Kudy kam mezi Berounem a Prahou

Kudy kam mezi Berounem a Prahou https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526749/bmid_kudy-kam-mezi-berounem-a-prahou-655aab56e9ace.jpg 5 1 1

Podtitul: 22 výletů po nejkrásnějších místech na jihozápad od Prahy. Za krajinou, která vybízí k objevování, není potřeba putovat míle daleko, leží za humny. Vydejte se s námi do míst, kam jezdíval už Karel IV., do lesů, ve kterých se v dávných dobách zdržovali loupežníci, do podzemních chodeb ukrytých v bohaté krasové krajině, na dávná keltská hradiště, k ševelícím potokům i k romantické Berounce, na rozhledny i skryté vyhlídky, do divokých roklí, malebných údolí i ke stinným skalám starých lomů. Naše výlety vám představí kromě nejvyhlášenějších krás také ty méně známé, a dokonce i ty, které často zůstávají neprávem bez povšimnutí. U každého výletu najdete: přehled všech zajímavostí, které po cestě uvidíte přesný a přehledný popis trasy včetně délky, převýšení a náročnosti terénu dopravní spojení alternativní trasy... celý text

Přidat komentář

Sidonka3
20.11.2023 5 z 5

Provedením klasický, podrobný, velmi přehledný, starý dobrý průvodce s autorčinými kvalitními fotografiemi. Ocení ho zvláště ti, kteří ještě neovládají mapy v mobilu nebo si chtějí dát digitální detox a jít jen po tur.značkách pomocí papírového průvodce (rozměrově menšího formátu), prostě jako za starých dobrých časů. Turistický průvdoce je letošní (z r.2023) a obsahuje tedy čerstvé informace. Trasy jsou převážně kratší, většinou pod 10 km. Nejkratší má dokonce jen 3 km! Pár jich má kolem +- 13 km . Dokonce asi tři jsou delší a to pro někoho už s těžko akceptovatelnou 20km délkou. Tedy ideální trasy pro člověka, který s turistikou začíná a chce začít kratším výletem za městem, musí se teprve rozchodit jednodenními výlety, také pro starší lidi, rodiče s dětmi. Podobných průvodců je málo, většina na které jsem narazila jsou minimálně 20-30km a výš denně, což je normální délka pro zdatného turistu, nikoli toho příležitostného.

Informace jsou dostačující a přitom nezahlcující. Obsahuje info pro koho je stezka vhodná (i pro kola nebo maniny s kočárky?), délku trasy s případnými alternativami cestami jako jsou zkrácené trasy (různé km). Nechybí náročnost terénu. Zda se dá dostat do výchozího a z cílového místa autobusem nebo vlakem . Je zde uvedené převýšení, mnoho fotek a hlavně Ok text popisující podrobně cestu. Oceňuju kromě klasického z bodu A do bodu B se dostanu po žluté a u rybníka na rozcestí se napojím na modrou, i zmínku o tom, že nás čeká stoupání do kopce po štěrkové cestě, což není ideální pro člověka s bolavými koleny. Podrobnosti typu kde je přístřešek s lavičkami na odpočinek nebo že za zatáčkou minu osamělé stavení s červ.střechou, ještě doplněné informací k čemu kdysi sloužilo a k čemu nyní a jiné zajímavosti i k obyčejnějšímu místu, které míjím. Cesta je tedy podrobně popsaná a nemělo by nás nic překvapit, natož pak aby člověk musel někde bloudit.
V okénku se dozvídáme něco o místě - dané přírodní nebo architektonické památce.
Ideální dárek pro Pražáka, který chce do přírody bez složitých přestupů v hromadné dopravě, kterému jsou rozlehlé městské parky krátké a dálkové trasy zase moc dlouhé. Průvodce v brožované vázané knize na křídovém papíře se autorce povedl. Doufám, že nakladatelství vydá ještě něco podobného, buď zase kolem Prahy, nebo třeba popíše možné toulky i kolem jiných velkých, hlučných, rodákům již okoukaných měst, kteří zatouží po blízké a dostupné přírodě.

Štítky knihy

Praha toulky, výlety Beroun Berounsko turistické průvodce

Autorovy knížky

2023  100%Kudy kam mezi Berounem a Prahou

Kniha Kudy kam mezi Berounem a Prahou je v

Přečtených1x
Chystám se číst1x