Soumrak Temného rytíře: Kniha první

Soumrak Temného rytíře: Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515345/bmid_soumrak-temneho-rytire-kniha-prvni-lm6-515345.jpg 4 16 3

Legenda o Batmanovi série

< 36. díl >

Bane je ve městě a chce změřit síly v souboji s Killer Crocem a Riddlerem. Další fází jeho plánu je zinscenování hromadného útěku z Arkhamu, takže Batman nemá jak zabránit řádění Jokera a celé hordy dalších psychopatů v ulicích. Naprosto vyhořelý Temný rytíř čelí vražednému Viktoru Zsaszovi, ukrutnému Amygdalovi a vyšinutému Vetriloquistovi. Mezitím dostává Robin nápad nechat Azraela vyzkoušet slavnou ušatou kapuci........ celý text

Přidat komentář

Ivan Kučera
19.07.2023 3 z 5

Na tomto komikse je skvelé, v akom rozpoložení ukazuje legendárneho Batmana. Temný rytier sa nachádza v stave, v ktorom ide zjavne z posledných síl. Je neoholený, vyčerpaný, enormne vystresovaný, prestáva vládať, nestíha, začína robiť chyby. To je dokonalá pozícia, do ktorej ho rafinovane vmanipuloval kulturista Bane, ktorý všetko dianie súvisiace s netopierom pozorne sleduje z bezpečnej vzdialenosti. Zdôrazňujem súvisiace s netopierom, pretože inak vyráža do akcie čoraz častejšie (oproti Soumraku Temného rytíře, prologu, kde bol naozaj len pozorovateľom). Silu jeho svalov okúsi nielen Killer Croc, ale napr. i Robin, ktorý je z toho tak mimo, že si musí máčať nohy v lavóre (čo chcete, začiatok 9O. rokov neušteril nikoho, ani Batmana a jeho rodinu). Zaútočí na Arkham, oslobodí jeho exkluzívne osadenstvo. Do ničnetušiacich gothamských ulíc sa tak dostanú najnebezpečnejšie beštie. Vtip je v tom, že scenáristi atmosféru stupňujú síce pozvoľne, ale o to bezvýchodiskovejšie: Batman sa najskôr stretáva s kurióznymi zločincami, postupne sa však hrozba stupňuje a je jasné, že najväčšie esá nás ešte len čakajú. No už teraz ide Batman z posledných síl, tak čo potom? Presne to je moment, na ktorý Bane mrazivo trpezlivo vyčkáva, aby ho zlomil: metaforicky... a azda i doslovne. Veru tak, ikonický okamih pádu Temného rytiera sa nekompromisne blíži. Potiaľto je to skvelá jazda. Skvelé je i to, že komiks je prekvapivo drsný, umiera sa tu ako na bežiacom páse, jedného psychopata strieda druhý sériový vrah (prípadne psychopatický sériový vrah) a krv síce netečie prúdom, ale nejaká tu rozhodne je. Už menej super je, že dej je vinou toho všetkého pomerne monotónny: Batman hľadá hrozbu, nájde hrozbu, prebehne súboj. A potom odznova. Menia sa len záporáci, napriek tomu je to istým spôsobom stále to isté. Mne osobne vadili tiež drobnosti poplatné dobe svojho vzniku: Robin pri boji používajúci prak, Batmanovi necháva odkaz na papieri písaný rukou a prilepený lepiacou páskou k čelnému sklu slávneho batmobilu (jasné, lepiaca páska bodne vždy, ale to ju naozaj Zázračný chlapec nosí 24/7 pri sebe? Alebo ju majú pre prípad núdze schovanú v palubnej skrinke?), nelogičnosti (čítal som to dva razy, ale fakt som to nepochopil: Batman likviduje Zsasza, za jeho chrbtom do miestnosti vstupuje ozbrojená Montoyová a za ňou je kto ten chlap s basebalkou?) a nekonzistentnosť kresby (Killer Croc vystupuje na začiatku a na konci knihy a na konci vyzerá úplne inak, ako na začiatku) a Azrael akoby vypadol z úplne iného komiksu, to bol fakt zlý sen. Výsledkom je nevyrovnaný, zvláštny hybrid: miestami veľmi temný a nebezpečný komiks a na ďalšej strane uvidíte magora s ponožkou na ruke. Zatiaľ pád rytiera na 4* nevidím; uvidíme v ďalších dieloch.

hroubek
20.06.2023 4 z 5

Hodně povedený komiks. Dost se mi líbí, jakým způsobem se tvůrci rozhodli Batmana zlomit. Je to dobře napsaný, a skvěle zde funguje a s každým sešitem se Batman posouvá na hranu svého pádu a ve své zarputilosti si to nechce připouštět. Baví mě, že Bane není je hrubá síla, ale skvělý manipulátor, který si užívá psychické ničení Batmana. Dobrý komiks, jenž bude v dalších dílech gradovat.


memphisz
12.06.2023 4 z 5

Bane spouští svůj ďábelský plán na definitivní zlomení Batmana. Prvním krokem je vypuštění šílenství do ulic Gothamu. Úspěšný útok na Arkham znamená pro Batmana jediné, v následujících dnech ani na chvíli nezamhouří oči. Desítky chorobných pacientů přináší do Gothamu svým chaotický běsněním předzvěst zhouby, kterou je Bane. Zatím vyčkávající a studující Batmana. Čekající na moment, kdy ho nadobro bude moci zlomit.

Autoři knihy

Doug Moench
americká, 1948
Chuck Dixon (p)
americká, 1954

Kniha Soumrak Temného rytíře: Kniha první je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x