Krvácajúce city

Krvácajúce city https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126997/bmid_krvacajuce-city-126997.jpg 4 18 7

Charlie Wales, čerstvý absolvent univerzity humanitného smeru v Edinburghu, túži dosiahnuť v živote všetko. Zvábený vidinou života v Londýne, zamestná sa ako finančný analytik v investičnej spoločnosti Silverbirch, aby čo najrýchlejšie zbohatol a zabezpečil sebe i svojej osudovej študentskej láske Francúzke Vero bezstarostnú budúcnosť. V nástrahách veľkomestského života, plného nebezpečných večierkov okorenených alkoholom, drogami a neviazaným hýrením však pomaly stráca vlastnú identitu a ocitá sa v labyrinte svojej existencie. Dočasnosť úspechu v práci v súkromí a honbe za kariérou a za láskou strieda pocit vyhorenia, osamelosti a pretrvávajúcej bytostnej nespokojnosti. Autor románu Alex Preston realisticky, nevšedne otvoreným, až krutým spôsobom odhaľuje najpálčivejšie problémy dnešného moderného človeka vo svete zmietanom nielen krízou neistých, často falošných hodnôt, ale predovšetkým krízou morálnych hodnôt, ktorá devalvuje medziľudské vzťahy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

This Bleeding City


více info...

Přidat komentář

Maraiser
29.04.2024 3 z 5

Nebavilo, nějak mne to nebavilo. Začátek roztahaný, prostředek skvělý a posledními stranami jsem už jen listoval, abych se dozvěděl, jak došlo k tomu, co je zmíněno na začátku.

Dada077
25.07.2019 5 z 5

"V bezhlavom úniku za dobrodružstvom sme sa vlastne hnali preč z mladosti do budúcnosti zbrázdenej vráskami. Sklamaní. Nikto nás však vtedy nezastavil, aby nás varoval a priamo nám povedal, že by sme si mali túto prítomnosť vychutnávať, nasávať bezstarostné chvíle plnými dúškami a navždy si v srdciach uchovať svoje city - veď už onedlho to bude všetko, čo sme mali."


zdtrader
25.01.2015 4 z 5

Ve srovnání se CityBoy, která byla psána především jako komunistická esej, kvalitní dílo. V tomto světě se pohybuji již mnoho let a osobně pochybuji, že autor na pozici makléře opravdu pracoval. Nicméně pohled do života a hlavy investičního makléře sedí, hlavně ten závěr. Za sebe mohu doporučit.

Belatris
21.07.2013 5 z 5

Přečtena za necelé tři dny. Překvapilo mě, jak dokáže být kniha o světě financí (pro mně zcela nezajímavém a nepochopitelném) umělecky napsaná. Jak se do popisu sychravého kapitalistického Londýna dokážu zamilovat... I přes předvídatelnost děje a snadnou odhadnutelnost toho, jakou roli postavy v příběhu hrají jsem knihu nechtěla odložit.
Sice v těch záchvěvech uměleckého vidění cítím spisovatele, který už přišel po McEwanovi (zvlášť po Sobotě), ale pořád je to příjemné překvapení současnou světovou prózou.

Arianne
25.05.2013

Přiznávám se, že to vzdávám. Opravdu jsem se snažila, ale tolik negativity, deprese, fatalismu a konzumerismu najednou prostě nestrávím. Charlesovo vyprávění odpovídá tomu, kým je - spisovatel, který se vydává do nestálých a nelogických vod tržního hospodářství, aby vydělal hodně peněz. Z každého slova dýchá smutek a beznaděj, téměř lyrické popisy stavů mysli Charlese a jeho přátel vyvažují tragičnost několika špatných rozhodnutí udělaných s dobrým úmyslem. Přesto, pokud vás zajímá, jak funguje kapitalismus a především lidé uvnitř burz, tento román mohu s klidným svědomím doporučit.

zahadum
12.12.2012 3 z 5

Príbeh knihy nám približuje udalosti roku 2008 očami Charlesa Walesa začínajúceho finančného analytika v Londýnskej profi štvrti plnej bankových inštitúcii zvanej City. Autor nám drasticky a bez servítky ukazuje pozadie sveta v ktorom sa točia a zo vzduchu tvoria ťažké milióny a vytvára sa za každú cenu ZISK ! Krok za krokom sledujeme začiatok "svetovej krízy " ktorá sa údajne zjavila ako blesk z modrého neba. Je to omyl...veľký a smutný omyl....všetko bolo dávno dopredu signalizované jedincami ktorý upozorňovali na skutočnosť,že je to všetko bublina a do nekonečna sa nedá tvoriť hodnoty zo vzduchu ... v modernom slova zmysle teda len v našich PC ! Katastrofa menom pád svetovej ekonomiky stále neskončil a od roku 2008 sme svedkami len akéhosi prvého kola...verím a súhlasím,že toto bolo starostlivo naplánované tak ako všetky významné svetové udalosti v ľudských dejinách. Veľa ľudí aj dnes upozorňuje ,že všetko to stále nekončí a navyše sa to ide stupňovať a ideme do ešte väčších sračiek. Všetko je to matematika a tá jednoducho nepustí..svet proste musí byť v nikdy nesplatitelnom dlhu ! Niekto povie,že sú to katastrofické scenáre a konšpiračné teórie .... dajte si pozor na týchto vysmiatych ľudí s ceduľkou V.I.P. , pekne oblečených a večne sa nudiacich ... sú zákerný a vnucujú vám nebezpečné ružové okuliare...už čoskoro žiaľ pocítime,že bubliny sú vždy síce veľké a majú krásny tvar...ale sú vo svojom vnútri prázdne !

Tulenik
14.08.2012 3 z 5

Tak tohle dílo rozhodně nepatří mezi jednoduchou a oddechovou literaturu. Už prolog je velmi autentický a tak syrový, až Vám z toho běhá mráz po zádech. A je velmi důležitý, protože bez něj by asi ani nemělo cenu to číst.

Tolik beznaděje šílené touhy po penězích. Obětovaný život naprosto nesmyslně hnaný drogami. Až si člověk říká, co je to za troubu, že je ochoten tohle podstupovat. Co je to za totálního blba (pardon), když mu to nedochází.

Asociativní vyprávění bez jednoduché a přímočaré pointy. Celé je to jako šílený vzpomínkový sen. Jen ten prolog Vás žene dál... až v poslední čtvrtině se objeví závan života a smyslu. Pouhý záblesk naděje, snaha o vystoupení z rozjetého vlaku, pochopení hlubšího smyslu života. Jedna zásadní chyba (tak pochopitelná), která všechno ničí. Uzavírá se smyčka vzpomínek, sotva objevené emoce jsou potlačeny a život totálně zmrazen.

Rozhodně se nejedná o knihu, kterou bych doporučila ke čtení každému. Je náročná a mnohovrstevná. Dost realisticky zrcadlí beznaděj a zoufalství dnešní společnosti, která bojuje sama se sebou a neví, co vlastně chce...

Autorovy knížky

Alex Preston
britská, 1979
2012  76%Dny, kdy se hroutil svět