Láska jako věda

Láska jako věda https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146329/bmid_laska-jako-veda-DYS-146329.PNG 4 6 2

Kniha světoznámého porodníka vysvětluje důležitost lásky jakožto potenciálně nové strategie pro přežití lidstva. Proč všechny kultury rituálně narušují první kontakt mezi matkou a novorozenětem? Proč byl během evoluce rozvíjen potenciál lidské agresivity více než lidské schopnosti milovat? Až donedávna byla láska doménou básníků, umělců a filozofů. Teprve mnohem později začala být zkoumána z mnohostranných vědeckých perspektiv. Autor zdůrazňuje, že přístup specialistů až dosud přehlížel důležitost lásky jakožto potenciálně nové strategie pro přežití lidstva a že stará strategie pro přežití, tj. podmanění si přírody a jiných skupin lidí, je už nevhodná. Díky tomu, že světoznámý porodník Michel Odent sbíral údaje z mnoha disciplín, nám nyní může nabídnout celou řadu hluboce smysluplných a vzrušujících vysvětlení a uvést závažné důvody pro přijetí radikálně nových strategií pro přežití lidstva.... celý text

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , SZ
více info...

Přidat komentář

Turmee
17.11.2019 3 z 5

Dlouho jsem neviděla tolik oslích můstků a nelogicky navazujících odstavců v jedné knize. Jednotlivá témata jsou zajímavá a Odent jako vždy nabízí nezvyklý úhled pohledu (sám některé části deifnuje jako postavené na hlavu a spekulativní). A přestože se každá kapitola tváří jako pečlivě podložená vědeckými informacemi, což má ilustrovat seznam citací, většina tvrzení je nepodložených nebo naopak není vůbec diskutovaná s opačnými názory.
Osobně v jednotlivých kapitolách ono všeobecné propojení s Láskou nevnímám a nevidím. Obsah mi přijde jako nahodilá sbírka neobvyklých myšlenek, z nichž některé určitě stojí minimálně za hlubší úvahu.

"Pobavilo" mě, že už řed 20 lety si byli vědomi závažnosti situace okolo ekologie a udržitelnosti, apelovali na brzké radikální řešení a my dnes se stále musíme dohadovat o tom, jestli je oteplování reálné nebo ne.

Margaretta
13.03.2019 5 z 5

Knihu jsem četla již před pár lety a pořád zůstává jednou z těch, ke kterým se v duchu vracím. Dala mi základ pro mé vlastní pojetí pojmu "láska". Snaží se něco tak nevědeckého vyložit způsobem, který by mohl být přijatelný i pro absolutní praktiky a neromantiky.