Lakomec
kniha od: Molière (p)
Koupit
Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Moliérův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99054/big_lakomec-OZ0-99054.png 44098Literatura světová, Divadelní hry
Vydáno: 1953, Orbis
L'Avare, 1668
Komentáře (387)
Kniha Lakomec

O Lakomci,
se dá napsat mnoho přídavných jmen, nejvýstižnější ale podle mě je bolestný, bohužel takovéto případy byly a budou, a Moliére to dobře věděl už v jeho době. Komediální až tragikomediálni hlášky atmosféru ale ulehčují a rozhodně jich není málo. A věcí k zamyšlení, možná i sám nad sebou, je taky dost.
Herpagón, který miluje peníze nade vše, je synonymem pro pomalu všechny negativní vlastnosti člověka od hamižnosti až po krutost. Prodal by svou dceru, syna i sám sebe, jen aby měl o pár tolarů více. Ale ne jenom on má špatné vlastnosti. Příkladů je mnoho.
Téma bylo nadčasové a stejně tak i tato divadelní hra.
"Peníze jsou nejvzácnější věci na tomto světě."

Peníze až na prvním místě! Nechal by si pro korunu koleno vrtat sedí na Harpagona perfektně. Jednohubka z povinné četby, kterou určitě stojí za to si vychutnat. Vedle těch nudných děl, které musíte přetrpět se zde nudit nebudete. Vše lehce pochopíte a možná se sem tam i lehce pousmějete. Děj se dá lehce předpovídat, ovšem i tak tady možná narazíte na zvrat v ději, který nečekáte. Před 350 lety lidem tahle divadelní hra lidem nechutnala v roce 2023 má kniha 5000 hodnocení a získala 80% já se řadím k dalšímu z hodnotitelů a dávám 80%.

Některé dialogy klasického dramatu mi připomínají jednání v bance při žádosti o hypotéku!
A co já mám společného s Harpagonem? Moje maminka mi v dětství přezdívala Harpagon, když jsem si přepočítával uspořené peníze. Na základní škole jsem byl vždycky třídním pokladníkem. Když mi dneska ve schránce přistane složenka, abych přispěl na indiánský kmen Lakotů, divím se, proč to posílají mě? Já jsem přece náčelníkem Lakotů!
Takže já mu rozumím, ale nic se nesmí přehánět!

Vtipná klasika, se kterou jsem se překvapivě setkala poprvé. Byla jsem přesvědčena, že jsem Lakomce četla kdysi na střední, ale teď mi kromě hlavní zápletky povědomý nebyl, tak mě asi tenkrát minul. A přestože se nedá úplně přenést do současnosti, je z něj zřejmé, že povahy, hodnoty a touhy lidí se ani za těch pár století skoro nezměnily.

Tohle měla být komedie, ať už hořká nebo jakákoli jiná? Momentka o pošukovi posedlém penězi a jeho příživnickém potěru, který neumí nic jiného než si půjčovat u lichvářů, protože z papínka nesype, když oni si chtějí užívat? Děkuji pěkně. Ještě že audio verze trvala jenom něco přes hodinu. Měla jsem chuť všechny do jednoho máznout přes šišku.

Jedna ze základních knih, o kterých jsme se učili. Je to zábavná kniha plná neočekávaných zvratů.

Jedna audio rychlovka po ránu. Verze pro český rozhlas. Bylo to naprosto famózně předneseno. Harpagon byl skvělý. A jelikož jsem nevěděl o čem to je, výborně jsem se bavil. Peníze až na prvním místě. Popravdě, asi to budu chtít vidět i v divadle.
Štítky
divadelní hry rozhlasové zpracování francouzská literatura
Autor a jeho další knihy
1956 | ![]() |
2008 | ![]() |