Láska je odpověď

Láska je odpověď https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435947/bmid_laska-je-odpoved-hnV-435947.jpg 3 9 5

Hamburg. Současnost. Erik miluje Fynna. Oba jsou to ale ženáči a dvojí život jim přináší víc potíží, než radovánek. Jejich vztah se navíc brzo provalí a teprve pak se začíná ukazovat, jak silný cit je mezi nimi. A jestli vůbec nějaký … Láska je odpověď! je odvážně a čtivě napsaný román o vztahu dvou ženatých mužů, skutečných tátů od rodin. Silný příběh mužů, o kterých nevíme, koho vlastně milují. A kolik životů žijí ...... celý text

Přidat komentář

fesow
03.11.2021 4 z 5

Knihu „Láska je odpověď“ považuji za literární dílo, které hodnotím celkem pozitivně. Nepatřím mezi čtenáře vyhledávající primárně tematiku LGBT, přesto celá dějová linka dokázala pohltit. Kniha se velmi dobře četla. Autorův styl vyjadřování a použitý jazyk může působit v lec jaké části na čtenáře vulgárně a urážlivě. To však dává autentičnost s reálným životem (nejen LGBT), prožitky a emocemi. Děj je proložen okamžiky, které přivádějí čtenáře do napětí i uvolnění. Popsané erotické scény z promiskuitního života jsou velmi dobře vystižené. Bude záležet jen na každém čtenáři, kde má nastavený svůj práh erotického prožitku skrze literární dílo. Kladně hodnotím ilustraci celé knihy.

FemmeFragile
27.12.2020 2 z 5

Román Láska je odpověď jsem četla těsně po jeho vydání, tedy v létě 2020, a od té doby pořád přemýšlím, co k němu napsat... Vyvolal ve mně naprosto rozporuplné pocity. U některých knih se rozhoduji, jestli jim dám tři nebo čtyři hvězdičky, a u téhle jsem oscilovala mezi pěti hvězdami a „odpadem“.

Už v kampani, která předcházela jejímu vydání, kniha slibovala homotematickou erotiku, s čímž jsem před koupí počítala. Tak nějak jsem ale čekala, že tam erotika bude s mírou a smyslem. Když jsem se propracovala k asi páté scéně popisující ejakulování, stříkání a cákání, moje naděje, že se dočkám nějaké smysluplné erotiky, poněkud vzaly za své. Pokud má tahle kniha v oblasti erotiky nějakou přidanou hodnotu, tak tu, že si zcela zásadním způsobem obohatíte slovní zásobu v oblasti sexu, a to na všech úrovních jazyka, spisovných i těch hrubě hanlivých... Jinak je ale kniha přímo ukázkou všech klišé, které se o gayích vyprávějí. Je to prostě plné rychlých jednorázovek někde za popelnicemi. To vše samozřejmě mezi dvěma zcela neznámými muži. To vše samozřejmě zcela bez kondomu. Značka: pohlavní choroby pro všechny zdarma... S tímhle jsem já osobně celou dobu hrozně bojovala, protože LGBT literaturu nedokážu vnímat úplně odděleně od jejích společenských dopadů, a tak si myslím, že by i v LGBT literatuře měla probíhat určitá osvěta, že jsme úplně normální lidé, většinou podobně promiskuitní jako kdokoli jiný, vedoucí vlastně docela obyčejné životy. Tahle kniha víceméně všem odpůrcům LGBT dává tak trochu za pravdu, když gaye vykresluje jako ustavičně nadržené kusy masa, které by se nejraději sápaly po jakémkoli chlapovi v dohledu, i kdyby to třeba byl výstavní kus vola...

Co se však erotiky týče, potěšily mě vydařené ilustrace a zajímavá obálka, která vlastně tvoří s relativně poetickým názvem celkem ostrý kontrast k zamyšlení. Jak už ale v hodnoceních padlo, četba v tramvaji se ilustracemi stává poněkud rizikovou.

Z druhé strany mě ale naprosto fascinoval autorův styl. Když jsem zmínila autorovu bohatou zásobu synonym v oblasti sexu, je také fér přiznat, že jeho slovní zásoba je zrovna tak bohatá ve všech ostatních směrech. Moje preference leží v oblasti dekadentního, k dokonalosti vybroušeného stylu jazyka, ale ačkoli je tahle kniha psaná nespisovně, zkrátka „jak autorovi zobák narostl“, je na tom něco svým způsobem fascinujícího, co se skvěle a prakticky samo čte. Ani nemrknete a jste o padesát stránek dál... Sice přeskakujete 873. erotickou scénu, protože už vás ten samý scénář pořád dokola nudí, ale ten zbytek je - zvlášť na knižní debut - zatraceně senzační. Kdyby autor méně vsadil na erotiku a více na svůj vypravěčský talent, hledala bych tu možná ještě šestou hvězdu, kterou bych mohla udělit. Autenticita příběhu se totiž nezakládá na tom, jak detailně člověk popisuje sexuální zážitky (které v tomto případě dost pravděpodobně sám zažil nebo alespoň vyfantazíroval), ale jak dokáže oživit své postavy a jejich životní příběhy. V tomto případě je erotika tak trochu zabila...

I přes to však uděluji dvě hvězdy (a to je v mém případě skutečně dobrý výsledek, protože 5 hvězdiček si nechávám na skutečné skvosty klasické literatury a v hodnocení jsem jinak velmi přísná, takže 50 % skutečně není vůbec zlý výsledek) a slib, že příští knihu si koupím také. Jsem totiž nesmírně zvědavá, kam se autor od svého debutu posune.


anet8843
03.10.2020 2 z 5

Upřímně, jsem docela zklamaná. Na knihu jsem se hodně těšila, očekávala jsem něco velkého. Ale žádné wow se nekonalo.
Dějově mi kniha připadá jak o dvacet let zpátky napsaná. Hrozná stereotypizace (i když kniha psal sám homosexuál, snad dokonce jako autobiografii) - nezlobte se na mě, ale už mi připadá hrozně mimo popisovat svět gay mužů postavený jenom na anonymním, rychlím sexu. Tohle je jako Queer As Folk, a to už snad máme pár let za sebou ne?
Bohužel ani po literární stránce to není žádná pecka. Stylisticky slabší, často takové kostrbaté jako sloh nějakého středoškoláka. Erotické scény už potom byly spíše nudné, protože nepřinášely nic nového, pořád dokola to samé. "Kirke" jako filosofující prvek už mě pak vyloženě přišel naroubovan. Ilustrace perfektní (i když čtu většinou v autobuse, takže jsem se chvílemi zapotila :D ) .
Celkově bohužel podprůměr.

drum
10.09.2020 5 z 5

Přečteno za dva dny - co k tomu dodat víc?!

Khaleesi-13
08.06.2020 3 z 5

Kniha se pěkně četla, i když bych řekla, že autor je ještě v začátcích a občas to bývalo znát. Otevřená sexualita asi měla částečně šokovat, ale mě to přišlo v pohodě, nikde se to vysloveně netlouklo. Co mě hodně překvapilo, v tom dobrém smyslu, byly velice povedené kresby, které daly knize další úroveň.

Štítky knihy

homosexualita LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

Erik G. G.
česká
2020  67%Láska je odpověď

Kniha Láska je odpověď je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x