Lakomec

Lakomec
https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99054/mid_lakomec-OZ0-99054.png 4 4407 4407

Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Moliérův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Orbis
Originální název:

L'Avare, 1668


více info...

Přidat komentář

zuzi.cte
18.10.2024 3 z 5

Na to, že to je dílo z roku 1668 a je napsáno jako divadelní hra, tak se dobře četlo, protože bylo napsáno spisovnou češtinou. Bylo vtipné a mělo rychlý spád. Konec byl trochu uspěchaný. Nebylo tam mnoho postav, tak jsem se dobře orientoval.

Grana.Dina
13.09.2024 5 z 5

Skvostné, vtipné, trefné. Stálice v mé knihovně, při jejímž čtení mi v hlavě zní Abba Money, money, money. Znám pár pracháčů, kteří jsou úplně stejní. Tohle bude aktuální kniha asi pořád.


Tomk0
09.09.2024 4 z 5

Lakomec od Molièra se mi četl dobře i přes použití starší češtiny v překladu. Děj rychle ubíhal a knihu jsem měl přečtenou za pár hodin. Líbilo se mi, že příběh měl spád a neustále se něco dělo, což mě udržovalo v napětí. Bylo to velmi vtipné, což mě bavilo, a zároveň i poučné, protože skvěle ukázalo, jak špatná a destruktivní vlastnost může být chamtivost. Nicméně divadelní hry nejsou mou oblíbenou četbou.
78%

konicekbily
24.08.2024 5 z 5

Tragikomedie napsaná v 17. století oslovuje obecenstvo v divadlech, čtenáře, posluchače rozhlasových her zejména dokonalým vylíčením charakteru hlavní postavy. Harpagonův vřelý vztah k mamonu je autorem rozebírán v řadě humorných scén a celá hra je svou aktuálností pochopitelná i v dnešní době.

Mitculka
13.08.2024 4 z 5

Jedna z položek maturitní četby, ke které jsem se ráda vrátila i po letech. Frčí to rychle, v postavách se člověk neztrácí, i když jsou vztahy propletené.

viweb
07.08.2024 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Pojmuto jako rozhlasová hra. Neuvěřitelný Ivan Trojan v hlavní roli. To bylo něco nádherného. Vtipné, lehce představitelné, skvostné! Všem doporučuji! Jedinou chybičkou bylo že je to krátké!

StrYke
06.08.2024 5 z 5

Lakomec je perfektní, nadčasovou divadelní hrou fungující i téměř po 400 letech od jejího napsání. Je v ní tolik paradoxních a ironických situací, které se navíc postupně v příběhu hromadí, že jsem si říkal, jak z toho všeho nakonec Molière vybrousí (a nakonec musel použít nejmenovaného žolíka). Kdysi jsem Lakomce četl k maturitě. Už tenkrát se mi sice líbil, jeho pravou dokonalost jsem však ocenil až při opakovaném přečtení v dospělosti. Všem doporučuji!

dasa6360
05.08.2024 5 z 5

Kdysi viděno jako divadelní představení, nyní konečně nastal čas i na knihu. A co napsat? Snad jen, že je to skutečně nadčasové dílo, které brilantně kombinuje humor a satiru, aby vykreslilo lidskou chamtivost a její následky. Dialogy jsou bohaté, plné ironie a sarkasmu (to já můžu) a naprosto vybroušené do nejmenšího detailu. Až mám chuť si to dát znovu, jak perfektní to bylo.

mia.com
08.06.2024 5 z 5

Četla jsem k maturitě a nelitovala jsem výběru.

bohejsova
03.05.2024 4 z 5

Knihu jsem si vybrala jako další dílo k maturitní četbě. Normálně bych se k ní určitě nedostala, ale určitě dobrý výběr k maturitě. Kniha je krátká a rychle se četla, snadný děj, který je dobře zapamatovatelný, takže ideální.

Cara.17
20.04.2024 5 z 5

Ze všech 20 děl k maturitě bylo tohle jediné, u kterého jsem se pobaveně smála. A poněkud úsměvná (a zároveň dost smutná) mi připadá skutečnost, že i přesto, jak je tohle dílo staré, je stále aktuální. I dnes se dají bez problémů najít lidé s charakterem pana Harpagona - tedy hamižníci, u kterých jsou peníze na prvním místě a běda jak po nich chce někdo něco zaplatit!
O tom, jak těžké je s takovými lidmi vyjít anebo je mít přímo za příbuzné, vám humorným způsobem povypráví tohle veršované dílko. Já osobně mám postavu Lakomce pevně spjatou s hercem Louisem de Funèsem, který tuto roli perfektně ztvárnil v roce 1980 ve stejnojmenném filmu.
Suma sumárum - peníze budou vždycky pro některé osoby na piedestalu, což je bezesporu velkou tragédií, ale pokud se na to chcete podívat z té druhé stránky - jak směšní takoví držgrešlové dokážou být - neváhejte a sáhněte po jednom z nejznámějších děl od Molièra. Věřím, že nebudete zklamaní.

KajusaKil
29.03.2024 4 z 5

/povinná četba/ - Perfektní Molierova kniha u které jsem se nesmírně pobavila. Tady by to chtělo vidět i divadelní zpracování.

Bětuu
14.02.2024 4 z 5

Knihu jsem si vybrala k maturitě a myslela jsem, že to bude hrozné, ale mě to doopravdy bavilo! Skvělá kniha!

Doubravka1975
30.01.2024 5 z 5

Skvělé, vtipné, stále aktuální.
Peníze, prachy, many na prvním místě za každou cenu :):):)

SoňkaSoník
02.01.2024 4 z 5

Skvěle podané lakomství a chamtivost pro mě i dnes humornou formou. Znovu si knihu nepřečtu ani neposlechnu, konec byl na můj vkus až příliš kostrbatý.

gymplačkaanička
23.11.2023 5 z 5

Skvělé drama i po tolika letech. Oddychová zábava, která v sobě skrývá i mravní ponaučení.

Nathally
06.11.2023 5 z 5

Tato kniha patří mezi mé nejoblíbenější komedie. Díky maturitní četbě jsem měla příležitost přečíst tuto knihu, a jsem za to opravdu vděčná, protože jsem se snad tolik nikdy nenasmála. Určitě ji vřele doporučuji všem, kdo hledají dobrou dávku humoru a lehkého čtení

n.ezn.amy
03.11.2023 5 z 5

Harpagon je lichvář, který nadevše miluje peníze, více jak svou rodinu, natož své přátele. Cinkot zlaťáků či šustění bankovek je jeho nejmilejší zvuk. Ale co kdyby o ně měl někdy přijít, co kdyby mu je někdo chtěl ukrást? To by asi život pro něj ztratil veškerý smysl. Skvělá divadelní hra o lakomci, který je pro peníze schopen obětovat vše. Na to, že byla napsána v sedmnáctém století, tak je aktuální a srozumitelná všem i dnes.

Jaroushek
17.09.2023 2 z 5

Tohle nebyl úplně můj šálek kafe. Vtipných scén velmi málo, postavy nezajímavé, děj na posledních pár stránkách už jsem vyloženě přetrpěl.

Jednoho takového šetřílka jsem jako dítě měl v rodině taky. Skořápku od vajíčka prstem ještě vyškrábnul, wifi na noc vypínal, pro korunu by si nechal koleno vrtat, počítal, kdo kolik snědl za den . . . Všichni od něj dali ruce pryč, hned jak jen mohli.

Uma
13.08.2023 2 z 5

trápení..