Kvantový vesmír

Kvantový vesmír https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206975/bmid_kvantovy-vesmir-fNS-206975.jpg 4 10 4

Vše, co se stát může, se také stane. Autoři knihy Proč platí E=mc2 přicházejí s exkurzí do další oblasti moderní fyziky – do fyziky kvantové. Text postupuje historicky a připomíná nejprve klasické Newtonovy zákony. Potom se už dostáváme k radioaktivitě a otázce, co to vlastně je částice. Autoři kladou důraz na dvouštěrbinový experiment a zavedení pojmu vlnění. Komplexní vlnovou funkci a sčítání vln vysvětlují pomocí analogie s ručičkovými hodinkami nacházejícími se v každém bodě prostoru. Dostáváme tak mimo jiné i slavný Heisenbergův princip neurčitosti. Díky Pauliho vylučovacímu principu zase pochopíme stavbu atomů a princip polovodičů a tedy i tranzistory jako základ dnešních počítačů. V závěru knihy se podíváme na standardní model částicové fyziky a skončíme Higgsovým bosonem a původem hmotnosti částic. Jako krásný příklad aplikace kvantové teorie a speciální relativity se v poslední kapitole dozvíme, co se děje, když umírá hvězda a co po ní zůstane.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

The Quantum Universe: Everything That Can Happen Does Happen , 2011


více info...

Přidat komentář

R.A
05.11.2023 5 z 5

(audio, anglicky)
Jako audiokniha to bylo trošičku náročné na sledování (čti: pobrala jsem to až na druhý pokus, ale stálo to za to) hlavně kvůli četným a recitacím docela obsáhlých matematických vztahů, a protože se mi nechtělo lovit obrázky v přiloženém pdf. Pro někoho, kdo absolvoval až do konce Vesmír v kostce, je to příjemné čtení před spaním. Přijde mi užitečné získat přehled o pojmech, kterými s oblibou žonglují šarlatáni a přikládají jim takové významy, jaké se jim zrovna hodí.

pan_Vaclav
08.03.2023 5 z 5

Považuju knihy obou autorů, Proč platí E=mc2 a Kvantový vesmír, za brilantní úvodní přehledy o moderní fyzice. Snad jen kniha Fyzika jako dobrodružství poznání od Einsteina a Infelda mě okouzlila podobně a obohatila moje pochopení pro fyziku, byť stále úsměvně povrchní. Cox a Forshaw nepostupují při výkladu historicky, ale věcně, podél myšlenkových souvislostí, které vedou k poznatkům relativistické, resp. kvantové fyziky, a také to otevřeně deklarují. Čtenář se tak nevyhne matematickým pasážím, které jsou ve druhé knize přece jen zapeklitější, ale dokáže je sledovat bez zvláštní matematické průpravy a může se spolehnout, že autoři vyjádří stěžejní myšlenku v přirozeném jazyce. Jsem rád, že knihy nejsou jen sbírkou bombastických fyzikálních kuriozit a staví naopak přirozenou hráz zadržující zjistřenou představivost anebo bezhlavou snahu odvozovat dalekosáhlé filosofické důsledky.


vitek.sk
22.09.2014 4 z 5

Velmi solidní kniha na téma kvantové fyziky, která ale přecejen, dle mého soudu nedosahuje kvalit například knihy "Nový kvantový vesmír". Nemohu ji také doporučit úplným začátečníkům, není totiž napsána zcela bez použití matematického aparátu a složitější fyziky, možná tedy budete muset číst některé pasáže několikrát, abyste je více pochopili. Naopak velice oceňuji závěr, kde se velice obšírně popisuje aplikace kvantové fyziky na velké objekty, konkrétně na hvězdy v konečném stádiu vývoje. Celkové hodnocení je tedy 80%.

zahadum
24.06.2014 4 z 5

Pomerne komplikovaný pohľad na kvantovú mechaniku, dvaja autori a polovica knihy je v duchu matematiky...komplikovaných vzorcov a grafov...nič pre človeka ktorý len začína spoznávať kvantovú fyziku....knižka je ale nová a sú v nej najnovšie informácie vrátane špekulácie o Higgsovom bosone.

Štítky knihy

vesmír kvantová fyzika

Autoři knihy

Brian Cox
britská, 1968
Jeff Forshaw
britská, 1968

Kniha Kvantový vesmír je v

Přečtených13x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst24x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x