Lalečka

Lalečka https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454782/bmid_lalecka-9B5-454782.jpg 4 50 17

Píše se rok 1941, druhá světová válka je v plném proudu a v židovském ghettu se narodí malá holčička Ráchel. Její rodiče Jacob a Zippa ji přezdívají Lalečka a udělali by cokoli, aby ji zachránili. Těsně před jejími prvními narozeninami začnou nacisté ghetto likvidovat a Židy systematicky vyvraždovat. Zippa se s dcerkou schová v podkroví, kde se tísní asi sto dalších lidí. Jacobovi, který slouží jako židovský policista, je jasné, že zůstat znamená pro obě jistou smrt, a rozhodne se proto dceru zachránit za jakoukoli, i tu nejvyšší cenu. Podaří se mu ji i s manželkou propašovat za hranice ghetta, kde Zippa vyhledá své kamarádky z dětství Irenu a Sofii. Předá jim milovanou Lalečku a nakonec se vrací zpátky, aby zjistila, jaký osud potkal jejího muže a rodiče. Irena a Sofia se navzdory nesmírnému riziku o Lalečku starají po celý zbytek války a nehledí přitom na nebezpečí vyzrazení, které by přineslo krutou smrt nejen jim, ale i všem jejich blízkým…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Lalechka , 2019


více info...

Přidat komentář

Jirinamac
07.03.2024 5 z 5

V upoutávce na knížku je řečeno hodně a tyto skutečné příběhy jsou vždycky bolestivé. Z deníku je čerpaná jen část knížky, ale osud malé holčičky byl těžký i po válce, kdy z celé rodiny přežila jen ona a maminčin bratr, který i přes snahu nedokázal jí úplně zajistit rodinnou jistotu.

JancaMia
18.11.2023 5 z 5

O židovské holčičce, kterou zachránily maminčiny kamarádky . Citlivé, smutné vyprávění o osudy jedné rodiny z města Siedlec v Polsku . Další svědectví o zvrácených zvěrstvech nacistů páchané na civilistech s "jinou" rasou . Půjčeno z knihovny .


lilly1
20.08.2023 5 z 5

Krásně napsaná kniha vycházející z deníku Zippy,který psala v ghettu v Siedlcích,a z vypravění jejích přítelkyň,které přežili období holokaustu a díky nimž prežila Zippina a Jacobova dceruška Rachel.Přátelství,láska,obětavost...tím vším je kniha protknutá

daza.dt
22.08.2022 5 z 5

Velmi čtivě napsaná kniha, která naráží na téma, které není tak často zmiňované - tedy co se stalo s řadou dětí během války a po válce, které se skrývaly a přišly o svoje rodiče. Po přečtení budete mít celou řadu otázek a možná si začnete si hledat i další zdroje a informace. Rozhodně toto téma rychle nevyšumí.

ErikaJ
28.11.2021 4 z 5

Jakou bolest musí zažívat matka, když je nucena svěřit to nejcennější co má, jiným, kolik životních změn dokáže unést duše malé holčičky, kolik odvahy dokáže vynaložit člověk, aby zachránil dítě?? Velmi, velmi dojemný příběh!

claudiavas89
13.09.2021 5 z 5

Poutavo psana kniha, rozbrečela mě

Runinka
28.08.2021 4 z 5

Poutavě napsaná kniha v podobě vzpomínek jednotlivých osob,které zažily krutost války. Je hezké,že přátelství překonalo náboženské rozdíly a vedlo k záchraně alespoň jednoho lidského života.

Odetta889
26.08.2021 4 z 5

Strašný příběh Zippy, bohužel ani záchranena Rachel to neměla v životě lehké. O válce jsem četla hodně knih, zde popsané běsnění nacistů bylo prostě šílene...

cori
19.08.2021 4 z 5

Kniha vypráví příběh tří dívek, které spolu začaly kamarádit v první třídě. Polky Zoša a Irena a Židovka Zippa prožívají své dětství v předválečných Siedlicích, společně studují i na univerzitě ve Varšavě. Antisemitismus sílí a propuká válka. Zippa s novomanželem a celou rodinou jsou uvěznění v ghettu a společně s malou Ráchel (narozenou v roce 1941) bojují o život.
Autorka Zippin a Ráchelin příběh zpracovala na základě utržků Zippina deníku z ghetta a vyprávění Sofie (Zoši) a Ireny, které navštívila v Polsku v roce 2007. Kniha přináší nepříliš známá fakta o židovských dětech repatriovaných do Izraele a jejich přežíváních a čekání v různých dětských domovech.

japam
04.06.2021 5 z 5

Úžasně napsána dojemná kniha. Oko nezůstalo suché. Moc se mi kniha líbila a určitě doporučuji.

Pavčule
17.05.2021 4 z 5

Právě dočteno , příběh podle skutečné události. Líbí se mi ,že je to napsané z pohledu více osob .

Renatecka
15.03.2021 5 z 5

Kniha je úžasná. Poutavý, smutný příběh v nepředstavitelné době, kdy si pak chudáka malou holčičku v nejcitlivějším věku dle mého názoru přehazovali jako horký brambor. Bylo mi Lalečky opravdu líto. Doporučuji k přečtení.

stesti.s.knihou
04.03.2021 3 z 5

Kniha s názvem Lalečka pojednává o židovské dívce Ráchel (přezdívané Lalečka), která od narození zakoušela těžký osud polských židovských obyvatel v období 2. světové války. Ráchelina matka, ve snaze zachránit svou malou dcerku, ji jako malé miminko propašovala z ghetta ke své nejlepší kamarádce. Postarala se tak Lalečce o budoucnost, kterou by dívka bez odvahy své matky zřejmě vůbec neměla.
I přesto se ale Ráchel potýkala s nelehkými situacemi židovského děvčátka - její “teta” ji vydávala za křesťanskou dívku, opatřila jí nové doklady a snažila se dívku během trvající války střežit a chránit. Po válce měla být Ráchel poslána do Izraele za strýcem, jediným žijícím příbuzným. Zde teprve Ráchel začíná pořádně vnímat, co se kolem ní a s ní vlastně děje, všemu ale chybí pochopení souvislostí, kterého ještě malá dívka není schopna. Sledujeme její smutek a strádání během neustálých přesunů mezi sirotčinci a během čekání na cestu do Izraele, její touhu najít místo, kde se bude konečně cítit chtěná a milovaná.
Knihu hodnotím 3 hvězdičkami. Oceňuji, že se jedná o skutečný příběh, ne jen o další román napsaný někým, kdo se chce svézt na “popularitě” tématu. Bohužel, i tak je na mě knih s tematikou války nějak moc. Kniha přináší pohled na osudy malé židovské holčičky, součástí je samozřejmě popis života v ghettu, hrůzy prováděné na židovském obyvatelstvu... Ale pořád je to něco, co jsme zřejmě už všichni četli v dalších minimálně deseti titulech.
Nicméně pokud jste milovníkem tohoto tématu, nebo vás ku příkladu minuly knihy s touto tematikou, Lalečku doporučuji, minimálně pro dokreslení celé situace zase z trochu jiného pohledu. Mně však bohužel nepřinesla nic moc nového

Mermaida
06.02.2021 4 z 5

Trochu jiný příběh, než k tématu 2. světové války běžně čtu. Přesto je tato kniha také plná strachu, strachu o malou Lalečku. Ale je i plná odvahy dvou mladých žen, které se malé holčičky ujaly - válka ne-válka. Kniha je psaná systematicky z pohledu několika vypravěčů jejich očima. Což ještě více dělá knihu zajímavější a i čtivější.

cornetka
29.12.2020 5 z 5

Tato kniha popisuje válku trochu jinak než jiné knihy. Vyprávění všech kamarádek bylo plné strachu o život Lalečky. Každá z nich prožívala válku jinak, s nejhoršími podmínky se musela vypořádat Zippa. I přes věčné stěhování byla Lalečka pohodové dítě obklopené láskou. Zlom u ní nastal v okamžiku, kdy se vydala na cestu za strýcem - byla najednou sama, žádný známý kolem ní. Přesto to ale zvládla, resp. nic jiného ji ani nezbylo. Celá kniha je o velké odvaze. Všem patří můj obdiv za to, jak to zvládali.

book_loverka_
12.12.2020

Skvělá válečná kniha, která vypráví o životu malé holčičky, která měla štěstí a vyhnula se těžkému osudu židů. Knížka je psána z pohledu 3 žen - kamarádek. Popisuje jejich život i před narozením Lalečky. Tahle kniha je vhodná také pro někoho, kdo by si rád přečetl něco z války, ale koncentrační tábory ho nelákají - tady totiž nic odtud není. Mně osobně zajímají tedy víc asi ty příběh z koncentračních táborů. Tato kniha je podle skutečné události a nakonci se dozvíte, že to autorka psala podle deníku. Jediné, co mi vadilo, byl styl psaní autorky. Dle mého tam dávala naprosto zbytečně moc fakt o různých lidech, bylo tam nesčetně jmen, názvů a tak. Z toho jsem byla pak zmatená a ani mě to nebavilo číst. Ten příběh má skutečný potenciál, ale tohle mě na tom štvalo.
3,5⭐️/5⭐️

Ronnie Sparks
17.11.2020 5 z 5

Byl to smutný příběh, který se skutečně stal. Nepřišel mi nějak přibarvený nebo vymyšlený. Určitě doporučuji, pokud chcete číst příběh z druhé světové války, ale nechcete číst, jaké to bylo v koncentračních táborech. V této knize tábory nejsou, jedná se o příběh jedné malé holčičky, která přežila díky maminčiným kamarádkám z dětství. Více v mé recenzi.