Legie, můj život - Od vojína k veliteli praporu

Legie, můj život - Od vojína k veliteli praporu https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182467/legie-muj-zivot-od-vojina-k-veliteli-praporu-182467.jpg 4 15 5

Poté, co se v Československu chopili moci komunisté, založil Pavel Knihař ilegální organizaci Svaz svobodných studentů, vydávající časopis Svobodný hlas. V červnu 1948 byl zatčen Státní bezpečností a surově vyslýchán v Bartolomějské. Po propuštění se rozhodl emigrovat na Západ a pokračovat v boji proti totalitnímu režimu. Bylo mu pouhých sedmnáct let, když počátkem listopadu 1948 vstoupil do řad francouzské cizinecké legie. Po výcviku byl odeslán do Indočíny, kde po dobu čtyř let nepřetržitě bojoval s Viet Minhem. Mladý muž se vypracoval ve vynikajícího velitele čety. Za statečnost v boji s nepřítelem obdržel mnoho vyznamenání, včetně nejvyššího ocenění pro poddůstojníky, Médaille Militaire. Po skončení války v jihovýchodní Asii se zúčastnil alžírského konfliktu, který si svoji tvrdostí nezadal s Vietnamem. Legionářská kariéra Pavla Knihaře je v kontextu ostatních Čechoslováků bezprecedentní. Začal jako vojín a po třiceti letech odešel do výslužby jako kapitán. Později byl povýšen do hodnosti velitele praporu (český ekvivalent podplukovník). Francie si natolik vážila jeho služeb, že jej ocenila Řádem komandéra čestné legie. Takové cti se předtím dostalo pouhým dvěma Čechoslovákům. Pavel Knihař žije nedaleko Marseille a je stále činný ve veteránských spolcích.... celý text

Přidat komentář

jan.para
13.10.2023 3 z 5

Takový zběžný popis života Pavla Knihaře. Chvílemi mi to připomínalo knihu od Stanislava Gazdíka. Nejvíce mě zaujala predmluva a doslov od Ladislava Kudrny.

svarnyp
04.09.2020 5 z 5

Osobně jsem nečetl upřímnější výpověď o tom, jak vypadá válka. Pravda, neboť se jedná o zážitky z padesátých let, není vše detailní a hlavně vyladěné jako v akčním románu, avšak jedná se o autentické zážitky a překvapivě s dosti konkrétními příhodami, které se panu Knihařovi zapsali do paměti. Přidanou hodnotou je potom historický úvod a také komentáře od Ladislava Kudrny. Myslím, že to je výborná kniha ukazující poutavý životní osud v dobách komunismu.


zuzik1981
14.02.2020 4 z 5

U nás v rodině téměř povinná četba, Pavel Knihař je bratr mého již zesnulého dědy.V knize bych někde přidala a jinde ubrala, jelikož znám většinu z osobních rozhovorů.

Felsenberg
09.03.2016 4 z 5

Pozoruhodný život Pavla Knihaře, charakterního Čecha, který jako mladý bojoval proti komunistické totalitě a v řadách Cizinecké legie prošel peklem Indočíny a boji v Alžírsku. Charakter a čest pana Knihaře je inspirující a boje v Indočíně neuvěřitelně krvavé. Má mou úctu.

Hory
30.01.2014 4 z 5

Pozoruhodný a fascinující životní příběh člověka, který se nehodlal smířit s nastupujícím totalitním režimem v naší zemi a zvolil zajímavou a nebezpečnou variantu (o které jsem popravdě až do cvhíle přečtení této knížky nevěděl) jak proti komunismu bojovat. Ikdyž bojoval na druhé straně světa a pod vlajkou jiné země, tak stále jako čechoslovák a stále proti tomu stejnému zvěrstvu, komunismu. Stejnému komunismu, který v naší vlasti po desetiletí pronásledoval, zavíral a ničil životy lidí, kteří se nehodlali smířit s tím, že se jejich vlast po vymanění z jedné okupace řítí do té druhé. Je až politováníhodné, když se ke konci knížky dozvíte, že jeho zásluhy dokázaly "zatím" doopravdy ocenit jen v zahraničí a v jeho novém domově, Francii, a že u nás by se musel snad dokonce doprošovat o to, aby aspoň uznali, že byl za svoji "protistátní činnost" v mládí zavřen a vyslíchán.

Štítky knihy

20. století cizinecká legie zločiny komunismu

Autorovy knížky

Pavel Knihař
česká, 1931 - 2018
2013  72%Legie, můj život - Od vojína k veliteli praporu

Kniha Legie, můj život - Od vojína k veliteli praporu je v

Přečtených17x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst6x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x