Leden

Leden https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165623/bmid_leden-Pbf-165623.jpg 4 14 4

Mladá argentinská spisovatelka soustřeďuje své tvůrčí úsilí především na psychologické prokreslení postavy hlavní hrdinky a na postižení ovzduší a prostředí argentinského venkova, v němž se příběh odehrává, zatímco námět volí nenový: mladičká dívka nechtěně otěhotní a energická matka uvede vše do pořádku jejím provdáním.... celý text

Přidat komentář

Kamcatak
31.03.2020 3 z 5

Přečteno a dočteno kvůli čtenářské výzvě. Příběh mě nebavil a chování hlavní hrdinky mě neustále iritovalo. Ano, kniha má určitě svůj význam, ukazuje nám, jaký byl život určité doby na určitém místě a to může být pro někoho zajímavé, mě to však neuchvátilo.

spikem
26.01.2019 5 z 5

Příjemný příběh zachycující nezkreslený pohled na argentinský venkovský život. Na první pohled možná krátký příběh, ale obsahem velmi bohatý.


MichelleS
13.03.2017 5 z 5

Kraťoučký, ale neuvěřitelně plný příběh. Plný atmosféry, pocitů. Stačí pár stránek a vím, jaký je život na argentinském venkově, vzpomínám, jaké to je být zamilovaná a ten druhý ani neví, že existuju, a naopak, někdo blízký a já ho nevidím.

cessy
06.07.2013 5 z 5

Tak takéto a jej podobné knihy môžem. Síce nenápadná, rozsahovo útla jednohubka, ale tak neuveriteľne bohatá na atmosféru a pocity! Text má zvláštny náboj, silu vtiahnuť čitateľa do deja s prvým prečítaným odstavcom a už ho viac nepustiť. Gallardo citlivo ukladá vetu za vetou, šedivú priemernosť reality každodenného života argentínskeho vidieka mení na zásadné momenty v živote jednotlivca. Kontrastne rozvíja vnútorný monológ mladučkej Nefer, nesúcej príliš ťažké bremeno na svoj ešte takmer detský vek a vonkajšie prostredie, v ktorom sa jej príbeh odohráva. Kým Neferin duševný svet prechádza zmenami, vyznačuje sa určitou dynamikou, stupňujúcim sa napätím, nepokojom a vyvoláva silnú citovú zainteresovanosť čitateľa, prostredie je oproti tomu, čo sa odohráva v duši Nefer, vykreslené takmer staticky, pasívne, ospalo, slúži len na uvedenie do situácie a dokreslenie celkovej atmosféry. Dej tejto knihy, opisujúci kratučký okamih Neferinho života, odohrávajúci sa počas jedného jediného mesiaca, si možno nezapamätáte, ale pocity z prečítaného vo vás určite zostanú dlho. Bravo Sara Gallardo!