Kumpáni

Kumpáni https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118232/bmid_kumpani-sbl-118232.jpg 3 4 3

Kumpáni zaujímají v Romainsově tvorbě zcela zvláštní postavení. Jsou knihou mladosti, půvabnou, plnou nespoutaného galského humoru, tak pevně zakotveného ve francouzské literární tradici od dob Rabelaisových, humoru vynikajícího bujností a fantazií. Romainsovou ctižádostí je dostat se pod krunýř konvence, nadlehčit tíhu života, prostřednictvím umění slova dosáhnout na chvíli jakési úlevy od všedních problémů. Humor Kumpánů je navíc nesen poezií, láskou k věcem pozemským, k drsné i něžné hmotnosti země. Kumpáni proto zůstávají stále svěží, jako byli v době, kdy vyšli poprvé.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les Copains , 1913


více info...

Přidat komentář

žlučníkář
30.06.2020 3 z 5

Někdy jsem se smál, jindy zase nechápal. Partička vožungrů vymejšlí hovadiny jako každej, kdo se v pátek slušně vykropí. Moc jsem nepochopil, proč jim padly do oka zrovna tyhle dva zapadákovy, ale čert to vem. Na to se při páteční noci a velký outratě nikdy nekouká.

Kanadská noc v kasárnách? Proč ne. Ale trik se špičatym kloboukem a živou sochou? Jestli tohle místní obyvatele vystrašilo, tak si nezasloužej nic jinýho, než aby se jejich město připláclo k zemi obřím camembertem. To by se pak ten zapadákov líp rýmoval s tim včerejším Ambertem.
Když vožungři splněj svuj plán, vydaj se na čundr do hor. Chtěl bych vidět ty jejich ruksaky, jak se jim do nich vejde tolik flašek a žrádla na hostinu, která určitě zažene i pocity mokrejch střevíců a puchejřů o velikosti camembertu. Zase ten camembert, pořád mě pronásleduje a já v ledničce nemám ani jeden.

Půlku jsem toho nepochopil a půlkou jsem se celkem i bavil. Líbilo se mi, jak si vožungři uměj užít život a s ničim si nedělaj žádnou starost. Možná jsou to zakladatelé frantíkovský odnože nějakýho punku. Po návratu z čundru si určitě zalezli do svý nálevny a vymejšleli další hovadinu, ale o tom se nikde nepíše ani ťuk.

Tě pic

Palivo
29.09.2019 3 z 5

Bom dia.

Tahle knížka je o kumpánech, což je cizí termín pro vzácné uskupení francouzských mužů, kteří spolu nemají sex, jen tak jezdí po vesnici na kolech a nekradou bagety. Tahle skupinka je navíc dost šibalská a když se ze začátku nalejou v hospodě, napadne je, že zničí dvě městečka, protože prostě proto. Zcela tomu rozumím. Já bych klidně hned zničil Prostějov a Rusko. A tak se postupně převlečou za sochu, nebo spustí falešné vojenské školení, což mi dost připomínalo slavné filmy s Les Bažantos. Kniha je dost taškařice, takže doporučuji nosit v tašce. Já ji tam nosil a dost jí to svědčilo, takže 7/10 a doufám, že to všem dává smysl.


eraserhead
07.06.2017 3 z 5

V předmluvě ke knize je zmiňován J. Hašek a ano, román nejednou padá přesně do jeho stylu bláznivého humoru (i když tak nějak po svém). První kapitola je toho nejlepší ukázkou a je to ale , naneštěstí, právě ona, která je z celého románu nejzábavnější a nejzajímavější. Hned druhá kapitola zmate natolik, až si čtenář není jistý, zda čte stejnou knihu. Některé další kapitoly (v kasárnách, při kázání v kostele) se první částečně vyrovnají, ale román jako by již ztratil dech. Závěr je pak již jen pusté mlácení slovy.

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Jules Romains
francouzská, 1885 - 1972
1920  0%Na březích Villete
1972  65%Kumpáni
2008  76%Království těl
1931  80%Psyché 1.díl: Luciana
1938  0%Lidé dobré vůle - Honosní