Kruppové, dynastie smrti

Kruppové, dynastie smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428627/bmid_kruppove-dynastie-smrti-1Pv-428627.jpg 2 1 1

První část knihy líčí růst majetku rodiny zbrojařského magnáta Kruppa od 2. poloviny 19. století, účast Kruppových podniků při rozdmýchávání válečných konfliktů, nesmírné hromadění zisků z válečných dodávek, statečné vystoupení poslance K. Liebknechta proti Gustavu Kruppovi těsně před 1. světovou válkou, zisky Kruppových závodů za světové války, zásluhy tohoto "dělového krále" o "úspěchy" Hitlerovy, prokázání Kruppových zločinů za 2. světové války a jeho propuštění z vězení v r. 1951, kdy mu byly americkými následovníky Hitlera vráceny jeho továrny. Druhá část publikace seznamuje čtenáře se zločinnou činností důstojníků SS, příslušníků tzv. Einsatzgruppen, připomíná zvěrstva 9 nacistických "lékařů", působících v koncentračních táborech, činnost fašistických "právníků", zločiny O. Skorzenyho, generálů (Milcha, Küchlera, Speidela) a dalších válečných zločinců, kteří byli v poslední době propuštěni Američany. Předmluva Dr. Bohdana Donnera končí tímto resumé: "Publikace je cenným dokumentem o vině nacistických zločinců, je však neméně důležitým usvědčujícím dokumentem o vině USA, které staví omilostněné válečné zločince do služeb remilitarisace západního Německa."... celý text

Přidat komentář

1amu
18.12.2019 2 z 5

Ano , je dost pravdivého v této knize, ale ona je produktem doby svého vzniku - rozpuku sovětského bloku s agilním komunistickým Československem.
Čteme zde o hrůzách způsobených nacisty, z nichž někteří byli za dosti krátkou dobu propouštěni z věznic kontrolovaných Američany.
Ano Dynastie Kruppů si na smrti miliónů mrtvých mastila kapsy, ale nebyla sama, takových chytráků bylo mnohem více.
Bylo by zajímavé, kdyby vyšlo pojednání na podobné téma ze současné doby, kdy ekonomicky silné země podporovaly ještě nedávno Irák Saddáma Husajna (viz Německo,či Francie) a řadu dalších. SSSR již zmizelo v prachu dějin, ale jeho (a také ČSSR a j.) vojenská podpora zemí t.zv.3.světa zanechala po sobě hrozné stopy.

Štítky knihy

zbrojní průmysl oddíly SS (esesáci)

Autoři knihy

Lýdie Tarantová
česká, 1923 - 2013
Anna Tučková
česká, 1923 - 2012