Kronika bolševismu

Kronika bolševismu https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356847/mid_kronika-bolsevismu-M4M-356847.png 4 26 9

Komiksový příběh: Jak to bylo doopravdy se slavnou VŘSR. V jaké situaci se nachází Rusko v říjnu 1917? Válkou vyčerpaná země se zbavila carského samoděržaví, nadále ale bojuje proti mocnostem. Přichází bolševická revoluce! Sledujte, jak vzniká první stát pod diktaturou proletariátu. A nahlédněte do života Lenina, ale i do 19. století, kdy se rodí socialismus, z něhož vzklíčí komunismus, marxismus, leninismus a další ismy. Zní to jako encyklopedie? Kdepak! Tohle všechno tu projdete zábavně a komiksově!... celý text

Přidat komentář

tomexx
23.05.2022 3 z 5

Kniha je rozdelená na dve časti, ktoré na seba viac-menej nadväzujú. Prvá časť je historickým prehľadom vzniku socialistického zmýšľania. Práve táto časť ma vo výsledku zaujala viac, než tá druhá, ktorá predstavuje životné epizódy Lenina na ceste za bolševickou revolúciou vo forme komiksu.

Toto komiksové rozprávanie mi úplne nesadlo. Autori majú problém vyrozprávať príbeh a skôr sa sústredia na zachytenie čo najviac udalostí na čo najmenší počet stránok a ešte pritom využívajú špecifický humor tak trochu nasilu... Nehodí sa to k prvej, dosť striktne faktografickej, časti knihy.

Keď to zhrniem:
Prvá časť bola výborná, nabitá informáciami, bez prílišného názorového zafarbenia, no komiks, ten... Len kvôli komiksu si túto knihu nekupujte.

Gomedha
08.02.2022 4 z 5

Knihu jsem pořídila dětem k Vánocům, ale nakonec jsem byla první, kdo ji přečetl. První, textová část knihy je skvělý přehled, jemuž nějak nelze co vytknout. Druhá, komiksová část se pokouší podat historické události veskrze vtipným způsobem. To se někdy daří, jindy to naopak působí křečovitě až nemístně. Celkový dojem z knihy je dobrý, ilustrace nemají chybu, hvězdičku ubírám za křečovitou snahu o humor i v situacích, kde tato snaha zjevně škodí.


fvalek
10.04.2021 2 z 5

Druhá kniha od Ležáka a začíná se mi pomalu rýsovat autor, kterého nemám rád... Ale začnu pozitivně - první část knihy, která je výrazně faktografická, i když dost svérázně psaná, mě potěšila, protože je skutečně naditá informacemi a čte se dobře. Dělení na velmi krátké kapitoly je vhodné pro čtení a třeba i pro využití textu ve škole. Dokonce se mi i líbí kresba, která mi přijde skvělá. Co je horší je finální komiks.

Asi mě úplně nechytla podoba parodující Děsivé dějiny, kdy každý panel musí být mermomocí vtipný. Někdy sice je, ale někdy je to už dost trapné a někdy i docela nevhodné a urážlivé. Navíc někdy vůbec nevím, které informace jsou skutečně míněné vážně, a které jsou myšlené z vtipu, protože někdy je výpovědní faktografická hodnota skutečně mizivá. Už u komiks Milada Horáková jsem kritizoval, že si autor dost přizpůsobuje informace podle svého názoru, často vynechává informace nebo jede podle takových těch zažitých mýtů a člověk, který se problematice věnuje, ví, že to jsou dávno vyvrácené mýty, nebo že realita byla úplně jiná. Zkrátka po historické stránce to někdy pokulhává a nechci pomlouvat autory, protože co jsem napsal já, že... ale je podle mě vidět, že Ležák není žádný vrcholný historik, i když se historii ve velkém věnuje. Ale možná za to může komiksová redukce, že je spousta věcí vynechaných, zkratkovitých nebo nedokonalých.

Rozhodně bych od edice Edika (podle slova edukace?) čekal něco méně "vtipného" a více věcného - vtipu se nebráním, ale opravdu musí být všude násilně nacpaný od začátku do konce? Docela mě to odradilo od nákupu jiných knih ze stejné edice, ale třeba někdy. Co mě osobně zamrzelo, je to, že z Lenina je dělaný takový nerudný hrdina, zbytek jsou prostě hajzlíci a car Mikuláš II. je totálně mentálně zaostalý blbec, který ani neví, kam se podepsat. První část super, ale komiks s nulovou hodnotou.

Tomas@S
24.08.2020 4 z 5

První část knihy, kde se v seriózním textu dozvíme o počátcích socialismu a komunismu, se text snaží o historickou přesnost a velmi mi to připomenulo hodiny dějepisu a občanské nauky na základní a střední škole. Až na ty části, které byly komunistickým školským systémem šikovně profiltrovány a pozměněny. Například nás neučili o tom, že Karel Marx chtěl všechny Čechy povraždit :-) To nám soudružka učitelka neříkala.

Komiks v druhé části knihy je docela zábavný, ale zároveň i výstižný, líbilo se mi to.

Celkové bych řekl, že je užitečné si ty věci okolo komunistů připomínat a možná je tahle forma i více stravitelná pro mladší čtenáře.

S odstupem času člověk fakt nechápe, jak se to těm komunistům podařilo nakonec vyhrát a jak je může stále někdo volit. To zřejmě nebudou čtenáři této knihy.

postoran-CZ
07.08.2020 5 z 5

Kronika Bolševismu ... Komančům bych dal odpad, ale knize dávám 5*. Textová část je skvěle zpracována a výborně podána. U komiksové částí mi nemálokrát ucuknul koutek úst. Některé hlášky se opravdu povedly. :)
Dál už asi nemá smysl se rozepisovat, vše popsal callahanh ve svém komentáři níže.

SydBarrett
09.03.2020 2 z 5

Velice mi tam chyběl Machno a lepší ilustrátor, pravdou ale je, že jsem této knihy nabyl v Levných knihách na nádraží, takže za cenu stanovenou je to počtení odpovídající. Jinak komiks byl hezký, ale absence Machna mě štve.

LuckyVagabond
02.01.2019 5 z 5

Zajímavé počteníčko. Knihu dobře popsal dole v komentáři "callahanh" Já bych jen dodal pár pocitů ze čtení. Je neuvěřitelné jakých jatek a utrpení se lidé byli schopni dopouštět. Díky knize jsem pochopil, proč byla ve společnosti touha najít nějakou alternativu zastaralým společenským pořádkům a jak bylo náročné nějakou změnu promyslet, dohodnout se na ní a prosadit ji. Zase to doprovázely neustálé konflikty, hlad, bída, jatka a utrpení a spousta pokusů a omylů. O trochu více chápu, proč byl pro lidi komunismus úleva a menší zlo než to, co mu předcházelo a proč v tom někteří lidé spatřovali budoucnost a podporovali to. O to méně chápu lidi, kteří vnímají dnešní dobu neustále negativně a tvrdí, že se všechno pořád zhoršuje. Kdy to bylo lepší? Za komunismu? Před komunismem? Možná by jim tato kniha ozřejmila a připomněla v jaké pohádce si dnes žijeme i když je samozřejmě pořád nekonečně mnoho prostoru pro zlepšování. Kniha mi krásně a čtivě dobarvila povědomí o tomto složitém historickém období.

callahanh
11.06.2018 4 z 5

Na naše poměry úctyhodné dílo, které je tvořeno ze dvou částí, které se vzájemně skvěle doplňují a zároveň je každá z nich úplně jiná. První část je textová a rozhodně by zasloužila stát se součástí výuku dějepisu, případně občanské výchovy, protože Zdeněk Ležák v ní jasně a stručně odhaluje dějiny socialismu, které vyústily ve vznik a vládu komunismu. Informací je tu tak akorát, podány jsou srozumitelně a výborně vysvětlí ty nejnutnější základy k pochopení toho, jak se mohli lidé jako Lenin nebo Stalin dostat k moci. Druhá část je ryze komiksová a spíše pro znalejšího čtenáře, protože autor zde popisuje skutečnou historii VŘSR, ale dost ji ironizuje humornými hláškami a využívá značnou nadsázku. Přesto i ona by se dala použít ve výuce, ale bylo by k ní potřeba menší vysvětlení. Oceňují celkovou formu a jasné a čtivé podání, vše doplňuje výborná kresba Jakuba Duška, která nevyniká barvami nebo nějakými excentrismy, ale naopak je kreslená v tmavších barvách a s důrazem na detail, takže hlavní postavy Revoluce si jsou podobné a není problém je poznat. Kronika bolševismu je hodně unikátní dílo, které doporučuji víceméně všem, především ale středoškolákům, protože zpracovává dějinné období, které je pro vývoj v naší zemi zcela klíčové a bohužel je možné, že něco podobného se brzy stane znovu, což se i z této knihy dá pochopit. Hodně výjimečná kniha. 90 %
PS: Jediní, komu se minimálně komiksová část po obsahové stránce líbit nebude, jsou zarytí voliči KSČM.

martinstefko
21.11.2017 4 z 5

Historické knížky, které nejsou jen hrnutím dat a údajů se mi zamlouvají a bylo by fajn, kdyby se dostaly i k dětem. V případě knihy "Kronika bolševismu" to platí jednoznačně.

Autoři knihy

Zdeněk Ležák
česká, 1974
Jakub Dušek
česká, 1982

Kniha Kronika bolševismu je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce22x
Chystám se číst21x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x