Křižovatky

Křižovatky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426099/mid_krizovatky-yTA-426099.jpg 4 59 18

Žánrově patří Křižovatky k westernu-hororu. Jsou tu „praví“ chlapi i padouši, krásné ženy a jeden zelenáč, hrají se karty a hodně se střílí. Ale protože tuto knihu napsal Jack Ketchum, buďte si jisti, že všechno bude trochu jinak. Hodně jinak. Brutálně jinak.

Literatura světová Horory
Vydáno: , Maťa
Originální název:

The Crossings: A Terrifying Novel of the Old West , 2003


více info...

Přidat komentář

SalemJohn
20.10.2023 4 z 5

Málokedy sa stane, aby anotácia knihy bola tak trefná, a ešte aj vtipná ako v tomto prípade. Vzadu na obale nás poteší takýto popis: „Žánrově patří Křižovatky k westernu. A protože ve westernech se moc nemluví, je to krátka kniha“. Počtom strán určite, ale opäť je to Jack v plnej sile. Bravúrne to dokázal rozohrať na pár stranách, a celkom by ma zaujímalo či to plánoval ako nosnú poviedku, resp. novelu do nejakej svojej tematickej zbierky, alebo si len žánrovo, a s vkusom sebe vlastným, rozšíril portfólio.
Každopádne ide rozsahom o parádne „počteníčko ke kávě“ !!!
(Ale pozor, kto pije ristretto, ten to nestihne ! Kto si ale dáva veľkú pracovnú kávu / caffe americano, ten to stihne, ale kávu už bude dopíjať studenú). Kniha Vás totiž chytí, a nepustí. Komentáre to tu už plnohodnotne a aj obsahovo zhodnotili. Pre mňa opäť vydarený Jack Ketchum.
PS. A teraz hor sa na jeho novinku u nás - Noc žen.

Marquis
29.09.2023 5 z 5

Vlastne ani nechápem, prečo som s Križovatkami tak dlho otáľal, veď je to rýdzi Ketchum vo svojej najlepšej forme.

Krátke, surové, s charaktermi jasne vytýčenými a s klasickým motívom ľudí ako tej najväčšej hrozby. Do toho pútavé historické pozadie a pach pušného prachu a mŕtvych tiel.

Čo viac si priať.

Možno tak väčší rozsah, historky mimo hlavnú dejovú linku boli totiž nemenej pútavé a každá z nich by stála za prepracovanie. Kadencia tejto útlej knižky je ale neskutočná a tak nemám žiadne výhrady, takto je to číra dokonalosť a len tíško dúfam, že od Ketchuma sa toho podarí preložiť čo najviac.


Řekla, že se zeptala bělocha na jméno a on jí ho pověděl.
Řekla: "Vemte si ty slepice a běžte, Paddy Ryane."
A on nato: "Dík, to uděláme."
Sesedli a tehdy to bylo poprvé, co si je vzali, rovnou na dvoře mezi slepicemi.


Morbidus
20.01.2023 4 z 5

Velmi dobrý western. Stejně jako v každé Ketchumovce se zde projevuje autorův řízný styl, který se nebojí umazat od lidského zla. A tradičně tak činí nekompromisně, jasně a bez příkras. I když tentokrát mě to v nitru až tolik nezasáhlo. Tedy, bolavé to bylo dost, ale kompletní emoční masomlejnek se tentokrát nekonal.
Křižovatky jsou rychlou údernou jednohubkou s plasticky vykreslenými postavami, ke kterým si čtenář snadno stihne vybudovat vztah. Zajímavé je, že zde byl prostor celou záležitost rozepsat do nadpřirozeného příběhu, k čemuž ovšem nedošlo (a je to rozhodně dobře). Snad jen obal knihy mě nijak nezaujal ani mi k příběhu nesedí, ale to je pouhý detail.
Máte-li rádi drsné, temné příběhy, Křižovatky budou vaším šálkem čaje.

Mona-Lisa
02.09.2022 5 z 5

Drsný western, který mě dostal i na těch pár stránkách, které mu autor věnoval.
Ketchum zná svou zem a nebojí se ti ukázat i ty nepěkné stránky. Něpěkné….hele nebudu se držet u zdi, ať víš, do čeho jdeš.
1848 skončila mexická válka, všude plno zlé krve a tehdy začíná náš příběh.
Který mi děkuji pěkně stačil takto zprostředkovaně. Účastníkem bych nehodla byt ani za nic.
Jsme mezi Coloradem a Mexikem.
Naše postavy v průběhu rozhodně nejsou černobíle figurky. Každý něco ztratil, každý má démony. Veteráni z války a sestry prodané na prostituci.
Jak stojí na přebalu: jako ve správném westernu se tu šetří slovy, ale ty činy tady stojí za to.
Není to žádná pohádka, kde dobro zvítězí nad zlem nebo naopak……prostě každý dělá co může, aby přežil.
A přiznám se, ze jsem se zas přiučila v historických reáliích. Když hlavní hrdina vzpomínal na operu, čtení klasiky a studováni na Harwardu a vzápětí dokumentuje důsledky války, nahání dobytek, vymetá salony, rýžuje zlato a navrch osvobozuje holčiny z mexického hororového nevěstince. Vidět tyto věci v jedné časové přímce je mazec.
Je to čtení na jedno posezení na dece u vody a mám chuť hned sáhnout na další kousek autora.
Doporučuju!!

Recidivista
27.08.2022 4 z 5

Minimalistický príbeh ohlodaný na kosť ponúka krátky, ale o to intenzívnejší zážitok. Tam, kde si mnohí autori musia vymýšľať neexistujúce príšery a netvorov, aby vydesili čitateľa, Ketchum si vystačí s ľuďmi. Opisované veci sa v histórii naozaj diali, také boli a žiaľ ešte stále sú dejiny ľudstva - kruté a plné ľudí bez zábran. Nečakajte žiadnu romantizovanú predstavu divokého Západu, práve naopak, niektoré pasáže sú vhodné len pre ľudí so silným žalúdkom.

Akurát včera som rozmýšľal, že už dlho sa mi nič nesnívalo a po zatvorení knihy dúfam, že sa mi ani dlho nebude. Za zmienku stoja zaujímavé ilustrácie od čiernohorského ilustrátora Kostiča, ktoré sa nesú v rovnakom minimalistickom duchu ako celá kniha.

Otázka znie: chcem to čítať znovu?

8/10

karol.cadex
13.03.2022 5 z 5

Ketchum je můj miláček. Opravdu. Strašně specifický psaní má. Na sto stranách řekne to, co by každej druhej musel vecpat do pětisetstránkový bichle. A ještě mu zbyde. Vždycky to jsou pro mě nejdéle čtený knihy, a to je co říct s ohledem na jejich objem.
Křižovatky jsou neskutečně zlý, temný a drsný. Zároveň je v nich náznak naděje a závan (ale fakt jen hodně lehkej vánek) toho, že možná bude líp. Je to prostě lidský. Protože lidi takový jsou. Někdo je hodnej a někdo ne. Někdo týrá miminka a někdo zachraňuje bezbranný ženský. A Ketchum toho ví o lidech víc než kdekdo.
Ono i to, co kolikrát napíše, by za normálních okolností bylo fakt přes čáru a totální tabu. Jenže u něj ne. Sice kolikrát musím určitý pasáže v něm přečíst víckrát, jestli jsem se nepřehlídla nebo jestli jsem opravdu pochopila, že to, co se děje, se vážně děje. Ale nevyvolává to ve mně pocit, že bych to musela zavřít a myslet si o Ketchumovi něco v souvislosti s magory a devianty. Ne. Protože on s ledovým klidem jen píše o věcech jaký jsou. Nic víc a nic míň.

horys
30.01.2021 5 z 5

Jedním dechem. Neskutečná jízda.

Archie
19.01.2021 5 z 5

Kratke, ale vyborne. Je to trochu podobne McCarthymu, ale Ketchum do toho micha americko-mexickou valku v te neromantizovane forme (zadny Zorro), krvave ritualy, notnou davku brutality a cele je to pak pohromade opravdu vyzivny mix.

Politre
18.07.2020 5 z 5

Dávám plný počet, protože tahle útlá knížečka splňuje přesně to, co jsem od ní očekával. A totiž surový a krvavý western bez zbytečného odbíhání, s někdy až hororovou atmosférou. Takových westernů u nás zase tolik nevyšlo, takže bych se nebál jej označit za jeden z nejlepších. Doporučuji pro příznivce McCarthyho tvorby a Craiga Zahlera, u kterého se nabízí srovnání s jeho drsným westernem Bone tomahawk. Bylo by celkem fajn kdyby někdo toto Ketchumovo dílo zfilmoval.

jarynek
11.07.2020 5 z 5

Tradiční Ketchum - bez zbytečných dějových odboček a popisů jde rovnou na věc, takže hned na prvních stranách se rozehrává drsný westernový příběh, kde ti správní hoši (a holky) musí těm špatným hochům (a holkám, byť někdy přestárlým) ukázat, že budovat peklo na zemi se stále ještě nevyplácí. Stejně jako v případě dalších autorových knih, zde naleznete pár scén, které se těžko zapomínají.

Disease
19.06.2020 3 z 5

Fajn jednohubka. Tím westernovým prostředím to trochu připomínalo McCarthyho (bez filozofické nadstavby), ale Ketchumův styl zůstal zachován.

AnoMANder
11.05.2020 2 z 5

Pod dojmem předchozích Ketchumových knih (Dívka od vedle, Po sezoně) jsem čekal víc tajemna, strachu,... Příběh je to zajímavý, děj ubíhá velmi rychle (možná až moc), ale něco mu chybí, třeba trocha "historie" ohledně krvavých rituálů, tří sester.

Boboking
29.03.2020 5 z 5

Dvě hodiny plynulého otáčení stránky za stránkou, téměř bez dechu. Western jsem nemusel ani jako dítě éry Vinnetoua, ale tato hororově laděná, velmi brutální "kovbojka", se mi dostala pod kůži. Svým stylem, vyzněním či závěrem my připomínala styl C. McCarthyho. Doporučuji (těm se silným žaludkem).

PAVEL z BRNA
28.03.2020

Westerny sice nečtu ale tohoto autora miluji, takže jsem slupl i toto dílo. Příběh i hrdinové mi vlezli pod kůži, jak to Ketchum umí a rád se v budoucnu k této knize vrátím jako ke všem jeho dílům.

Roubas
13.03.2020 4 z 5

Výživná a drsná westernová jednohubka s tvrdými muži, bezbrannými ženami a tvrdou spravedlností. Moc se nemluví, ale o to víc střílí, naštěstí většinu času do těch správných hovad. Zručný autor, kterého sem doposud neznal a který do sto stránek nacpe v podstatě románový námět. Zkusím od něj rozhodně ještě něco.

adevr
17.01.2020

Je to poměrně krátký příběh.
Myslím že v době sveho vzniku byl dost drsný, ale bohužel, doba ,,pokročila ". A tak se laťka brutality a nechutností, které vstřebáváme nejen prostřednictvím knih a obrazovek, zase posunula o pořádný kus výše, což z této knížky nedělá nic tak vyjimečného.
Čímž ji však nezatracuji, protože , ať tak či tak, pan Ketchum své práci rozuměl, a pro mnohé citlivější čtenáře, než jsem já, to bude plnohodnotný zážitek .

Pampalini
24.12.2019 4 z 5

Tohle je jako dobré ristretto - černé, silné... hříšné, žädné latéčko pro měkouny. Silný příběh ze špinavého západu jakých se pořád děje bezpočet. Spravedlnost si nájde každého. Příliš krátké, ale intenzivní. Jako dokáže jenom Ketchum.

trudoš
09.12.2019 5 z 5

Od Jacka Ketchuma jsem už četl texty různých žánrů, což je jedna z věcí, která mě na něm náramně baví - každá próza je v mnohém jiná, než ta předchozí. No a Křižovatky mají nejblíže k westernu, ovšem rozhodně by bylo chybou od nich očekávat něco ve stylu Karla Maye, nebo Louise L'Amoura. Třebaže nejsou toliko stylisticky strohé, jako romány Cormaca McCarthyho, mají k nim zatraceně blízko, a to jak vyzněním, tak pokrouceným romantismem. Stostránkový rozsah pak celou věc zkracuje na to nejdůležitější, tedy finální střílečku, ve které se správní chlapi postaví těm špatnejm. Vzhledem k tomu, že novela vznikla v roce 2003, neštítí se autor využít nějaké ty ingredience z moderních kriminálních thrillerů. Žádné zlato Aztéků nebo spory o dobytek, ale stará dobrá hamižnost, amorálnost a sadismus, tj. obchod s bílým masem. Protože po válce s Mexikem zůstala naživu spousta degenerátů, kterým se zalíbilo ubližovat ženám, nahrávalo to do karet opravdu zvráceným šmejdům. A ty bylo třeba utratit.

Štítky knihy

westerny

Autorovy další knížky

Jack Ketchum (p)
americká, 1946 - 2018
2015  86%Dívka od vedle
2011  82%Po sezoně
2018  68%Schovka
2016  83%Red
2019  82%Křižovatky

Kniha Křižovatky je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce55x
Chystám se číst18x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x