Květy smrti

Květy smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465038/bmid_kvety-smrti-G73-465038.jpg 4 46 18

Pronikavý výkřik v poklidné londýnské ulici naruší tiché sobotní odpoledne a spustí sérii událostí, které hluboce ovlivní život jedné náhodné přihlížející. Eustacia Roseová je profesorkou botanické toxikologie. Doma se s úzkostlivou pečlivostí stará o rozsáhlou soukromou sbírku jedovatých rostlin. Každý den se řídí přísnou a neměnnou rutinou, kdy pečuje o své rostliny, protože v případě sebemenší neopatrnosti jí hrozí reálné riziko smrti. Eustacia žije sama a každý den připomíná ten minulý. Až do chvíle, kdy z protějšího domu uslyší výkřik a neodolá pokušení zjistit, co se stalo. Prostřednictvím svého dalekohledu je vtažena do života mimořádně krásné ženy. Brzy zjistí, že se okolo ní pravidelně objevuje několik mužů a postupem času začne tyto muže studovat a vést si záznamy o jejich návštěvách. Počíná si přitom s vědeckou přesností. Každému z nich přidělí přezdívku podle rostliny, jejíž jed má stejný toxický účinek, jaký mají oni na mladou ženu. A postupně si začíná uvědomovat, že je její povinností ji před těmito muži chránit – stejně jako by chránila vzácnou rostlinu ve své sbírce. Když ale posléze dojde k vraždě, jež má se životem mladé ženy přímou spojitost, a navíc se ukáže, že vražednou zbraní byl jed exotické rostliny, Eustacia se stává podezřelou ze zločinu, který nespáchala. Aby však dokázala svou nevinu, musí se nejprve vypořádat s démony své vlastní minulosti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Wolfsbane , 2020


více info...

Přidat komentář

Lioncz24
07.05.2023 3 z 5

Je to prazvláštní detektivka
Kapitoly jsou svižné
1.5 jsem začal číst a 6.5 jsem skončil
Sledujeme podivnou Profesorku, která se zabývá toxikologie botaniky. Byla sobota odpoledne uvidí z dalekohledu konflikt mezi mužem a ženu. A ten konflikt ovlivní její každoděnení rutinu

Saturnia
26.02.2023 1 z 5

Více zklamaná jsem snad ještě z žádné knihy takto nebyla.
Těšila jsem se na kombinaci, mého oblíbeného oboru, botaniky a detektivky/thrilleru.
Co se týče botaniky, tak až na to, že hlavní hrdinka květiny pěstovala, učila a pár druhů používala jako přezdívku pro další postavy, se nám z knihy moc zajímavých informací o květinách nedostalo.
Hrdinka byla za mě velmi odpudivě vykreslená, až se mi to ani nechtělo číst.
Přišlo mi, že některé kapitoly vůbec nenavazovaly a musela jsem se vracet, abych pochopila, co se vlastně děje. Zápletka nebyla nijak napínavá a moc mě nezaujala.
Knihu jsem dočetla čistě z toho důvodu, že dočítám všechny knihy...


soukroma
26.06.2022 3 z 5

Zvláštní a velmi anglické: jak zápletkou, postavami, tak samozřejmě informacemi o různých jedovatých rostlinách a jejich přirovnávání k postavám v knize (nebo spíš obráceně). Hlavní hrdinka, podivínka s vědeckou zálibou v toxických bylinách a s menší zálibou v lidech, aspoň většinou, má svoji střešní záměrně nepřístupnou zahradu přímo ve středu Londýna. Jednou zaujatá mladou dívkou se ale rozvíjí komplexní příběh vražd a pokusí o ně, jak jinak než rostlinnými jedy. Identity a vazby mezi nimi v lidské podobě se odhalují jen velice zvolna a na závěr je třeba ještě obsáhlé objasnění celého pozadí příběhu (to pro mne poněkud zabilo většinu knihy, protože se v tom stejně nedalo dokonale vyznat, stejně jako nečekaně sluníčkový konec - dobrá věc s léčivými látkami jedovatých bylin se zřejmě zázračně podařila...).
Neuhranulo mne to, postavy pro mne byly vesměs dost nepříjemné, ale za originální nápad i jeho většinové zpracování a samozřejmě odhalování tajů rostlinných jedů si autorka určitě 70% zaslouží.

TinaBookBlog
29.12.2021 5 z 5

Geniální. Nejprve jsem si říkala, že to asi teda bude nic moc, protože vše nasvědčovalo tomu, že budu číst jen o podivínské profesorce. Náhle děj začal nabírat na intenzitě. Autorka neprozradila nic navíc a informace dávkovala přesně podle potřeby. Postupně začnete zjišťovat, že vše se vším souvisí.
Zprvu se možná někdo může zamotávat v postavách, protože odpovídají názvům rostlin. Podle mě si na to ale velmi rychle zvyknete. Rozhodně doporučuji!

bookcase
06.11.2021 4 z 5

Zajímavá knížka, něco mezi detektivkou a psychothrillerem, hodně se to točilo kolem pocitů Profesorky a jejího pohledu na vše. Botanika byla zajímavým prvkem příběhu,

Leona333
30.10.2021 4 z 5

Tak této knize a její hlavní hrdince se originalita a jistá neotřelost nedá upřít. Kdo se zajímá o botaniku, květiny všeho druhu, hlavně těch jedovatých... Nebude litovat. Určitě si přijde na své.
Za mě tak trochu jiná detektivka, která za přečtení rozhodně stála.

bagel
07.09.2021 4 z 5

Čekala jsem větší spojení s povoláním hlavní hrdinky a jedovatými rostlinami a měla jsem dost dlouho problémy s přezdívkami jednotlivých osob. Ale celkově hodnotím dost dobře.

Hvězdinka
26.07.2021 3 z 5

Zajímavé, jiné, ale nějak mě to nenadchlo. Přišlo mi to jako dobrý nápad, který byl dotažen jen do konce, ale ne do skvělého konce, neboť kdo je vinen a kdo dokáže s pocitem viny žít?

stesti.s.knihou
23.06.2021 4 z 5

Květy smrti jsou nenápadnou knížkou s průměrným hodnocením, a já se ptám PROČ? Tenhle thriller mě bavil od první kapitoly. Obsahuje originální, neotřelou zápletku, hlavní hrdinkou je podivná bioložka, kterou si ale pravděpodobně oblíbíte, a postupné rozplétání celého případu vás nenechá chladnými.
Eustacia je dámou po čtyřicítce, která svůj život zasvětila studiu jedovatých rostlin. Na střešní terase má zahradu plnou vzácných kusů rostlin, které mohou člověka usmrtit pouhým dotekem. Eustacia je tak trochu divná - jako profesorka biologie má za sebou úspěšnou kariéru, úplně však postrádá základy běžné mezilidské komunikace či empatie. Lidi ve svém okolí vnímá a pojmenovává jako jedovaté rostliny a přisuzuje jim stejné vlastnosti.
Jednoho dne, při péči o svou zahrádku, zahlédne oknem protějšího domu scénu, která jí přitáhne zrak. Nějaký muž zde ubližuje krásné mladé ženě, která si vše nechává líbit. Eustacie, pohlcená ženiným vzezřením, se rozhodne vypátrat, co se v protějším domě děje a co je zač mladá žena, u níž doma se střídají čtyři různí muži. V tu chvíli ještě netuší, že je do celé situace zapletena více, než čekala.
Bála jsem se, že půjde o standardní neoriginální detektivku, opak je však pravdou. Moc mě to bavilo, podobnou zápletku jsem nikdy nikde neviděla, příběh je napsán opravdu poutavě a nenechá vás v klidu. V neposlední řadě budete muset ocenit propletenost jednotlivých postav a osudů, které postupně odkrýváte.

Polík
17.06.2021

Velice se mi líbila botanická část knihy, o různých účincích rostlin včetně těch fatálních, nicméně zápletka mne až tak moc nenadchla. A hlavně mi ten konec přišel uspěchaný.

Katania
04.06.2021 4 z 5

Trochu jiná, ale příjemná detektivka. Mě se to líbilo.

Jajiinka
13.05.2021 4 z 5

Hodnocení 3,5⭐/5⭐

Tento příběh vypráví o podivínské profesorce, která má svou střešní zahradu s dalekohledem. Když jeden den uslyší pronikavý výkřik, využije svůj dalekohled k prohlídce domu naproti a původu tohoto křiku. Tento čin ovšem spustí sérii událostí, které ovlivní její život. Jmenuje se Eustacia Roseová a je profesorkou botanické toxikologie. Stará se o svou rozsáhlou sbírku jedovatých rostlin, které dokážou zabíjet. Sebemenší neopatrnost a hrozí reálné riziko poranění či dokonce smrti.
Kvůli nové posedlosti sledováním své krásné sousedky a jejich neustále se střídajících mužských návštěv, si začala o těchto mužích vést záznamy a pojmenovávala je po toxických kytkách, protože měla dojem, že muži ženu jen toxicky ovlivňují. Vypěstovala si touhu svou květinku – Psyché před těmito toxiny chránit. Poté však dojde k vraždě, za zvláštních okolnosti – jedná se o otravu toxickou květinou. Dokáže Eustacia svou nevinu? A je opravdu tak nevinná? A co když sousedka nevinná květinka, není až tak nevinná?

Velice zajímavě poddaný thriller s detektivní zápletkou. Abych byla upřímná čekala jsem docela jiný příběh. Ale i tak mě to bavilo a zajímalo mě, jak to dopadne. Řekla bych, že skoro geniální je nápad přirovnávat muže k toxické květině. Je to velice originální a k charakteru hlavní postavy to velice sedí. A proč jen skoro? Protože názvy květin se pamatují hůře než jména a občas jsem měla problém s tím, který muž se za názvem květiny skrývá. Charakter hlavní postavy byl velice zajímavý až zvláštní a podivný. Příběh čtivý a uvěřitelný. Vyšetřování a minulost Eustácie mě moc bavilo. Konec byl napsán moc dobře, jen možná trochu urychlený a nedořešeny.

Makůvka
22.04.2021 3 z 5

Propracovaná a čtivá detektivka. Tolik informací o jedovatých rostlinách, jen tak v nějaké detektivce nenajdete. Ale musím se přiznat, že mě zápletka moc nesedla. Ale určitě dost čtenářů si přijde na své.

MMacicekk
12.04.2021 4 z 5

Květy smrti je zajímavě pojatá detektivka napsaná ve stylu klasických detektivek s vědeckým přesahem. Nečekejte tak scény, v nichž se objeví litry krve či výrazná brutalita.

Čtenáře zaujme především charakter hlavní hrdinky, která je, jak jsem již výše uvedla, velká podivínka, nicméně která nebyla taková vždy. Autorka velice chytře propojila vědu s detektivním románem, přičemž téměř všechny postavy pojmenovala podle jedovatých rostlin, což úžasně korespondovalo s myšlením hlavní hrdinky.

Autorka sice vsadila zejména na popisné scény, ale nemusíte se jich vůbec obávat. Lehce vás uvedou do děje a nastíní charaktery rozličných postav, které se v románu představí. Odehraje se zde i mnoho poutavých a chytrých dialogů, díky nimž se dozvíte spoustu zajímavostí o jedovatých rostlinách, jejich jedech a účincích na organismus.

Jelikož se v příběhu odvíjí více dějových linek, respektive pohledů různých, zdánlivě s příběhem nesouvisejících postav, může čtenář zpočátku tápat, ale pokud jste pozorný čtenář, vzájemné souvislosti vám neuniknou a v závěru vám dají smysl.

Nejedná se tedy o žádnou oddechovou literaturu, ale o chytře a originálně promyšlenou detektivku, která, pokud se vám trefí do nálady, příjemně překvapí.

book_loverka_
05.04.2021

Velmi originálně pojatý thriller, kde se do vyšetřování pouští podivínská profesorka zajímající se o jedovaté rostliny. Musím zmínit, že je to velice promyšlené. Profesorka používá pro jednotlivé podezřelé muže přezdívky podle jmen jedovatých rostlin a jejich vlastností. V knížce se objevuje Kýchavec, Náprstník, Skočec a Durman. Je potřeba se neustále soustředit, aby vám neunikly žádné podrobnosti a souvislosti. Ze začátku mi příběh nedával moc smysl a jen těžko jsem se v něm orientovala. Ale na konci vám autorka dokáže, že to všechno tak mělo být a zapadá to do sebe. Tento thriller se mi úplně netrefil do nálady, nicméně ho obdivuju a doporučuju ho všem milovníkům složitějších thrillerů, případně zájemcům o botaniku.
3,5⭐️/5⭐️

Pípasek
24.03.2021 5 z 5

Přesně, tady to bez soustředění opravdu nejde, ale zase budete chytřejší. Alespoň v jedovatých rostlinkách. Paní profesorka je tedy svéráz, kterému nevadí ani když ji pomočí kočka. Ač profesorka, bláhově si myslí, že to lze vyprat. Někdy se lze u thrilleru i pobavit

mikika
22.03.2021 4 z 5

chytrá a originální detektivka s opravdu zvláštní hrdinkou.. Profesorka je kapku podivínka, a všechno kolem ní se točí okolo rostlin. takže i různí podezřelí mají botanické přezdívky a abyste stíhali souvislosti a zvraty, je nutné zapojit vlastní mozkovnu a soustředění. obzvlášť ten závěr si musíte maličko odvodit, ale aspoň nehrozí zakrnění...

Danago
11.03.2021 4 z 5

Velice zvláštní a originální detektivka.
Tentokrát se, vedle laxní policie, do případu vloží profesorka Eustacia Roseová expertka na botanickou toxikologii.
Eustacia se během děje stává, v určitém momentě, pozorovatelkou dívky od naproti, posléze se s ní spřátelí a když se zdá že dívku někdo unesl, profesorka její zmizení nahlásí na policii, zároveň však taky vede své vlastní pátrání.
Mezitím zemře na otravu (neznámým jedem) muž, s nímž se pozorovaná dívka Simone stýkala a sama profesorka měla s tímtéž mužem v minulosti velké potíže. A v tuto chvíli se stává právě naše profesorka podezřelou a podle toho se s ní i zachází.
Přesto se stále nevzdává a chce najít souvislosti a vysvětlení úmrtí muže a zmizení své přítelkyně Simone.
Odpovědi se nachází v jedovatých rostlinách a v minulosti.

Knížka je naprosto originální právě pro postavu profesorky, která je podivínka, oddaná jen své práci a svět kolem ní je matoucí. Je zajímavé až dojemné vidět, jak se s neznalostí pokroku potýká, jak ji udiví pro nás již běžné věci, jako kávovar nebo mobilní telefon.
Profesorka je jednoznačně hlavní postavou knihy , ale máme tu i další , které se všechny postupně propojí a na konci knihy se čtenáři dostane plného vysvětlení.

Líbila se mi neobvyklost nápadu , kdy se v ději hojně používá názvů rostlin, které zde plní několik funkcí. Profesorka jejich názvy používá místo jmen všech postav v knize a že to dokonale sedí. Díky těmto rostlinným jménům jsem se v knize perfektně orientovala. A knížku to velice zajímavě okořenilo.
Rozhodně jsem netušila, kolik je nebezpečných rostlin a jakým způsobem působí a v nepravých rukou se můžou stát nebezpečnou zbraní.

Kniha je zvláštní svým pojetím, nemáme zde spousty mrtvých, žádné krvavé a brutální vraždy, vše je založeno na tzv. chytré vraždě, kdy je jen velmi těžké zjistit zda se jedná o nehodu nebo vraždu.

Knížka má několik překvapivých zvratů, přesto plyne poměrně pomalu a čtenář u ní musí přemýšlet.
I když jsem měla určitá podezření, přesto musím přiznat že se v průběhu čtení měnila.
Závěr je velice zajímavý a člověka nutí k zamyšlení.
I graficky je kniha originální, nechybí poněkud zlověstné ilustrace.

Možná ,na to jak si autorka s dějem vyhrála , tak konec může na někoho působit poněkud uspěchaně. Ale myslím , že to tak muselo být, závěrečné vysvětlení bylo logické a já jako čtenář jsem jej už nutně potřebovala další natahování knihy by asi bylo na škodu.
Pro čtenáře, kteří nehledají brutální vraždy ale zajímavou originální detektivku můžu jen doporučit.

Přiznám se, že je zde jedna překladatelská chyba, alespoň pokud se nemýlím, a to , že žena se vdává a ne žení. Tuto chybu jsem už v mnoha knihách zaznamenala, pokud byl překladatelem muž. Takže váhám jestli se to může takto použít nebo je to opravdu chyba.