Hněv pegasů

Hněv pegasů https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417757/bmid_hnev-pegasu-JZ8-417757.jpg 4 18 6

Kroniky Kavalonu série

1. díl >

Vznešení tvorové z bájí a legend ukazují svou temnou stránku. První díl dobrodružné fantasy. Národy Kavalonu kdysi vedly nekonečné boje. Nyní už několik staletí panuje mezi kentaury, pegasy, jednorožci, kelpiemi a lidmi křehké příměří. Válka skončila, spolu s ní ale i přátelství, které mezi národy kdysi panovalo. Kentauři se povyšují nad ostatní, protože věří, že jsou lepší než oni. Ve skutečnosti však skrývají děsivé tajemství. Kelpie viní kentaury, že je zahnali do moře, a z jednorožců se stali krutí otrokáři. Pegasové, kterým je připisována vina za rozpoutání války, se uchýlili do dobrovolného vyhnanství v horách. Nyní se však Kavalonem šíří zlé předtuchy. Objevil se nový nepřítel a země je v ohrožení. Dokáže čtveřice mladých hrdinů – dva lidé, kentaur a pegas – rozhádané národy spojit? Pokud se jim to nepovede, Kavalon navždy padne.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Der Zorn des Pegasus , 2019


více info...

Přidat komentář

jaja1989
předevčírem 2 z 5

Trochu to připomíná Divergenci pro děti.
Vyznat se v postavách byl oříšek, hlavní zloduch je jasný od začátku .

LadyD
10.06.2023 3 z 5

No, tak jsem konečně dočetla tuhle knížku plnou mýtických stvoření a musím říct, že mi značnou část knihy trvalo než jsem si zvykla na přeskakovaní příběhů jednotlivých postav. A zároveň pro mě u této knihy nebylo zrovna snadné se začíst. Zřejmě to bude tím, že mě příběh neupoutal tak, jak jsem si myslela. Ale i přesto to byl příjemně strávený čas. Kniha má rozhodně zajímavý námět a jistě si najde i zapálenější fanoušky než jsem já.

Když to shrnu, tak to nebyla úplná pecka, ale určitě stojí za přečtení. Já osobně se ale asi budu trošku víc rozmýšlet nad tím, jestli si přečtu i pokračování. :)


Luisa377
01.07.2022 5 z 5

Super, ale těžká na čtení

voody99
13.01.2022 5 z 5

Popravdě jsem myslela že jsem na tuhle knihu stará a bude to nějaké roztomilé čtení.
Opak byl pravdou Hněv pegasů mě dostala svým originálním světem a skvělými čtyřmi dějovými linkami. Které mě vážně moc bavili.
Kniha je čtivá a opravdu dobře napsaná. Velká škoda že u nás není celá série protože to stojí rozhodně zato. ;-)

Adam2021
05.05.2021 5 z 5

Originální a úžasný příběh. Poprvé jsem knihu četl před půl rokem a moc mi nesedla - sledujeme zde čtyři dějové linie, a já s tímto způsobem čtení mám problém. Tak jsem knihu odložil.
Teď jsem to zkusil znova a paráda. Sice jsem si nejdříve přečetl všechny Samovi kapitoly, pak Lysandrovi, Nixiny a Aquilliny. Vím že to takhle autorka nemyslela a že mi unikly jisté spojitosti příběhu, ale pomohlo mi to knihu přečíst. A nelituji to ho. Čtení to bylo úžasné, zajímavé, originální a líbilo se mi že tam nejsou žádná naivní kouzla a víly. Skvělá fantasy. Už se těším až Fragment přeloží další díly

KájaKoxík
07.10.2019 3 z 5

První díl série Kroniky Kavalonou je inzerován jako dětská literatura, pro čtenáře od 11 let. Nevím jestli to úplně odpovídá. Kniha je dosti složitá posuďte sami z obsahu níže.

Přes počáteční nadšení z nového světa nemohu hodnotit jinak než 3 z 5.

Pokud se již na začátku nedokážete smířit s představou, že jednorožci jsou zlí, bojechtiví a neúprosní otrokáři, není tato kniha pro vás.

V knize najdeme 4 dějové linky. Nejsou nijak označeny a tak hlavně ze začátku budete trochu tápat kdo je kdo. Za to za mne mínus hvězda. Činí to knihu dosti nepřehlednou, přitom by stačilo kapitoly pojmenovat podle hrdinů. Také mne zarazilo, že mapu Kavalonu najdete až na konci knihy. Vzhledem k věku čtenářů, kterým je kniha určena je to nešťastné řešení.

Další mínus hvězda je za otevřený konec knihy.

Obsah - SPOILERY!
V zemi Kavalonu najdeme pět ras. Lidi, jednorožce, pegasy, kelpie a kentaury. Všechny spojuje válka, která mezi nimi proběhla před sto lety. Z Velké války jsou obviňováni pegasové. Národy se usmířily a vybudovaly Svobodné město, ve kterém žijí všechny rasy pospolu. Ve zbytku země tomu tak ale není. Pegasové se stáhli a žijí odděleně a od války je nikdo neviděl.

Prvním z hrdinů je člověk jménem Sam, který vyrůstá ve Svobodném městě. Na rozdíl od ostatních lidí umí číst a psát a to jen díky tomu, že ho to učí kentaurka Nerisa. Lidé jsou v tomto světě bráni jako podřadná rasa, která je nedůvěryhodná a není schopná se naučit číst a psát.

Dalším hrdinkou je Nixi, vůdkyně gangu sirotků z Ostrovní pevnosti. Ta se nechává najímat jako živý talisman na lodích a má tím chránit posádku před útokem kelpií. Při bouři přepadne přes palubu a utopí se. I když na tak docela. Kelpie ji promění v mořský národ tak, jako všechny, které už nemohou zachránit. Nixi zjišťuje, že keplie lidem pomáhají, nahánějí jim ryby do sítí, opravují a vracejí ztracené.

Kentaurským hrdinou je Lysander. Žije v kentaurském hlavním městě Kropoli a stane se kronikářem jen kvůli ambicím svého otce (vrchního kronikáře) místo svého nejlepšího přítele Alexe. Práce kronikáře mu vůbec nesedí, raději by maloval než vše stroze popisoval. Také se mu nelíbí, jak kentauři zachází s ostatními rasami jako s méněcennými.

Poslední hrdinkou je pegaska Aquilla. Ztratil se jí bratr a při jeho hledání se setkává s člověkem Jarenem. Překvapuje jí, že lidé mají pegase za nebezpečné a krvežíznivé. Přitom ví moc dobře, že takoví nejsou. Na světě jich zbývá méně než 100.

Obsah - SPOILERY!
Celým Kavalonem otřese útok na Svobodné město. Všichni mají za to, že útočící šupinatá stvoření s blanitými křídly co umí chrlit oheň jsou pegasové. Čtenář díky popisům Aquilli ví, že takto pegasové nevypadají. Jedná se o neznámý druh. Ke kentaurům se dostane člověk, který tvrdí, že viděl minotaura. Ty mají kentauři za vyhynulé a neberou varování v potaz. Koná se sněm kentaurů, jednorožců a keplií a je odhlasována válka proti pegasům. Aquilla se od Jarena dozvídá o útoku na město i obvinění pegasů a rozhodnou se zúčastnit směnu a sdělit pravdu. Jaren jde na shromáždění sám, ale nikdo ho nechce poslouchat a je uvězněn. Aquille se ho z vězení nepodaří osvobodit a tak jen sleduje vojsko, které vede Jaren k pegasům. Samova rodina umírá při útoku na město, proto se snaží uprchnout za sestrou na venkov. Cestou potkává dívku jménem Lara, která mu přislíbí pomoc. Oba je chytí jednorožci a donutí je pro ně pracovat jako otroky. Díky útoku nepřátelského klanu jednorožců Sam a Lara utíkají. Nedostanou se daleko, protože Sam je přitahován k raněnému jednorožci. Prostě mu musí pomoct, Lara sama pokračuje v útěku a jednorožec se jako zázrakem do rána uzdraví. Mezi Samem a jednorožcem Tordredem vzniká duchovní pouto. Vidí očima toho druhého a pokud jsou spolu jejich síla a rychlost je mnohem větší. Toto pouto je mezi jednorožci zakázané a tak musí uprchnout. Lysander odhalí, že jeho otec ví o existenci minotaura a dokonce mu obětuje lidi. Tím obětovaným člověkem je Sam, kterého na útěku chytili a oddělili od Tordreda. Jemu se v jeskyni minotaura odhalí plán na ovládnutí Kavalonu zdánlivě vyhynulou rasou. Spojená vojska pochodují na pegase. Jaren je vede do nebezpečné části Oblačných hor. Aquila ho zachrání a jen díky Jarenově plánu strhnout na vojáky lavinu se pegasům podaří odvrátit útok.

Jak to všechno dopadne si budeme muset přečíst až v další knize.

Štítky knihy

fantasy pro děti pro děti od 10 let

Autorovy další knížky

2019  81%Hněv pegasů
2020  85%Kletba oceánu

Kniha Hněv pegasů je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce58x
Chystám se číst41x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x