Kronika Slovanů

Kronika Slovanů https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170747/bmid_kronika-slovanu-reQ-170747.jpg 5 14 2

Autorem kroniky, jež přináší podstatné zprávy o dějinách Polabských Slovanů (Venetů), byl saský kronikář Helmhold, který žil ve 12. století (1120 – po 1177) a byl knězem v Bosau nedaleko Plönu. Ve svém díle popisuje okolnosti christianizace rozsáhlých území Svaté říše římské obývaných polabskými Slovany. Své vyprávění rozdělil do dvou částí: první začíná již v na přelomu 8. a 9. století v době Karla Velikého a končí rokem 1168. Druhá popisuje děje až do roku 1171. Kronikář chtěl oslavit postup křesťanství a ovládnutí dosud pohanských slovanských kmenů, uplatňuje však i kritický pohled na panovníky své současnosti (např. saského vévody Jindřicha Lva) a s výhradami líčí i průběh křížových výprav proti Slovanům. Ve svém díle uvádí řadu odjinud neznámých detailů k dějinám dnes již téměř zmizelého etnika a jeho kronika představuje, spolu s kronikou Adama Brémského, Činy biskupů hamburského kostela (Argo: Praha 2009) jeden z nejdůležitějších pramenů ke středověkým dějinám rozsáhlých pobaltských oblastí.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

Chronica Slavorum , 1171


více info...

Přidat komentář

Clivicus
04.04.2023 4 z 5

Významný historický pramen. Co mě překvapilo nejvíce, bylo Helmoldovo nazírání na Slovany. Ačkoli jako pro každého jiného křesťana byli Slované tehdy barbary a pohany, píše Helmold o Slovanech celkem vlídně, leč stále vyčítavě: např. je chválí za jejich velkorysou pohostinnost a pilnou péči o rodiče. Zároveň neváhá místy vytýkat vady Němců (Sasů), např. si stěžuje na násílí a nevlídnost k Slovanům, čímz je odrazují od pravé víry. Za mě zajímavá kronika, i když jsem se sem tam ztrácel ve všech těch Konrádech a Jindřiších.

Ivan53
19.07.2022 5 z 5

Ako pri každom stredovekom prameni z pera kresťana, treba sa pripraviť na povinné omáčky okolo, no raz darmo, je to prameň, ktorého pôvodca žil v čase, keď ešte Slovania v Polabí žili a vyznávali pôvodnú vieru. Veľmi zaujímavé údaje, ktoré vyznejú inak v učebnici dejepisu a inak od človeka, ktorý bol ich súčasníkom. O hrdých Slovanoch, o krvavých bojoch, v ktorých sa darilo raz Slovanom, raz nepriateľom. Píše aj o Maďaroch na viacerých miestach, takže prameň sa týka aj našich dejín.


Štítky knihy

Slované, slovanství

Autorovy další knížky

Helmold von Bosau
německá, 1120 - 1177
2013  93%Kronika Slovanů
1947  90%Slovanská kronika Helmolda, kněze Buzovského
1924  85%Vyhubení Slovanů pobaltských