Kult rozumu a nejvyšší bytosti

Kult rozumu a nejvyšší bytosti https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313914/mid_kult-rozumu-a-nejvyssi-bytosti-ZmD-313914.png 4 5 2

Úvaha o kultické stránce určité fáze velké revoluce francouzské. Velkou revolucí se autor zabýval hodně a stále znova: filosoficky i politicky. Analyse a kritika "náboženských" projevů revoluce uvádí do ohniska Masarykovy filosofie dějin, v níž problém reformy, reformace, revoluce a otázka náboženská má význam podstatný. Stať přes příležitostnou povahu rychlého náčrtu svým pojetím, tématem zapadá do ústřední linie Masarykova zájmu a myšlení.... celý text

Přidat komentář

Sybelle
21.04.2023 4 z 5

Krátké historické pojednání o méně známé stránce francouzské revoluce. Běžně se učí nebo píše o této revoluci z hlediska politiky a ekonomie. Ale z tohoto pojednání se člověk dozví více o vztahu revoluce a církve a co zasahovalo do života běžného člověka. Je to užitečné a přehledné doplnění náhledu na tuto historickou událost.

pismeno
02.02.2019

Přehlížená, až zcela neznámá, linka děje Velké francouzské krvavé revoluce .. hrátky mocných a posléze guillotinovaných s vírou a nevírou. Zajisté méně významné, než některé jiné momenty tehdejšího revolučního dění. Přesto, zdá se mi, jako bych na okamžik lépe chápal do současnosti přetrvávající, nad okolí důraznější, snahu francouzského státu nemluvit do víry, oddělit striktně víru od státního života. Dnes nikáb na veřejnosti či ve škole, to je jedno... Mají proč. I tahle část jejich dějinné zkušenosti asi mohla zabolet.

Hvězdičkování ne, je to vpodstatě vědecký článek. Beletrie nikoliv. A vědecký člýnek jen zlehka, taková črta. Je to tak psáno i v doprovodných textech u vydání. Možná tehdy vydáno v povinné úctě k "tatíčkovi Masarykovi", když nakladatel na významnější titul nedosáhl? Zdá se. Pro mě dávalo smysl přečíst si to, když mi to přišlo do ruky. Když jsem přetl pár dalších jeho textů, z jakých psal autor stanovisek a tak dál. Že by bylo potřeba se po tomto útlém svazečku shánět, to zas asi ne.