Clařino tajemství

Clařino tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516302/mid_clarino-tajemstvi-RPS-516302.jpg 4 19 7

Lákavá jídla, zakázané milostné pletky a intriky na dvoře španělského vévody. Španělsko v roce 1720. Clara Belmonteová, která vyrostla v rodině váženého lékaře, se bojí o svou budoucnost, protože po otcově náhlé smrti zůstala bez prostředků a ochrany. Současně trpí závažnou chorobou: jakmile opustí uzavřené místnosti, nebo vykročí na volné prostranství, přepadnou ji panické ataky. Naštěstí má mimořádný dar – vášnivě ráda vaří a dokáže vykouzlit ta nejnápaditější a nejchutnější jídla. Díky výborným referencím je zaměstnána jako pomocná kuchařka v luxusním panském domě vévody z Castamaru. Kulinářské požitky okamžitě probudí vévodův zájem o novou kuchařku. Přísná společenská pravidla však bližší vztah mezi aristokracií a služebnictvem nedovolují. Přesto vévoda Claře poskytne vzácné kuchařské knihy se skrytými poznámkami a šťastná kuchařka mu „odpovídá“ naprosto fantastickými jídly. Zakrátko ovšem začnou u dvora kolovat drby a mezi zaměstnanci domu narůstá vůči Claře a jejímu vlivu na vévodu značná nelibost…... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

La cocinera de Castamar , 2019


více info...

Přidat komentář

alnahu
01.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Nenáročny historický příběh, který nás zavede do Španělska roku 1720.Tam žije hlavní hrdinka Clara Belmonteová v rodině vážného lékaře,otec dohlíží na její vzdělání.Po jeho náhlém úmrtí zůstane Clara bez prostředků a musí se o sebe postarat.Její velkou zálibou je vaření a to jí přivede do domácnosti zdejšího vévody z Castamaru.Její začátky v zdejší kuchyni nejsou lehké,musí čelit nepříjemné hospodyni,která zde vládne v celé domácnosti.Mezi Clarou a vévodou,díky novým jídlům vznikne zvláštní pouto.Těšim se na další díl,jak se bude vztah mezi nimi rozvíjet a jestli Clara ústrojí zdejším intrikám.

Szilvia1
06.03.2024 5 z 5

Pěkná historická romance,kde je plno intríg,jídla,tajemství,které má každý v tomto příběhu.Příběh je i napínavý,je tady víc linek,které až v druhém díle budou mít rozuzlení,a na to jsem zvědavá,jak se všechno vyřeší.


dr.romca
15.02.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala, ale problém mi dělaly jména a tituly....Děj se v prvním díle nikam moc neposunul. Asi se podívám i na filmové zpracování na Netflixu.

bookcase
03.08.2023 5 z 5

To bylo skvělé, moc dobře se mi to četlo, po dlouhé době historický román, který měl vše - romantiku, intriky i dobré jídlo.

Venezia
27.03.2023 4 z 5

Historický román, kde veľa histórie nie je. Zato kopec intríg a tajomstiev. Ale číta sa to dobre.
Za plus považujem, že autor popisoval, čo presne kuchárka varila, aj sa mi slinky zbiehali. Škoda, že na konci knihy nie sú recepty. A taktiež názvy kuchárskych kníh.
Čudné bolo že návšteva kráľa a kráľovnej bola odbavená pár slovami. Veď pre služobníctvo by to musel byť zážitok na celý život, o ktorom by rozprávali ešte aj vnukom.
Seriál môže byť vďaka kostýmom a interiérom ok, niekto na csfd ho prirovnal k Nebezpečným známostiam.

Ahmose
12.12.2022 4 z 5

Historické romance bežne nečítam. Keď som si ale všimol, že túto knihu napísal muž (pretože typicky tento žáner píšu ženy) a odohráva sa v historickom Španielsku, tak som si povedal, že ju skúsim. Trošku som sa obával, že to bude typická presladená červená knižnica, ale som veľmi milo prekvapený. Kuchárka z Castamaru je niečo medzi historickou romancou a historickým románom. Je písaná jednoducho a tak, aby každý čitateľ všetko pochopil a nič neostalo nevypovedané. To ju síce robí predvídateľnou, ale o to dostupnejšou širokému publiku. Autor sa nenechal uniesť príbehom, drží sa historických súvislostí a popri sledovaní hlavnej dejovej linky nám objasňuje reálie z dejín Španielska. Postáv je v knihe pomerne dosť. Text písaný z pohľadu Clary tvorí možno 50% knihy, zvyšok sú ostatné postavy. Nie som si istý či to bolo naozaj nutné, ale v zásade mi to neprekážalo. Myslím, že si autor mohol odpustiť dlhé vymenovávanie toho, čo všetko sa podávalo na hostine. Kniha síce obsahuje miestami telenovelové prvky a nespadol som z nej na zadok, ale čítanie som si veľmi užil. Odporúčam hlavne milovníkom histórie, Španielska a dobrého jedla. Teším sa druhý diel.

Ladiva
28.10.2022 2 z 5

Táto kniha bola pre mňa krok vedľa. Očakávala som zaujímavý príbeh hlavnej hrdinky a miesto toho som čítala telenovelu, ktorá pôsobila, akoby niekto len prepísal televízny scenár do knihy. Dej bol totálne predvídateľný, charaktery postáv čierno-biele a hlavná hrdinka dostala minimum priestoru. Po 2.diele už ani nesiahnem.