Oběť - svazek 1

Oběť - svazek 1
https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66714/bmid_obet-svazek-1-h54-66714.jpg 4 29 29

Kroniky Fey série

1. díl >

Modrý ostrov: Leží uprostřed nezměrného oceánu, obklopený životu nebezpečnými skalisky, mořskými proudy a mělčinami. Ideální opěrný bod pro lid Fey, který již dobyl dva kontinenty a hodlá se zmocnit i posledního - Leutu. Modrý ostrov leží přesně v půli dlouhé cesty přes oceán. A tak přiházejí. Feyové: Národ, zrozený z magie. Rasa nelítostných bojovníků, jejichž jediným smyslem je dobývat. Rasa, v níž postavení každého Feye určuje množství a druh magie, kterou ovládá. Válečníci, kteří disponují nezměrnou magií, cizelovanou dlouhá staletí za jediným účelem: bojovat, dobývat a vítězit.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Wales
Originální název:

Sacrifice - part 1 , 1995


více info...

Přidat komentář

alekis
24.11.2023 5 z 5

Tak nevím, co je horší a co je lepší. Čtu znovu, potřetí (!), tuto vynikající sérii, a zjistila jsem, že jsem tolik věcí už zapomněla! Myslela jsem si, že vím... a nevím nic a znovu se kochám a děsím zároveň, neboť je to opravdu věc nadmíru skvělá a hodně dramatická! Na to, že má na DK tak málo čtenářů.
Takže tohle je to lepší.
Horší je to proto, že jsem (ne poprvé) odložila na neurčito všechny rozečtené a plánované knihy...
A vůbec nejhorší je že souběžně s Kronikami čtu ještě další vynikající sérii, a to je Království boží Paula Kearneyho a musím dbát na to, aby se mi nic nepletlo. Neplete :-).
Dvě poměrně složité věci, obě nacpané dějem až po střechu. Kroniky se naštěstí odehrávají téměř výhradně jen na Modrém ostrově, byť přecházíme i tam z místa na místo, zato Království, tam je všeho přehršle, postav a říší a náboženství a politiky...
Nelituji. Asi nepřečtu, nestihnu některé další pecky, a kdo ví, co čeká za rohem, možná nedočtu ani tyto věci, třeba mě srazí tramvaj jako onehdy nějaké lidi, a konec se čtením... Naštěstí u nás tramvaje nejezdí!
Píšu komentář ke Kronikám, už jsem rovnýma nohama ve druhé části, ale zároveň doporučuji i Království, ať je to tedy jedním vrzem.

Někteří lidé nečtou vůbec fantasy - což respektuji, prostě jim nesedí, chtějí něco, co je reálné, co by se určitém případě doopravdy mohlo odehrát i ve skutečnosti. Fantasy je pro ně cosi neuskutečnitelného. Kdo ví? Co když třeba někde v paralelním vesmíru...?

špulo
21.08.2019 5 z 5

Nechce sa mi hodnotiť túto sériu jednotlivo po dieloch. Je ich v českom vydaní 10. Takže to vybavím hneď tu, pri prvej knihe. Nejde o úplne naj naj fantasy aké som kedy čítal, ale určite je to jedna z najnapínavejších sérií na "našom" trhu. Fajn vymyslené a drajvovo napísané. Občasné (užanineviemaké) nedokonalosti v remesle sa rýchlo stratia v odsýpajúcom tempe príbehu. Doteraz si pamätám, ako som kedysi o jednej v noci v kuchyni dočítal niektorý diel a zatiaľ čo moja rodina sladko spinkala, ja som plynule prešiel na diel nasledujúci a vydržal pri ňom, kým mi nepadla hlava do knihy. Aj by som si to zopakoval. Len, kto bude za mňa ráno vstávať do roboty...


alekis
24.06.2019 5 z 5

Začala jsem číst Kroniky Fey (KF) už podruhé. Nejdříve konstatuji: ačkoliv hodnocení celé série je velmi vysoké, tento díl má včetně mého prvního pouze 22 hodnocení, tedy jej četlo nejspíš jen 22 lidí dlících zde na DK. S každým dalším dílem se počet hodnocení snižuje, komentáře skoro žádné... A přitom...
Knih je takové množství, že člověk je rád, když něco přečte jedenkrát. Proč tedy čtu KF znovu? Jak je přiblížit? Jak navnadit ty, co se odvracejí od trochu nevkusné obálky, od velkého počtu dílů (celkem pět v deseti knihách...)?
Vskutku neobyčejní Feyové ovládli už polovinu světa a chtějí ještě tu druhou. Na jejich cestě k dalšímu kontinentu leží Modrý ostrov. Až ho získají, vyrazí dál přes moře, k novým vítězstvím. Ovládají velmi silnou, velmi různorodou a velmi, opravdu velmi krutou magii. A jsou si naprosto jistí, že si bohatý a utěšený ostrov podrobí v cuku letu...
Jo jo... Jen nechval dne před večerem, nafoukaný Feyi!
Modrý ostrov má krále i prince následníka, ale nemá armádu. Jakési směšné Povstání sedláků před staletími bylo hravě rozprášeno, a jinak o žádném konfliktu ať s vnitřním, či s vnějším nepřítelem není v historii ani slechu. Ostrov totiž chrání Kamenní strážci, útesy, přes něž se žádná nepřátelská loď nedostane... A přesto loďstvo Rugara, syna Černého krále, doprovázeného milovanou dcerou Diamantou, dopluje až k hlavnímu městu. Krev v městě i na venkově teče proudem a Feyové, národ nemilosrdných válečníků a dobyvatelů se baví nad děsem a utrpením obyvatel, jejichž porobení je sotva otázkou jednoho dne...
Opravdu ano? O čem by ale potom bylo zbylých devět knih? S gustem si je zopakuju. První část je za mnou a samozřejmě, jako i při prvním čtení, nezklamala.

alekis
07.08.2018 5 z 5

Kroniky Fey: potřebuju se k nim zase vrátit. Nemohla jsem se odtrhnout, hltala jsem je po nocích, až jsem je celé přečetla. Krvavá, napínavá, košatá, bohatá, neskutečná, úžasná FANTASY. A napsala ji žena!

xannetta
19.06.2018 4 z 5

Na knihu jsem vroce 2003 narazila úplnou náhodou a zaujala mne anotace. Nikdy nezapomenu jak jsem po přečtení prvního svazku honem zjišťovala kdy vyjdou další a každou knihu jsem ihned běžela koupit. Sága o neporazitelných dobyvatelích, kteří připlují na ostrov a namísto rychlého a bezproblémového vítězství se všechno kapitálně pokazí. Prostě paráda.

KikiEli
24.03.2015 5 z 5

Jedna z nejlepších knížek, jakou jsem kdy četla. :) Je to parádní, sice jsem občas začala mít pocit, že děj nějak stojí, ale v ten okamžik se to všechno rozeběhlo a převrátilo. Můžu jen doporučit.

Davies182
01.11.2014 4 z 5

Bylo mi sedmnáct a tímto kouskem započala moje desetidílná fantasy odysea, na kterou v životě nezapomenu. Po Eriksonovi (ano, vážně to s ním "srovnávám") nejoblíbenější řada v mé knihovničce, na jejíž druhé přečtení se třesu jako osika. Rusch umí parádně pracovat s dialogy a napětím ve vztazích mezi jednotlivými postavami, všechny díly se čtou v podstatě samy a celá sága je otázka týdne, maximálně dvou..

Autorovy další knížky

Kristine Kathryn Rusch
americká, 1960
2017  74%Vetřelci komplet - svazek 3
2003  88%Oběť - svazek 1
2003  93%Podvrh - svazek 1
2004  80%Únik
2004  95%Rival - svazek 2