Leadership

Leadership https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10729/leadership-10729.jpg 3 3 1

Kdokoliv z nás, kdo usiluje o vedoucí postavení a cítí potřebu nějaké formy vůdcovství, může svoji výkonnost studiem minulosti jen zdokonalit. V této podnětné a prospěšné knize John Adair pokládá otázky na téma, kdo byli významní vůdci naší historie a co se od nich můžeme o podstatě a praktikování vůdcovství naučit v dnešní době. Ptá se, jakou míru skutečného vůdcovství lze rozpoznat a rozvíjet a při té příležitosti zkoumá dílo i úspěchy tak rozdílných vůdců, jakými byli Lao-c' a Machiavelli, Margaret Thatcherová a Nelson Mandela. Kdokoliv z nás, kdo usiluje o vedoucí postavení a cítí potřebu nějaké formy vůdcovství, může svoji výkonnost studiem minulosti jen zdokonalit. V této podnětné a prospěšné knize John Adair pokládá otázky na téma, kdo byli významní vůdci naší historie a co se od nich můžeme o podstatě a praktikování vůdcovství naučit v dnešní době. Ptá se, jakou míru skutečného vůdcovství lze rozpoznat a rozvíjet a při té příležitosti zkoumá dílo i úspěchy tak rozdílných vůdců, jakými byli Lao-c' a Machiavelli, Margaret Thatcherová a Nelson Mandela. Pro ilustraci rozdílných aspektů vůdcovství použil Adair tematickou strukturu: vůdcovství prostřednictvím znalostí (Sokrates), vůdce služebník (Lao-c'), vůdce gentleman (Washington), charismatický vůdce (Lawrence z Arábie) a ženy jako vůdci (Thatcherová). Různé styly vůdcovství zkoumá na příkladech Lincolna, de Gaulla, Hitlera a Gándhího; zkoumá zásadní vlastnosti, jakými je inspirace, komunikace a rozhodování, ale nezapomíná ani na důležitost smyslu pro humor, intuici a představivost. Tato kniha nutí k zamyšlení, je bohatá na příklady a má velmi široký úhel pohledu: klíčové vlastnosti, které často chápeme jako abstraktní pojmy motivace, komunikace, schopnost rozhodovat, inspirace zde téměř doslova ožívají. O autorovi: John Adair je obecně považován za jednu z nejvýznamnějších osobností rozvoje managementu a vůdcovství ve vojenské i v obchodní sféře. Vystudoval historii na univerzitě v Cambridgi a další tituly získal na univerzitách v Oxfordu a v Londýně. Stal se světově prvním profesorem vůdcovství na univerzitě v Surrey a je mezinárodně uznávaným konzultantem. Je autorem mnoha vysoce ceněných knih zabývajících se managementem a vůdcovstvím.... celý text

Přidat komentář

Formol
31.03.2024 2 z 5

Když si objednávám knihy z online antikvariátů, občas si objednám do počtu i něco levného, čím se poněkud podívám za obzory svých obvyklých aktivit a zájmů. Za víc než 20 Kč bych knihu nekupoval. To jen pro upozornění, že můj komentář vychází z mindsetu jiného, než jaký by měl mít obvyklý čtenář knihy.

Nápad ilustrovat dobrou praxi leadera na historických osobnostech je jistě skvělý. K výběru osobností nemám také připomínky, dokonce i "kontroverzní" osobnosti jsou skvělá cesta, jak nemyslet v zajetých kolejích. Na škodu není ani "britocentrismus", nakonec proč by měl britský autor pracně studovat jiné než své dějiny.

Jenže - a to je velké jenže - celou knihu sráží nekvalitní překlad. Už jen název. Původní kniha se netýká jakéhokoliv vedení a inspirace, ale strategického leadershipu. Nevhodný název už trochu navádí k nenaplnění očekávání. V knize je též několik stupidních poznámek pod čarou, které sice nejspíš vložila překladatelka, ale které obsah přece jen poškozují. No a nakonec, a to mi zvláště vadilo, je nedůslednost v překladu. Například Cyropaedia existuje již dlouho i v českém překladu jako O Kýrově vychování, Sun Tzu se do češtiny obvykle přepisuje jako Sun-c atp. Takové texty mě prostě bolí číst.