Lalečka
kniha od: Amira Keidar
KoupitKoupit eknihu
Píše se rok 1941, druhá světová válka je v plném proudu a v židovském ghettu se narodí malá holčička Ráchel. Její rodiče Jacob a Zippa ji přezdívají Lalečka a udělali by cokoli, aby ji zachránili. Těsně před jejími prvními narozeninami začnou nacisté ghetto likvidovat a Židy systematicky vyvraždovat. Zippa se s dcerkou schová v podkroví, kde se tísní asi sto dalších lidí. Jacobovi, který slouží jako židovský policista, je jasné, že zůstat znamená pro obě jistou smrt, a rozhodne se proto dceru zachránit za jakoukoli, i tu nejvyšší cenu. Podaří se mu ji i s manželkou propašovat za hranice ghetta, kde Zippa vyhledá své kamarádky z dětství Irenu a Sofii. Předá jim milovanou Lalečku a nakonec se vrací zpátky, aby zjistila, jaký osud potkal jejího muže a rodiče. Irena a Sofia se navzdory nesmírnému riziku o Lalečku starají po celý zbytek války a nehledí přitom na nebezpečí vyzrazení, které by přineslo krutou smrt nejen jim, ale i všem jejich blízkým…...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454782/lalecka-9B5-454782.jpg 4.48Žánr | Literatura světová, Romány |
Vydáno | 2020, Cosmopolis |
Orig. název | Lalechka, 2019 |
více informací... |
Komentáře (3)
Kniha Lalečka

Tato kniha popisuje válku trochu jinak než jiné knihy. Vyprávění všech kamarádek bylo plné strachu o život Lalečky. Každá z nich prožívala válku jinak, s nejhoršími podmínky se musela vypořádat Zippa. I přes věčné stěhování byla Lalečka pohodové dítě obklopené láskou. Zlom u ní nastal v okamžiku, kdy se vydala na cestu za strýcem - byla najednou sama, žádný známý kolem ní. Přesto to ale zvládla, resp. nic jiného ji ani nezbylo. Celá kniha je o velké odvaze. Všem patří můj obdiv za to, jak to zvládali.

Skvělá válečná kniha, která vypráví o životu malé holčičky, která měla štěstí a vyhnula se těžkému osudu židů. Knížka je psána z pohledu 3 žen - kamarádek. Popisuje jejich život i před narozením Lalečky. Tahle kniha je vhodná také pro někoho, kdo by si rád přečetl něco z války, ale koncentrační tábory ho nelákají - tady totiž nic odtud není. Mně osobně zajímají tedy víc asi ty příběh z koncentračních táborů. Tato kniha je podle skutečné události a nakonci se dozvíte, že to autorka psala podle deníku. Jediné, co mi vadilo, byl styl psaní autorky. Dle mého tam dávala naprosto zbytečně moc fakt o různých lidech, bylo tam nesčetně jmen, názvů a tak. Z toho jsem byla pak zmatená a ani mě to nebavilo číst. Ten příběh má skutečný potenciál, ale tohle mě na tom štvalo.
3,5⭐️/5⭐️

Byl to smutný příběh, který se skutečně stal. Nepřišel mi nějak přibarvený nebo vymyšlený. Určitě doporučuji, pokud chcete číst příběh z druhé světové války, ale nechcete číst, jaké to bylo v koncentračních táborech. V této knize tábory nejsou, jedná se o příběh jedné malé holčičky, která přežila díky maminčiným kamarádkám z dětství. Více v mé recenzi.
Štítky
druhá světová válka (1939–1945) podle skutečných událostí Polsko holokaust záchrana dětí přeživší holokaustu židovská ghetta židovské děti
Autor knihy
Kniha Lalečka je v