Láska je příběh - Nová teorie vztahů

Láska je příběh - Nová teorie vztahů https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332247/bmid_laska-je-pribeh-nova-teorie-vztahu-cUQ-332247.jpg 4 19 4

Kognitivní psycholog Robert Sternberg proslul svou trojúhelníkovou teorií lásky, podle níž se každá láska vyznačuje přítomností nebo nepřítomností tří složek: intimity, vášně a závazku. To, jak taková konfigurace složek vzniká, autor popisuje ve své novější teorii, v níž lásku pojímá jako příběh. Naše zkušenosti i naše společnost nám poskytují určité příběhy popisující různé podoby lásky. My některé z nich nevědomě přijímáme jako sobě vlastní a snažíme se je ve vztazích naplnit. Podle toho, jak naše příběhy ladí s příběhy našich partnerů, jsou potom naše vztahy stabilní, nebo nestabilní. I laik může s pomocí této knihy lépe pochopit, jaký je jeho příběh lásky, případně jak ho změnit, aby vyjadřoval to, po čem daný jedinec skutečně touží.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Love is a Story: A New Theory of relations , 1998


více info...

Přidat komentář

Kyri
23.09.2023 5 z 5

Kniha mě příjemně překvapila. V první řadě autor dokázal reflektovat, že trojúhelníkový model lásky nelze prokázat. A udělal další krok, začal přemýšlet o tom, že máme určité mentální modely, které ovlivňují naše vztahy. Dal si práci s dotazníky, zkusil to nějak seskupit a dal tomu typologickou formu. Každý druh příběhu je popsaný, uvedl k němu otázky, které ho popisují, uvedl výhody a nevýhody a také několik velmi vhodných a pěkných kazuistik.
Čtenář s tím může pracovat tak, že si odpoví otázky, což by mu mohlo pomoct odhadnout příběh, ke kterému tíhne. Celé je do dotažené, domyšlené. Autor si s tím dal práci. Po té teorii lásky úžasný posun a schopnost sebereflexe.
Jediné, co je trochu slabší, je provázení knihou. Tohle všechno Vám dojde až na konci. Možná by pomohlo dát čtenáři návod, jak je možné s knihou zacházet už na začátku. Např.: Pokud knihu čtete kvůli seberozvoji, přečtěte úvod a pak poslední kapitolu. Následně si odpovězte na otázky a studujte jen ty typy, kde výrazně skórujete.

DreamerX9
05.05.2022 2 z 5

Myslím že jsem čekala více odbornejsi publikaci. Souhlasím že byla čtivá nicméně její obsah (pribehy) mě až tak nezaujali a spíše to bylo prokousávání se


jana26997
13.02.2020 4 z 5

Knihu jsem začala číst s velkým nadšením a zvědavostí, které mě ale v průběhu trošku opustilo.
První část pro mne byla čtivá a průběžně jsem se těšila na další informace. Druhá část obsahovala celou řadu různých typů příběhů lásky, které byly podrobně vysvětlené a jejich součástí byly popsány dvě konkrétní vztahové situace. Kniha se pro mě v této části stala docela monotónní a pro plynulé čtení ne příliš pohodlná.
Přiznám se, že chvíli jsem také měla pocit, že se jedná o zoufalou snahu za každou cenu vytvořit další teorii lásky, aniž by přínos teorie byl více promyšlený.
I přesto je ale můj celkový dojem příjemný a myšlenka vnímat vztahy formou příběhu se mi velice líbí. Rozhodně bylo přečtení knihy přínosem!

aleska
25.02.2018 5 z 5

Kniha zpracovává velice zajímavou teorii, podle které každý v sobě máme určité příběhy, neboli předlohy pro naše vztahy. Pokud v partnerství řešíte nějaký akutní problém, asi to není nejvhodnější čtivo. Přínos této knihy vidím v tom, že se opět dostanete o krok blíž k sebepoznání, k tomu podle jakých vzorců fungujeme, v čem je jejich výhoda a v čem omezení. Pokud máte pocit, že se ve vztazích dostáváte do podobných potíží a situací, tato kniha vám může mnohé osvětlit. A rozhodně stojí za to přečíst ji až do úplného konce, protože právě poslední kapitola je ta vůbec nejdůležitější.

Autorovy další knížky

Robert J. Sternberg
americká, 1949
2002  88%Kognitivní psychologie
2017  70%Láska je příběh - Nová teorie vztahů
2001  80%Úspěšná inteligence: Jak rozvíjet praktickou a tvůrčí inteligenci
2005  90%Prečo robia múdri ľudia hlúposti?