morálku v rotě po zastřelení plukovníka Ševce, snaha nezblbnout politicky( propagace bolševismu, esseru), hrdinský a vlastenecky patos( boj za slovanskou myšlenku a za Slované) - jeden voják se z toho zblázní tak, že se dá k bolševikům a když ho chtějí odvléct domu tak vyskočí z lodě a chce doplavat na břeh, končí tragicky. Jinak doma na ně nic nečeká, hledaní svoji cestu.