Kterak Západ zbloudil - 50 let ekonomického bláznovství a neúsporná rozhodnutí, která nás čekají

Kterak Západ zbloudil - 50 let ekonomického bláznovství a neúsporná rozhodnutí, která nás čekají https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267542/bmid_kterak-zapad-zbloudil-50-let-ekonom-Px6-267542.jpg 3 8 3

Výstižná a čtivá zpráva o současném úpadku hospodářské nadvlády Západu. Jak kvůli chybné hospodářské politice v uplynulých padesáti letech nejvyspělejší a nejbohatší státy světa promarnily své dominantní postavení? Podle ekonomky D. Moyové jsou příčiny hospodářského úpadku tři: za prvé západní svět většinu kapitálu investoval špatně, za druhé pracovní síla na Západě příliš zdražila a za třetí se začala snižovat produktivita obecně. Základním rysem naší společnosti už není inovace a progresivní myšlení. Místo toho jsme krátkozraká a lhostejná civilizace, které nejvíc záleží na spotřebě. Jaká opatření je třeba přijmout? Moyová ve své knize nabízí řešení.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Academia
Originální název:

How the West Was Lost: Fifty Years of Economic Folly--and the Stark Choices Ahead , 2010


více info...

Přidat komentář

momo67
29.08.2022 4 z 5

Kniha bola napísaná v roku 2009. Takže môžeme posudzovať. Trump sa pokúsil presadiť jeden z možných scénarov - izoláciu Ameriky, ale bol prevalcovaný globalistami. Tí však narazili na tých čo sa nechcú v ich prospech vzdávať národného bohatstva. A dnešok je dôsledok tohto stretu.

KapitánSmrt
12.11.2019 3 z 5

Kniha je rozhodně zajímavá, bohužel také jednostranná. S tím, že západ a jeho ekonomická síla upadá, asi nemá cenu polemizovat. Důvody jsou zde popsány také přesvědčivě. O úpadku školství píše ve svém komentáři i kolega níže. Bohužel celá kniha je v zajetí současného ekonomického paradigmatu, myšlenky, že úspěch dané kultury lze poměřit výhradně ekonomickými ukazateli. Už se nehodnotí smysluplnost inovací, spokojenost lidí s vlastním životem a jejich životní úroveň, potažmo smyslplnost samotné práce. Kacířská otázka, proč bychom se měli snažit být více konkurenceshopnější a tedy snižovat mzdy? Proč jsou ekonomické ukazatele důležitější, než cokoli jiného?


hanak_v_exilu
04.12.2018 4 z 5

Na knize mě zaujaly dvě věci. Jak elegantně, přístupně a přitom dostatečně odborně popisuje rezignaci Západního světa na ekonomickou dominanci, a také s jakou samozřejmostí autorka odepsala Evropu. Západ zbloudil, to je téměř jisté. Všeobecný ústup od technických oborů a průmyslu není záležitost posledních několika let. Česko bylo od tohoto vývoje do jisté míry chráněno železnou oponou, potažmo důrazem Východního bloku na průmysl. Západ se ho ovšem bezstarostně vzdal a teď trpce zjišťuje, že z jeho inovací bohatnou jiní. Evropa napnula svou energii do přeformátovávání společnosti, projektování nových paradigmat a neúspěch svých dětí ve vzdělávacím procesu řeší postupným snižováním nároků. O prioritě výzkumu a vývoje se jen mluví. Snaha o vysoce vzdělanou, konkurenceschopnou populaci? Ne, my jsme si vybrali inkluzi.

Autorovy knížky

Dambisa Moyo
zambijská, 1969
2015  68%Kterak Západ zbloudil - 50 let ekonomického bláznovství a neúsporná rozhodnutí, která nás čekají