Ohnivý drak

Ohnivý drak https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126706/bmid_ohnivy-drak-dMB-126706.jpg 4 10 4

Legionářská epopeja série

1. díl >

6. vydání Román z války První část románové pentalogie "Legionářská epopeja", kterou český autor, známý především svou beletristickou tvorbou o československých legiích, napsal a poprvé vydal roku 1921. Medková rozsáhlá románová kronika se především soustředila na to, aby podala obraz o tom, za jakých podmínek došlo k vytvoření nového československého státu. Podle autora se na jeho vzniku silně podílela i činnost legionářů, kterým věnuje ve svém díle nemalou pozornost. V této první části své pentalogie sleduje Medek hlavně okolnosti, jež měly vliv na vytvoření atmosféry před první světovou válkou i krátce po jejím vypuknutí. Všímá si například, jak se formují postoje proti rakousko-uherské monarchii. V tomto příběhu tyto nekompromisní názory zaujímá okruh přátel sdružených kolem pražského spisovatele Budecia nebo čeští bratři působící v Orlických horách.... celý text

Přidat komentář

hanzmb
15.01.2022 4 z 5

Většina knih o legiích začíná až v období před Zborovem. Tato pentalogie však už o Velikonocích 1914 a to mě lákalo. Je důležité poznat, co hlavním událostem předcházelo. Bohužel dost podstatná část 1. poloviny knihy je takový odvar Fráni Šrámka. Bez jeho poetičnosti. Ale postupně se do popředí dostávají osobní názory jednotlivých postav a především to, jak to u nás v té době vše kvasilo. Od antisemitských a antigermáských postojů (v té době se to tak moc nerozlišovalo, většina Židů u nás se hlásila k Němcům), přes panslavismus pod vedením Ruska až po tvrdě sociální (skoro komunistické) či anarchistické řešení budoucnosti. A tito jedinci byli najednou odvedeni a vrženi na srbskou a především ruskou frontu. To, že se Masarykovi a spol. podařilo vytvořit z takového galimatyáše názorů něco tak pevného a zodpovědného jako byly legie, si zasluhuje dodnes náš obdiv.

padola
19.02.2020 4 z 5

Velmi zajimavý dobový záznam. Seznamujeme se s partou kamarádů - "pražskou kavárnou" - a světem, ve kterém se pohybují. Kniha je možná trochu černobíla, nicméně zaznívá z ní (historicky známá) víra, že válka potrvá jen pár týdnů, upínání se k Rusku a myšlence spolupráce slovanských národů ("Velký slovanský svět, svět spravedlivý, z něhož budou vysychajíci zdroje evropské kultury čerpati nový míz.") A rovněž volání po socialismu jako spásném, spravedlivém, systému. Vyhlášení války dává řečem možnost změnit se v činy. Vojáci jsou odveleni - ale ne všichni chtejí bojovat za Rakousko.

Užila jsem si i dobový (zastaralý) jazyk. Těším se na druhý díl.


fan_tomas
20.09.2015 3 z 5

První polovina kniha docela nudná. Na mě až moc fizolofických projevů :-) Druhá polovina kniha už byla lepší. Pokračuji v četbě dalšího pokračování - Veliké dny.

maryzka
22.05.2013 2 z 5

Kniha je začátkem Medkových románů o legionářích. Název Ohnivý drak je symbolem českých lidí- vlastencu, kteří by Čechy chtěli odstrhnout od Habsburské monarchie. I když mě tato kniha překvapila nebot mě připadá směs Hitlerova Mein Kampfu( viz filozofie o židech), směs díla Marxe- vykořístovaní lidí, nebo heslo Proletaří všech zemí spojte se nebo radikalnější socialistické křídlo - lidi se mají mít lepší. Chtěli bojovat za slovanskou věc s upínaním se k Rusku.hrdinové studovali ruská díla především Turgeneva, Tolstého) Tato kniha končí I. světovou válkou, kdy se snaží utect do Ruska k Českému vojsku a vznikající k české družině. Je zde i popsano mnoho revolučních myšlenek, jen se člověk diví jak Medek neměl rád komunisty a bolševiky, ale přitom ve svých legionářských knihách zachycuje dost revolučních myšlenek. Jedna myšlenka se dostala dokonce i do dokumentu v televizi ,, Habsburkové a I.světová valka- I světová válka nebyla válka lidí, ale strojů( začali se vyrábět děla, půšky, granáty, bodáky už nebyli v modě, byli dost zastaralý.