Láska a krev - skandál kolem Mayerlingu

Láska a krev - skandál kolem Mayerlingu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125379/bmid_laska-a-krev-skandal-kolem-mayerlin-65T-125379.jpg 4 12 3

Málokterý skandál vzrušil občany rakousko-uherské monarchie tak jako svého času mayerlingská tragédie. Jejím vykonavatelem byl korunní princ Rudolf, jenž po honu v Mayerlingu zastřelil svou milenku Mary Vetserovou, a poté sám sebe. Do tragédie byla zapletena i hraběnka Marie Larischová, oblíbená neteř císařovny Alžběty (Sissi), po události obviněná císařovnou ze spoluviny na Rudolfově smrti. Pro toto obvinění se zastřelil syn Marie Larischové, která po jeho smrti napsala na svoji obhajobu tuto knihu. Císař František Josef však dal r. 1907 celý náklad knihy zničit. Jde o vynikající dokument, obsahující málo známé podrobnosti ze života vídeňského dvora, jak je viděla a popsala korunní svědkyně mayerlingské tragédie. Svou napínavostí se tato četba vyrovná současným "chladnokrevným" thrillerům.... celý text

Přidat komentář

knihovna1
24.05.2022 3 z 5

Zajímavý příběh z císařské rodiny. Dozvíte se hodně o Sissi díky vypravěčce její neteři. Kdo má rád Víděň a dobu Franze Josefa, doporučuji! Dobře se čte - velká písmena :-)

Ilona70
08.08.2021 5 z 5

Moc zajímavá kniha, trochu jiný pohled na císařskou rodinu a hlavně císařovnu. Koho tato doba zajímá měl by si ji přečíst, je to svědectví z první ruky, i když jistě trochu subjektivní.


Lenka4
08.08.2015 5 z 5

Autentické líčení životního stylu aristokracie očima její příslušnice. Události v Mayerlingu tvoří až závěr knihy, která je hlavně autorčiným životopisem. Svěřuje se se svými pocity, názory, vysvětluje své jednání. Zvláště zajímavá je dobová sňatková politika, kdy důvodem k uzavření manželství nebyla láska, ale vypočítavost, což v důsledku znamenalo nepříliš šťastný život. Pozornost si zaslouží také úloha služebnictva v domácnostech. Ženy ocení i pohled do šatníků a šperkovnic urozených dam. Vyprávění má spád, je živé, s narůstající dramatičností.