Lásku nespočítáš

Lásku nespočítáš https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479797/bmid_lasku-nespocitas-zLM-479797.png 4 158 158

Nevšední příběh dvou lidí mezi čísly, láskou a složitou minulostí Lea neustále počítá – své kroky, hrášky na talíři nebo třeba listy na gumovníku v čekárně psychiatrické léčebny. Je posedlá pořádkem a život zvládá jen s pomocí rituálů a čísel. Teď počítá zbývající dny do okamžiku, než bude moct z blázince zmizet. Kdy to přesně bude, ví jen ona a Jay – floutek odsouzený k obecně prospěšným pracím, který si zde odpykává svůj trest. Lea ho načapala při krádeži a výměnou za mlčení mu nabídla dohodu… „Jako fanynka YA romantiky, bad boyů a weirdo lidí jsem si Lásku nespočítáš doslova zamilovala. Kniha má svižné tempo, nenudí a na zajímavosti jí dodává i střídání úhlů pohledu. Z téhle knížky jsem měla motýly v břiše – stejně jako Lea.“ – Dory Cizko, grafička a ilustrátorka... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Wenn du dich traust , 2014


více info...

Přidat komentář

Carol1122
15.02.2024 2 z 5

Vlastně jsem rozpolcená. Na jednu stranu se mi to četlo dobře a charaktery postav byly skvěle vylresleny, zápletka i příběh super... ale na druhou stranu tomu prostě něco chybělo, co mě od cteni odrazovalo a nepřitahovalo. Asi to bylo na mě moc velké contemporary, ale je jasný, že si svoji cílovou určitě najde :)

MollyCornelia
12.01.2024 4 z 5

4*/5*
Příběh psychicky nemocné dívky zajaté v kruhu svých rituálů a čísel, a kluka, který si zahrává s ohněm v podobě drog, protože nemá na výběr.
Kniha se mi výborně četla. Oba hrdinové procházejí velkým vývojem, který je ale uvěřitelný.
Z anotace jsem pochopila, že hlavní zápletkou bude plánování útěku z psychiatrie, ovšem brzy se ukázalo, že to tak není.
Díky knize jsem se zábavně dozvěděla více o OCD, což se mi hodí ke studiu.
Ta věc s drogami mi přišla přitažená za vlasy, mám dojem, že drogová doupata jsou drsnější místa.
Doporučuji náctiletým od 15 let.


uzivatel1313
26.02.2023 3 z 5

Tahle kniha byla celkem fajn, i když mě Lea docela štvala. Byla to spíš taková oddechovka. Nebylo to špatné ale znova si to nepřečtu.

Betulefetule
06.02.2023 5 z 5

Mně se kniha vážně líbila, i když bez nějakých částí by se to obešlo. Byla trochu předvídatelná, ale to byla i docela velká část jiných knih, které už jsem přečetla. Takže dávám pět hvězdiček :)

Ketfl
06.12.2022 4 z 5

Tak tato kniha mě velice mile překvapila. Rozhodně netypické a originální téma. Ač je kniha samozřejmě předvídatelná, tak autorka má opravdu příjemný styl psaní. Hlavní postavy byly svým způsobem sympatické, obě z nich řešily v životě dost složité problémy. Já bych možná uvítala méně anglických slov a hlášek v textu, ale vzhledem k věku hlavních hrdinů je to dneska už asi úplně běžné a normální. Chválím také, že se u nás objevila i nějaká literatura z Rakouska. Určitě bych si ráda přečetla nějakou další tvorbu od autorky.

Kate3003
07.06.2022 2 z 5

Příběh byl celkem předvídatelný a jak to celé dopadne člověk vydedukoval již na začátku. Moc mi nesedla postava Jaye, který nesl rysy všech typických bad boys, které jsem potkala ve filmech nebo knihách. Části které byli z pohledu Ley se mi zamlouvali více, bylo velmi zajímavé zjišťovat co se člověku honí v hlavě, když trpí OCD (obsedantně kompulzivní porucha). Asi mě jen trochu zarazilo jak v knize byli víceméně odsouzeny metody psychologů, kteří se snažili hlavní hrdince pomoci. Zároveň mě rušilo spoustu anglických výrazů, které dle mého názoru mohli být také přeloženy. No abych nebyla jen negativní tak musím říct, že kniha byla napsaná velmi čtivě já sama jsem přečetla za dva dny. Líbili se mi popkulturní narážky, které se v knize objevují. Je to taková milá oddechovka, ale dojem mírně kazí ta celková předvídatelnost příběhu a ten naprosto učebnicový bad boy.

viktoria167
04.06.2022 3 z 5

Niežeby som si tú knižku neužila... ale nebolo to jednoducho asi úplne ono. Dávam síce tri hviezdičky, ale je to skôr 3,5. Inak postavy sympatické, OCD tematika zaujímavá.

knihomolkaMist
28.05.2022 5 z 5

Vzhledem k tomu, že sama mám matku trpící OCD, mám k tomuto tématu celkem blízko. A tahle knížka to fakt skvěle podává. OCD je totiž podle mého strašně znevažováno. Fakt to není o tom, že vám vadí nesymetricky uspořádané kachličky, ale spíš o tom, že v panických atakách, úzce s tím souvisejících, děláte věci v amoku, věci, které byste nikdy neudělali a věci, které mohou příbuzným ublížit (mluvím z vlastní zkušenosti)!
Ale zpět ke knize :D Ta totiž byla fakt skvěle podaná a já si čtení užívala. Na konci mě to zase dostalo a já chtěla brečet :D Poslední dobou jsem nějaká emotivní :D
Pokud jste knihu ještě nečetli, prosím, přečtěte si ji!

LilianaFalcon
18.04.2022 3 z 5

Zajímavý příběh, který si neudržel mou pozornost, ale byla jsem zvědavá, jak to všechno dopadne. Každopádně vývoj postav se opravdu povedl, jen mi tam vadila celá ta linka s dluhy otce a dealováním. Bez toho bych se obešla.

Knihožroutka23
10.04.2022 2 z 5

Za mě tohle bylo jednoznačně zklámání. Hlavni hrdinové se chovali dost hloupě a nepochopitelně. Děj teda taky za moc nestál kromě toho, že to teda mělo přidanou hodnotu tým, že hlavní hrdinka trpí OCD, ale jinak to bylo předvídatelné a docela i nudné. Za mě teda určitě ne. Ušetřete si sklamání a kupte radši jinou knihu.

veverrka11
06.04.2022 3 z 5

Potřebovala jsem si oddechnout od thrillerů a v knihovně mi pod ruku přišla tahle.
Lea trpí OCD a léčí se s ním v ústavu. Přistihne tu při krádeži Jaye a bleskově se rozhodne s ní uzavřít obchod...
Musím říct, že mě tahle knížka po asi padesáti stranách opravdu chytila a já z ní dokázala přečíst 200 stránek za den...
Lea je chytrá a vtipná, jen mi tím počítáním lezla na nervy. Jay se na začátku chová jako totální kretén, ale postupem času se z něj stává fajn kluk. Oproti tomu mě strašně naštvali Leini rodiče, jejich jednání můj mozek prostě nepobral. Taky se krásně vybarvil Alex, což mě trochu zklamalo, ze začátku jsem ho měla radši, než Jaye...
Knížka se zabývá tématem duševního zdraví, i když téměř okrajově. Také otevírá téma vztahů mezi rodiči a dětmi a jakéhosi dědictví po rodičích.

michaela3483
06.04.2022

Kniha mě nenadchla, byla slabší.
Neseděl mi styl psaní, vadily mi anglické hlášky.
Nevím, kde Lea vzala, že je Jay bad boy... možná jen horší popis jeho postavy...? Těšila jsem se, že bude příběh trochu jiný, díky Leině obsesi, ale i tento popis jejich problémů mi přišel slabý...
A ten problem s Majkem??? Jako pardon, ale nevěřím, že by mu to tak lehce prošlo...

Erika017
26.03.2022 4 z 5

Myslela jsem si, že to bude nějaký jednoduchý příběh, ale kniha mě velmi mile překvapila, četla se rychle a zároveň tam bylo i spoustu závažnějších témat. Leina nemoc tam byla hezky vykreslena, aby každý pochopil jak to má složité a jak je důležité, aby měl člověk někoho, na koho se může spolehnout. Doporučuji.

Spoiler: I když se mi zdá nepravděpodobné, že by se devatenáctiletá holka chtěla nastěhovat k někomu cizímu do bytu. A ještě, když ho předtím nachytala při krádeži. Jinak to bylo dobré.

Lutzinka
24.03.2022 3 z 5

Dobrý to bylo.
Nemyslím si úplně, že je to taková bomba, jak jsou z ní všichni kolem odvaření, ale je to rozhodně jedna z těch lepších knih.
Jay mě bavil, Lea taky, líbilo se mi, jakým stylem byla zapracovaná OCD do Jayova nebezpečného života, i to, že z toho vlastně nedělal žádnou vědu.
Mám prostě ráda ty temný bad boye s dobrým srdcem.

Akléda_
21.03.2022 4 z 5

Tohle mě hodně bavilo a dost příjemně překvapilo! Knížku jsem slupla za tři dny a kdybych se víc snažila, zvládla bych to i rychleji. Autorka moc příjemně píše, knížka se čte rychle a stránky vám opravdu mizí pod rukama. Hlavní hrdiny jsem si oblíbila, kupodivu mi nevadil ani Jay a jeho občas až moc útočné poznámky. Líbilo se mi prostředí kde se příběh odehrává a mimo OCD zapojení i drog, dluhů a nepříznivé situace ze strany Jaye. Bavilo mě pozorovat vývoj Ley a její nemoci, jak to občas zvládala lépe a občas hůře. Přišlo mi to realistické a uvěřitelné, navíc to nebylo napsané tak, že by to čtenář nedokázal strávit, stále si knížka zachovala svoji feel good linku. Důležitá témata tu sice jsou, ale nejsou podávána tak, že by vás rozložila, což pro někoho může být mínus (pro mě by normálně asi taky byl) ale momentálně jsem přesně něco takového hledala a sedlo mi to. Knížka má příjemně dlouhé kapitoly, bavila jsem se a příjemně mě překvapily i sexuální scény, které ale nejsou nijak explicitní, ale jsou tam. Za to jsem ráda, protože nemůžeme dělat, že teenageři netuší co to sex je, to by byla blbost. Jediné co bych mohla vytknout je konec, ten byl za mě dost urychlený a jako z rychlíku, rozhodně mohla být knížka o pár desítek stran delší s lepším koncem. Celkově jsem ale moc spokojená, knížku jsem si užila a klidně bych do ní šla znova. Doufám, že se u nás dočkáme další tvorby od autorky.

Lenka2533
18.03.2022 4 z 5

Neměla jsem do toho žádné očekávání, takže jsem byla mile překvapena. Téma psychické poruchy se mi moc líbilo. Příběh utíkal velmi rychle. Za mě 4,5 ⭐

Lole
03.03.2022 2 z 5

V rámci své žánru vcelu obstojné dílko, které ale napadlo do mého vkusu. Děj je dost povrchní a na můj vkus je až moc plný klišé. Cílovku asi jistě zaujme, mne bohužel ne.

ZNellyZ
27.02.2022 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která sice měla pomalejší rozjezd, ale jak jsem se začetla, nemohla jsem se odtrhnout. Nechyběla romantická linka, vtipy a bylo celkem zajímavé sledovat člověka s OCD. Narozdíl od knihy Nespadni, neutop se, neumírej byla hrdinka sympatická a i přes velké obtíže se dokázala postupně se svou nemocí posunout dál. Jay je takový ten tvrďák na oko, kterého si díky jeho vtipu hned zamilujete. Trochu mi vadí, že nevíme jak to bylo s Alexem dál, ale to je snad jediná chybka, kterou bych mohla vytknout.

lenule136
23.02.2022 4 z 5

Trvalo mi, než jsem se začetla a než mi nějakým způsobem postavy přirostly k srdci. Asi až od půlky mě to začalo opravdu bavit. Téma OCD velmi zajímavé. Občas mi drhla chemie mezi postavami, ale jinak příjemné čtení.

petusska01
18.02.2022 3 z 5

Taký veľmi neokukaný príbeh. Plus sa riešili aj ťažšie záležitosti zo života oboch postáv, ale viac menej mi to prišlo iba také povrchové. Čo sa mi však páčilo je, že Jay pristúpil k Lei úplne inak, inak ako doktori, jej rodičia a preto sa mu podarilo to co sa mu podarilo. Zo začiatku ma však ani jeden z nich nechytil za srdce, samozrejme keď už boli spolu tak boli príjemnejší...ale nebudú to moje obľúbené postavy. Asi by sa z dobrého námetu dalo vyťažiť aj viac, ale vzhľadom na cieľovú skupinu to bolo poňaté jednoduchšie... V podstate to bolo prijemné, jednoduché, dej rýchlo nasledujúci, občas vtipné a s napätím.

Štítky knihy

rakouská literatura

Autorovy knížky

Kira Gembri
rakouská, 1990
2021  80%Lásku nespočítáš