Křížovka života

Křížovka života https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285814/bmid_krizovka-zivota-JHE-285814.jpg 5 66 8

Autor Křížovky života lékař-psychiatr Josef Jonáš (nar. 29. 7. 1945 v Náchodě) hledá v knize smysl starověkých orientálních představ o lidském organismu. Řadu let se zabývá přírodním léčitelstvím asijských a evropských národů. Poznatky sbírá jak při své práci, tak při své druhé zálibě, při cestování. V tradičních zvycích obyvatel různých zemí poznává smysluplné jednání, přínosné i pro člověka moderní doby. Jeho konečným záměrem je vytvořit model života, ve kterém se neodříkáme vymožeností civilizace, ale dokonale splýváme se svým prostředím. Orientální lékaři hledali vysvětlení života ve všudypřítomné energii, prostupující organismem podle pevných pravidel. V knize se s těmito pravidly seznamujeme podrobně. Energetické dráhy, aktivní body a zóny tvoří svébytný systém, který umožňuje organismu pružný styk s okolním světem plným energie. Zdánlivě primitivní názory orientálních lékařů ožívají ve světle znalostí současné vědy a předstihují ji ve srozumitelnosti i pro laiky. Představa jednoty tělesné a duševní činnosti člověka je dominantní myšlenkou knihy. Čtenář se naučí přemýšlet nad svým organismem i nad svým vztahem k životu. Výsledkem je pochopení cesty k psychické a fyzické úspěšnosti, která nespočívá v rukou druhých, ale je záležitostí především jeho samotného. V současné době autor připravuje svou další knihu o lidovém léčitelství slovanských národů.... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Severočeské nakladatelství
Originální název:

Křížovka života , 1988


více info...

Přidat komentář

Gejitka
18.03.2024 5 z 5

Nevěděla jsem zrovna co číst a doma v knihovně jsem objevila po babičce knížku Křížovka života od MUDr. Josefa Jonáše. O orientální či celostní medicínu se okrajově zajímám již delší dobu. Kniha mě absolutně nadchla. Chtěla bych se dostat do stavu, kdy si člověk bude umět poradit bez lékaře a léků s běžnými obtížemi či nemocemi sám pomocí uzdravující schopnosti svého vlastního těla, stravou, cvičením, správným dýcháním... K dalšímu proniknutí do tajů těla a duše jsem si objednala Tajenky života 1 a 2 a knihu Kde končí duše a začíná tělo. Snad budu po jejich přečtení "moudřejší".

Felsenberg
08.01.2021 5 z 5

Krásná kniha o moudrosti Číny a Indie a cestě ke zdraví, klidu a štěstí. Moudrost a dobro mistra Jonáše je cítit z každého slova.


Medunkavera
03.09.2020 5 z 5

Úplně úúžasná kniha. Mám ji v té knihovně.. tam.. hned vedle, kde spím, takže se dá říci, že o její hřbet každý den očima zavadím.

Ale otevírám ji velice zřídka - protože to není příběh, nebo detektivka, nebo román. Je to velice těžké čtení. Přečtu si jen pár řádek a to mi úplně stačí, protože je o čem přemýšlet a je co vstřebávat. Nebo si přečtu jednu stránku, či více. A vždy žasnu. Naprostá nádhera. Úžas. Respekt.

P.S. V knize mám vloženou účtenku, že jsem knihu koupila 26.10. 2004

fnoudek
02.02.2019 5 z 5

"Jíst tak slunce, pít vzduch, omývat se vírou a smrti se nedočkáte"

kannibal28
20.07.2018 2 z 5

1.Kniha je napísaná v minulom storočí. 2 Vtedy sa to určite dalo ale v dnešnej dobe sa nedá asi zdravo stravovať všetko sú samé éčka a všelijaké chemikálie takže jonašove rady sa mi zdaju zbytočné.3 život je len jeden či sa dožieš viac či menej zomrieť musíš tak či tak tak si dam radšej gulaš klobasku a podobne veci ako nejake obylniny celý život žrať .

Lessana
13.01.2018 4 z 5

Autor mal zaujímavý nápad sprístupniť orientálnu medicínu českým a slovenským čitateľom. Preštudoval mnoho dávnych zdrojov, ktoré vlastnými slovami reprodukuje a ponúka, a vo vlastnej praxi získal a následne zaznačil svoje poznatky o ľudskom tele a o súvislostiach a prepojeniach v ňom. Ide o dôležité a užitočné skutočnosti, ktoré by mal každý vedieť a riadiť sa nimi. Jediné, čo ma trochu obťažovalo, bol autorov prístup k čitateľom (niekedy ako k hlupákom) a nejedno (z pre mňa nepochopiteľných príčin) zosmiešnenie ázijskej medicíny. Preto o tú hviezdičku menej.

niknikita
19.03.2014 5 z 5

V mojí knihotéce patří na přední místo a velice často v ní hledám odpovědi na otázky o svém zdraví.Je to taková moje celoživotní učebnice :-)

kapllu
02.05.2012 5 z 5

Hezky napsaná kniha o tom, jak všechno souvisí se vším. Každý si určitě najde něco, co ho zaujme a poučí. Samozřejmě že není cílem knihy donutit lidi žít přesně podle ní, ale každý si z ní může odnést něco přínosného. Ale číst by ji měli jen ti, kteří se o takový styl života alespoň trochu zajímají a nejsou zásadně proti všemu jen trochu jinému než na co jsou zvyklí.