Krysařův deník

Krysařův deník https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136581/mid_krysaruv-denik-wT7-136581.jpg 4 52 14

Příběh o muži, který nenávidí lidi, a aby jim škodil, vycvičí si krysy...

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Ratman's Notebooks , 1975


více info...

Přidat komentář

kruppe
25.01.2022 4 z 5

Krysař naruby. Se všemi detaily. Co kdyby krysař nevyháněl krysy z měst, ale naopak je využíval pro své drobné pomsty. Co kdyby krysař byl tou nejhorší, nejpodlejší krysou ze všech. A co kdyby si takovýto zakomplexovaný maloměšťák, absolutně bezpáteřní, zřídil ve sklepě svého domu krysí kolonii a vycvičil si ji, aby jej poslouchala na slovo. Pokud Vás některé z kdyby zaujalo, dejte Gilbertovu dílu šanci a začtěte se do něj...
PS. Četl jsem vydání z roku 1980 a překladatelka Helena Kryštofová si plete deratizaci a deratifikaci (celou knihu používá tento pojem, který znamená úplně něco jiného!!!), používá i na tu dobu archaické weekend, patvar interwievovat někoho atd. Doufám, že v pozdějším vydání už toto není.

Smajla
30.01.2021 2 z 5

No, tuhle knihu jsem měla rozečtenou aspoň rok... Dostala jsem se tak do čtvrtiny, a protože mě příběh hrozně nudil, tak jsem ji odložila na neurčito. Nedávno mi bylo řečeno, že opravdu stojí za to ji dočíst, tak jsem se hecla a dočetla ji. Verdikt? Tak do třetiny pro mě celkem nuda, ale potom se už začne příběh hezky rozvíjet a nakonec si kniha svou hrdost uhájila. Hlavní "hrdina" mě naplňuje rozporuplnými pocity, ovšem vesměs nepříjemnými, ale třeba jeho vztah se Sokratem mi silně připomíná vztah můj a mé kočky, proto nechápu proč udělal to, co udělal, nebo spíš neudělal. Pak se zdá idyla na konci jako velice nespravedlivá. (A závěr následně velice uspokojivý.)


SSTknihy
06.06.2020 5 z 5

Fascinující, až hororově laděný příběh zakomplexovaného úředníčka, který se mstí světu za svou vlastní bezvýznamnost a nicotu. Pro svou pomstu zvolí armádu vpravdě podivnou – inteligentní hlodavce, ve kterých spatřuje férovější, věrnější a oddanější přátele, než by kdy mohl najít v lidech, kteří pro něj měli vždy jen slova pohrdání a nezájmu. Čím více se noříme do myšlení a pohnutek hlavního hrdiny, tím víc je jasné, že nebezpečným tvorem zde nejsou krysy, ale uťápnutý despota a lidská nula, která si zrůdně užívá nečekaně nabyté moci.

ikorka
15.07.2018 3 z 5

Kniha o zakomlexovaném nebožákovi, který neuměl přijmout realitu jinak než pomstou. Čím kdo zachází, tím taky schází. Příběh mě nijak nenadchnul, prostě příběh. Dočetla jsem to jen proto, že kniha samotná není moc velká ani tlustá.

mulderka
12.09.2017 4 z 5

Působivý psycho-SF-horror, v němž nejděsivější nejsou lidožravé krysy, ale postupně čím dál víc šílenější mysl zakomplexovaného losera, který konečně objevil svou asi jedinou zvláštní schopnost a ...

rarášek
06.09.2017 5 z 5

Na tuhle knížku jsem se chystala hned poté, co jsem v televizi viděla Krysaře Willarda a zjistila si, že je to podle knihy.
Po přečtení knihy musím napsat, že film a kniha jsou si v pár věcech podobný, ale jinak se od sebe hodně liší.
Kniha se četla velmi dobře, jediný, co bych vytkla to, že je to deník a tak bych čekala lepší oddělení s datem, kdy to napsal.
Knihu jsem si přečetla taky z toho důvodu, že mám ráda potkany a právě mám doma dva, bílou Daisy a hnědou Prašivku. Sokrata i Bena jsem měla ráda, myslím, že ten člověk rozhodně neměl podceňovat Benovu inteligenci, nakonec se mu to vymstilo. SPOILER! Velmi mě ničí ta část, kdy Jones zabíjí Sokrata a on proti tomu nic neudělá, nijak nezasáhne. Tehdy jsem si uvědomila, že bych nikdy nedovolila, aby někdo ublížil mým potkankám. KONEC SPOILERU!
Na závěr bych ráda napsala, že podle mě si svůj osud zasloužil. To on to všechno začal a takhle zbaběle to chtěl ukončit, ale Ben a horda krys ho nakonec vytrestali. Kniha je rozhodně lepší než film, ale můžu doporučit obojí pro srovnání. :)

Plavkyně
24.03.2017 4 z 5

Knihu jsem četla před několika lety. Přesto si příběh pamatuji, tolik na mě zapůsobil. A také vím, že už ji nikdy číst nechci - bylo mi při čtení místy fyzicky špatně. Ale to jen dokazuje, že se autorovi jeho záměr skvěle podařil.

OSTROVID
05.02.2016 5 z 5

Výborný hororový příběh plný odvážných hlodavců a zbabělých úředníků:-) Hlavního lidského hrdinu nebudete mít rádi, budete spíš fandit hlavnímu krysímu hrdinovi. Příznivcům strašidelných příběhů doporučuji...

woodward
17.08.2015 3 z 5

Není to špatně napsané, myšlenka je celkem jasná, konec naprosto předvídatelný. Dám tři hvězdy, protože "tři mínus" dát nemůžu.

Ruxandra
18.09.2013 3 z 5

Příběh je velmi zajímavý, ale rozhodně není z těch, které bych někdy chtěla číst znovu. Co se mi na knize líbilo byl vztah hlavního hrdiny a Sokrata, o to víc je mi záhadou jak hrdina mohl dopustit co dopustil...

kamilen
25.01.2013 5 z 5

Sama jsem chovala potkanice a vím, co dovedou. Napětí od začátku do konce. Nepodceňovala bych inteligenci menších tvorů...a zvrácenost lidské mysli.

Charley
04.11.2011 4 z 5

Hodně zajímavá knížka, líbil se mi vztah mezi hlavní postavou a Sokratem - jak byla krysa jedinou bytostí, kterou měl (dokázal) mít rád. Ukazuje to také to, jak se může člověku vše vymknout z rukou.

nightlybird
30.11.-0001 4 z 5

Dovolím si jako komentář volně ocitovat z doslovu Františka Frolicha " ... je ale varováním před krysí mentalitou a krysím jednáním". I když si myslím, že použití slova krysí je v této souvislosti je třeba chápat jen jako metaforu a nemá s charakterem tohoto živočišného druhu pranic společného.

Ewicka
30.11.-0001 5 z 5

super knížka!

Štítky knihy

zfilmováno krysy

Autorovy knížky

Stephen Gilbert
severoirská, 1912 - 2010
1980  88%Krysařův deník

Kniha Krysařův deník je v

Přečtených74x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce40x
Chystám se číst18x
dalších seznamech1x